Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek
Antener Kft.- Interjú

Share/Bookmark
  • Sikersztorik
  • 2015-04-07 13:30:00

Antener Kft.- Interjú

"Nem fogja senki megmondani a tutit, a meggazdagodás receptjét, és a jókor-jó helyen is csak nagyon keveseknek jön össze. "

 

Mutasd be röviden a vállalkozásodat!Mikor döntöttél úgy hogy vállalkozol, mi adta az ötletet?

 

Egyetemi tanulmányaim mellett a 2000-es évek elején elkezdtem nyelvet tanítani cégeknél, és annyira jól éreztem magam a tanári szerepben, hogy nem is volt kérdés, hogy ezen túl ezzel fogok foglalkozni. Debrecenben és Hajdúszoboszlón tartottam vállalati kihelyezett angolórákat egy budapesti nyelviskola megbízásából. Ez tipikusan olyan munka, ami már akkor is megkövetelte a számlaképességet, így lettem „kényszervállalkozó”. Aztán ahogy teltek az évek, lediplomáztam, Budapestre költöztem és egyre több tanfolyamom lett. A vidéki kislányból hirtelen én lettem az egyik legrégebbi tanára a nyelviskolának, és 2010-ben felkértek képzési vezetőnek. Addigra már azonban megszereztem egy saját tréningem programakkreditációját, 2011-re pedig az intézményakkreditációt is, ami sok pénzbe került és rengeteg munkával járt, így teljesen saját lábra álltam.

 

 

 

Miért lettél vállalkozó?

 

Itt most biztosan magasztos szavaknak kellene lennie, de nálam ez tényleg kényszerhelyzet volt annak idején. Az viszont, hogy az ember mit hoz ki egy ilyen helyzetből, száz százalékosan csak önmagán múlik.

 

 

 

Milyen kezdeti nehézségekbe ütköztél a kezdetekben?

 

A cégalapításig még eljut az ember, hiszen csak egy ügyvéd kell hozzá, no meg némi tőke.  Azt hittem, hogy ha teszem a dolgom, akkor haladni fog a vállalkozásom. Nem így lett, hiszen amellett, hogy a szakmámhoz értek, képzem magam, picit jogásznak, könyvelőnek, adószakértőnek, pályázatírónak is kell lenni. Ez eleinte rengeteg időt emésztett fel, de most már sokkal könnyebb. 2012 óta ketten visszük a vállalkozást, a szakmai rész és a marketing hozzám tartozik, a pénzügyi dolgokért pedig Norbert felel. Jól kiegészítjük egymást. Én vagyok a megálmodó, ő a megvalósító. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a FIVOSZ mentorprogramját is, sok segítséget, iránymutatást kapunk mentorunktól Botos Istvántól. Kell, hogy valaki kívülről lásson bennünket, nélküle hajlamosak lennénk elveszni a részletekben.

 

 

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

 

A szerencsében nem hiszek. A kemény munka, az elhivatottság az alap, és a feltétel nélküli hit, hogy a befektetett energia megtérül. Éveken keresztül reggel 8-tól este fél8-ig tanítottam, pénzt kerestem, hogy meg tudjam alapozni a céget, az ügyvezetésre az órák között és este, nem ritkán éjszaka volt idő, Norbert pedig a főállása mellett szakít időt az Antenerre. Volt olyan, hogy egy pályázathoz kapcsolódó dokumentumot késve küldött át a könyvelőnk, és nyaralás közben Zadar utcáit róttuk, mire találtunk olyan netkávézót, ahol nyomtatni lehetett. Furán is néztek ránk hogy hivatalos iratokat gyártunk, és vadul pecsételünk. Vállalkozónak lenni heti 7 napos feladat.

 

 

Hol tart a vállalkozásod? Milyen a jövőképed?

 

A potenciális partnereink egy része arra vár, hogy írjanak ki képzésekhez kapcsolódó pályázatokat. Ha ez megtörténik, hirtelen nagyon sok munkánk lesz. Szerencsére vannak olyan cégek is ma Magyarországon, akik már felismerték, hogy a nyelvi képzéseknek profittermelő ereje van. Ők várakozás helyett a fejlődést választották. Van olyan partnerünk, aki azért nyert meg egy tendert, mert megfelelő szinten tudott kommunikálni angolul a pályázat kiírójával, de kapunk elismerő szavakat, ha egy-egy prezentáció, tárgyalás jól sikerül idegen-nyelven, ami nekünk köszönhető.  A folyamatos magas szintű szakmai színvonal megtartása mellett már bizonyos feladatköröket sikerült kiszerveznünk, a jövőben pedig szeretnénk, ha a csapatunk is újabb munkatársakkal gazdagodna.

 

 

 

Mi az az egy, amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak?

 

Készüljön fel, hogy csak magára számíthat. Nem fogja senki megmondani a tutit, a meggazdagodás receptjét, és a „jókor-jó helyen” is csak nagyon keveseknek jön össze. Keressen egy támogató közösséget, (a FIVOSZ a legjobb példa erre), és vegyen részt a mentorprogramban, mert kell az, hogy valaki más oldalról is megvilágítsa a dolgokat.

 

 

 

Piroska Tímea /tulajdonos, ügyvezető/
Antener Kft.
www.antener.hu

 

Naptár