Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek
Királyi csemegék - Interjú

Share/Bookmark
  • Sikersztorik
  • 2015-04-07 11:55:00

Királyi csemegék - Interjú

Azért lettünk vállalkozók, mert úgy éreztük, hogy ez a legszabadabb dolog a világon! Ki akartuk zárni életünkből a „főnökök” című stressz faktort.

 

Mutassátok be röviden a vállalkozásotokat! Mikor döntöttétek úgy, hogy vállalkozni fogtok, mi adta az ötletet?

 

Mi már rég óta vállalkozunk, különböző gazdasági formákban. Kriszti a papír-írószer vonalon működött, mint egyéni vállalkozó, én kártevőirtással foglalkoztam, de ezek mellett sok más tevékenységgel kiegészültek még ezek. Az aggteleki projekt ezektől merőben eltér! 2002-ben kezdett épülni, de 2008-tól mondható teljes értékűnek. A két időpont közötti előkészítő időszakban jellemző volt a kétlakiság (Pest-Aggtelek) és a körültekintő marketing munka. Mindent megtanultunk, amit még nem tudtunk, minden apró részletet megfigyeltünk, kielemeztünk, tanulmányoztuk a piacot, melyből meg kell tudnunk élni, stb. Így alakult ki a Nyitott parasztudvar Csűrszínpaddal, Istállógalériával . Menet közben kiderült, hogy a turizmus csak egy részét biztosítja bevételi terveinknek, a helyiek pedig más kultúrára vágynak, ezért ráerősítettünk „hobbinkra”, így érkeztünk el az erdei gyümölcs, gomba feldolgozáshoz. Nekünk az ötleteket a természet, a körülöttünk zajló élet adja, csak figyelni kell!

Természetesen csak azzal szabad foglalkozni, ami mögött némi tudásanyag is felhalmozódott!

 

 

Miért lettetek vállalkozók?

 

Azért lettünk vállalkozók, mert úgy éreztük, hogy ez a legszabadabb dolog a világon! Ki akartuk zárni életünkből a „főnökök” című stressz faktort. Most már azért tudjuk, hogy ehelyett jön más, de ez nem olyan.

 

 

Honnan jött a gomba iránti szenvedély?

 

Amikor már járni tudtam szüleim vittek kirándulni. Apukám botanikus, édesanyám pedig töri - magyar szakos tanár volt, - nekik köszönhetek mindent. Már iskolás koromban nekem volt a legszebb terráriumom, akváriumom, kaktuszgyűjteményem a környéken… Minden növényt, virágot felismertem a száguldó vonat ablakából… Az erdei gombák közül is jó pár faj jó barátom volt, apuval gyűjtöttük fogyasztottuk őket. 1985-ben tudásom bővítése érdekében beiratkoztam egy gombavizsgáló szakellenőri tanfolyamra, kiváló eredménnyel el is végeztem… aztán húsz év múlva még egyszer, de itt már szállítmányozói végzettséget is kaptam. Van vagy húsz gombász szakkönyvem… szeretek tanulni!

 

 

Hány termékkel vagytok jelen a piacon?

 

A természettel együtt élünk, ebből adódik, hogy némiképp kiszolgáltatottak vagyunk. Azt kell elfogadnunk, ami adatik, azt dolgozzuk fel, ami van, ami a legjobb minőségű, ami a legtöbb.

 

Azért vannak húzó fő termékeink, csak vázlatosan:

 

Lekvárok: som, kökény, szeder, bodza, birs.

 

Szörpök: ugyanezek és még a gyógynövények.

 

Kreatív gasztronómiai különlegességek: rókagombás körte chutneyk, erdei gombás alma, erdei gombás cékla chutney.

 

Szárított gombák: Szárított vargánya, rókagomba, sötét trombitagomba, erdei vegyes gombakeverék, rókagomba, kucsmagomba.

