Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Legyen végre rend az időbeosztásodban!

  •  Lifestyle
  • 2015-03-26 07:30:00
Akár megy az üzlet, akár éppen áll, mindig annyi a dolgod, hogy szinte ki sem látsz alóluk? Tele vagy a napi feladatokkal, miközben a hosszú távú stratégia elemei is lassan-lassan aktuálissá válnak?

A helyzet csüggesztő, hiszen minden teendő „azonnali és nem tűr halasztást”, miközben azt sem tudod, hogy hol áll a fejed éppen. Akármennyire is lehetetlennek tűnik túllendülnöd az ilyen helyzeteken, nem az. Azonban ez csak tüneti kezelés lenne, hosszabb távon rendszerezned kell az életedet, hogy az időddel jobban gazdálkodva mindig az éppen aktuális, tényleg a legfontosabb feladatoddal törődj.

 

Hogy mi kell hozzá? Elsősorban tudatosság, másodsorban toll és papír. Hogy ezt hogyan érheted el? Így:

Mint azt korábban is írtuk, minden reggel – vagy előző este - készíts egy olyan listát, ahol kiemelt helyen, pirossal szerepeljen az aznapi legfontosabb célod, amit tűzön-vízen keresztül meg kell valósítanod! A nap végezetével pedig írd mellé, hogy sikerült-e elérned a megfelelő eredményt – pirossal, ha nem, zölddel, ha igen -! Ez segít fókuszálni a legfontosabb teendődre, mivel így az mindig szem előtt van, tudat alatt is jobban koncentrálsz rá. A papíron szerepeljenek a további aznapi teendőid is, lehetőleg az időrendet és azok fontosságát is figyelembe véve.

 

 Itt érdemes elgondolkodnod azon, hogy az emberek általában szeretik a könnyebb, gyorsabb kötelezettségeiket letudni, mondván, „először legyünk túl a könnyebbeken, aztán jöhet a neheze!” Azonban lehet, hogy nem ez a kifizetődőbb út, hiszen a sok apró dolog, gyorsaságuktól függetlenül szinte öli az időd, így az igazán komolyabbra nem marad időd! Ez a rendszerezés segít abban is, hogy ha esetleg egy váratlan ügy nem tűr halasztást – mert mindig lesznek váratlan helyzetek -, pillanatok alatt át tudd szervezni a napodat kapkodás nélkül!

 A lista igazi lényege azonban abban rejlik, hogy azt figyelve mindig tudod, hogy éppen hol tartasz aznap, tudod mi a következő teendőd, és mit kell még tenned a sikeres napért. Sokkal hasznosabb, mintha csak a memóriádra bíznád magad!

 

Sok időt takaríthatsz meg, ha rendbe szeded a levelezésedet és a meetingeket is, hiszen mindkettő remekül tudja rabolni az idődet. Vállalkozóként valószínűleg tonnányi e-mailt kapsz – vevőktől, kollégáktól, beszállítóktól, stb -, amik megválaszolása hatalmas munkába és időbe tellik, ráadásul, ha azonnal akarsz válaszolni mindre, akkor az időd is elaprózódik. Ezt elkerülendő inkább különíts el egy vagy szükség esetén két órát, amikor csak az e-mailekkel foglalkozol! Így lépést tudsz tartani az „órarendeddel” is.

 

Ehhez hasonló téma a meetingek tartása is. Számos kutatás bizonyítja, hogy sokkal kevésbé hatékonyak, mint ahogyan mi azt gondoljuk, ráadásul rengetegszer tartunk feleslegeseket is, mivel a témát el lehetne intézni egy e-maillel, vagy egy gyors párbeszéddel. így sokkal értelmesebb, ha nem tartasz minden apró-cseprő dologért megbeszélést, inkább sétálj át kollégáidhoz, és beszéld meg velük személyesen a dolgot! Rengeteg energiát és időt spórolsz így. Ha nem hiszed, próbáld csak ki!

 

Természetesen a fentebb felsorolt ötletek nem örökérvényű igazságok, azonban nem is ez a célunk. Vállalkozóként folyamatosan olyan friss és új utakat kereső vezetőnek kell lenned, aki mindig kész a fejlődésre, változtatásra. Ha pedig kipróbálod a fentieket, rá fogsz jönni, hogy valamelyik tippünk valóban testhez álló, míg a másik lehet, nem válik be. Ez természetes, hiszen minden ember más és más, azonban vállalkozóként a kalandvágyad a hajtóerőd, és nem félsz a kudarcoktól sem. Így a legfontosabb tanácsunk az, hogy az ötleteket felhasználva ideje végre ráncba szedned az idődet úgy, ahogy neked a legmegfelelőbb!

 

 

Láttad már az új vállalkozói csomagjainkat? Még nem? Akkor itt az idő, hogy megismerd őket! 

                        

 

 

Megosztás
A saját életed a tiéd! Te döntesz mindenben!
A saját életünket akkor tehetjük sikeressé, ha saját magunk irányítjuk és saját magunk is éljük azt. Elménk mindannyiunkat képessé teszi arra, hogy saját gondolataink és elképzeléseink szerint irányítsuk az életünket.
   2015-10-11    Lifestyle
9 tipp: mit tanulhatsz a kudarcokból?
A kudarcnak is vannak árnyalatai: jó kudarc, kis kudarc, nagy kudarc, rossz kudarc… A jó kudarcélményekből tanulhatsz, a rosszak által pedig fejlesztheted a személyiségedet. Hosszú távon a kudarcélmények azok, melyek segíteni fognak a sikereid elérésében.
   2015-10-08    Tippek
Az időmenedzselés alapszabályai
Mi is az idő? Két típusa létezik, az egyik tőlünk független, a másik a tőlünk függő.
   2015-03-10    Lifestyle