Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A vezető egyik legfontosabb barátja, avagy a könyvelőválasztás.

  •  Pénzügyek
  • 2014-11-14 16:20:00
Sokan gondolják úgy, hogy könyvelőt keresni elég a vállalkozás megalapítása után. Ez komoly pénzügyi veszteségeket okozhat a vállalkozónak, több okból is.

-Először is, a vállalkozónak kötelezettségei vannak az első lépésektől fogva: vállalkozásalapítástól számított 5-15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, az illetékes önkormányzat adóirodájához, a statisztikai hivatalhoz, a helyi iparkamarához, és a sor itt még nem ér véget. Ezek elmulasztása szigorú szankciókat vonhat maga után.

-Másodszor, egy vállalkozás megalapítása előtt több olyan dolgot érdemes átbeszélni szakemberrel, amelyekkel nagyobb összegeket lehet spórolni. Egy kezdő vállalkozásnál ez életmentő lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalkozás milyen adózást választ, milyen kedvezményeket tud igénybe venni már az alakulástól.

 

Ahhoz, hogy a felmerült kérdéseket megfelelően át tudjuk beszélni, elengedhetetlen a bizalom. Igenis fontos kérdés, hogy szimpatikus-e az illető. Könyvelővel hosszú távon dolgozunk, átlátja a cég teljes pénzügyi helyzetét, működését, partnerkapcsolatait. Fontos, hogy ezeket az adatokat megfelelően kezelje.

Elengedhetetlen a szerződés, amelynek köszönhetően mindkét fél pontosan tisztában van a jogaival, kötelezettségeivel és a felelősséggel. Egy valamire való könyvelő rendelkezik felelősségbiztosítással és ezáltal anyagi felelősséget vállal a munkájáért.

 

Ha kérdésünk merül fel, illetve információra van szükségünk, nem árt, ha könnyen el tudjuk érni telefonon, e-mailen vagy akár Skype-on.

Ha az adóhatóság behívja a céget ellenőrzésre, meghatározó lehet, hogy az ügyvezető megy be, vagy a könyvelő. Az adóhatóságnak is könnyebbség, ha egy szakmabelivel tud konzultálni, így jó esetben az ügyvezetőnek csak nyilatkozatot kell tennie és megkíméli magát a procedúrától.

 

Bár nem feltétel, de ajánlott, ha a megbízott könyvelő egyben adótanácsadói végzettséggel is rendelkezzen. A mérlegképes könyvelői képzésen ugyan van adózással kapcsolatos tantárgy, de egy okleveles adótanácsadó tudása a változó jogszabályi környezetben rendkívül hasznos tud lenni.

Fontos kérdés, hogy mennyiért végzi el a munkát. Bár sok esetben minél olcsóbban akarja a vállalkozó a könyvelési díjat megúszni, egy revízió alkalmával adott esetben a többszörösét kénytelen megfizetni. A reális ár meghatározásához célszerű több könyvelőirodától ajánlatot kérni és az általuk nyújtott szolgáltatásokat is összevetni.

 

Amennyiben módunkban áll, válasszunk proaktív szakembert. Egy könyvelő sok vállalkozóval áll kapcsolatban, több iparágból. Sok működési modellt, sok számlát lát. Adott esetben jó, ha tud tanácsot adni a vállalkozónak, arról hol tud költségkímélőbb szolgáltatásokat igénybe venni, valamint esetleg másik ügyfelével segíthet összekötni. Így a stratégiailag fontos, megbízható partnerek felkutatásában is számíthatunk segítségére.

 

Ahogy látjuk, egy könyvelő több területen lehet fontos szereplője egy vállalkozás életének, így kiválasztását tanácsos alaposan megfontolni.

 

 

Írta: Pető Ákos /+36306003127Szálkai Könyvelő- és Adótanácsadó Iroda

akos.peto@e-adotanacsadas.com

Megosztás
Céges pénzügyes tanulságok: jó, ha elolvasod!
Attól függetlenül, hogy nem feltétlenül kell zsáknyi pénz ahhoz, hogy egy vállalkozás elinduljon – gondolj csak a startup cégekre –, valamennyire azért mindenképpen szükség van. A tőke akkor válik igazán fontossá, ha már valóban szerepelsz a piacon, a kezdeti időszakban leginkább...
   2015-09-24    Pénzügyek
A Vállalkozásalapítás lépései I.
Hónapokig tartó tervezgetés, sok számolás és gondolkodás után itt az idő, hogy tényleg belevágj, és elindítsd vállalkozásodat.
   2014-11-28    Vállalkozz!
Vállalkozás: A kezdetek
„Minden kezdet nehéz.” Bizonyára sokszor hallottad már ezt a mondást, és talán még többször tapasztaltad is…
   2014-11-26    Vállalkozz!