 

Csemegegombák: csemege őszi vegyes erdei gomba, kucsmagomba, rókagomba, mindez tokaji furmint borecettel.

 

A felsorolás folytatódhatna több mint hatvan féle termékig. Akit érdekel ez bővebben, az nézze meg honlapunkat!

 

 

Milyen kezdeti nehézségekbe ütköztetek a kezdetekben?

 

A nehézségek az idő elteltével eltörpülnek. Ha az ember céljai jól megfogalmazottak, és azok jó ügyet szolgálnak, falak nem lehetnek, csak gátak. A gátakat pedig át kell tudni ugrani, - ha nem megy elsőre, akkor másodszorra, vagy meg kell kerülni! Egy példa az első nehézségek közül: Amikor első alkalommal egy pesti piacon szárított gombát és csemege gombát akartunk értékesíteni az árusítási engedélyt nem akarta megadni a piacfelügyelő, mert ilyen idáig még nem volt! A gombaárus kofák pult alól árulták bizonytalan eredetű termékeiket! Miután elővettük a vonatkozó jogszabályt és bemutattuk, hogy csomagolva és a gomba szakellenőr feltűntetése mellett árusítható a szárított gomba is a pultokról, megkaphattuk a zöld jelzést! (Az országban elsőként!)

 

 

Miket tartotok kulcsfontosságúnak a vállalkozásotok sikerében?

 

Jó helyen, jó időben, jó ügyben! Az időzítés nagyon fontos. Tudni kell azt, hogy egy új dolog bevezetése nem könnyű, de ha jó a célkitűzés, akkor hálás dolog a sikerélményeknek köszönhetően.

Ha valaki követő akar lenni, akkor nehezebb a dolga, hogy rést tudjon vágni a behatárolt piacon, - Valamiben többet kell tudni a többinél!

Fontos az elhivatottság, fontos a folyamatos tanulás, az állandó megújulás. Fontos dolog a versenytársak folyamatos figyelése, a piac elvárásának mérlegelése. Fontos a mérsékletesség, a „kis gömböc” könnyen eldurranhat! Addig működnek jól a dolgok, amíg mindenre rálátunk. Fontos a kritikák elfogadása…

 

 

Hány termékkel és hol található meg a termékeitek a piacon?

 

Termékeinket több csatornán próbáljuk piacra helyezni. A legfontosabb a portánkon történő értékesítés – turisták előnyben. Értékesítünk postán keresztül is. Termékeink megtalálhatóak a falu Barlang ABC - ben és az ANP Tourinformjába. Miskolcon klaszterünk mintaboltjában is értékesítünk, ez a fórum web áruházat is működtet. Budapesten és az ország néhány városában delikatesz és bio- boltok árusítják termékeinket. Végül, de nem utolsó sorban vásárokon és rendezvényeken is árusítunk személyesen. Ez a csatorna a legfontosabb abból a szempontból, hogy itt van az a fórum, ahol közvetlen a visszacsatolás munkánkkal kapcsolatban, ezen kívül fontos külszolgálat is, mely segítségével leendő Aggtelekre utazó turistákat szólíthatunk meg.

 

 

Hol tart a vállalkozásotok? Mi a jövőképetek?

 

A vállalkozásunk négy éve lett nagykorú, ez az alkalom az első Kézműves Magyar Ízek Vásárának idejére tehető. A piacon a prémim kategóriás termékek között stabil helyünk van. Ezt szeretnénk megtartani. Megélünk munkánkból, a jövőben is ezt szeretnénk!

 

Mi az az egy, amit javasolnátok a kezdő vállalkozóknak?

 

Olyan elérhető, jó ügyet szolgáló célt tűzettek magának, mint mi! – és ezt vigye végig vasszorgalommal, akarattal…

 

 

Koltayné Zsoldos Krisztina és Koltay Gábor /tulajdonosok/

www.erdeigomba.hu

info@erdeigomba.hu

 

Naptár