Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

15 lépés az ötlettől a vállalkozásig 1. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-21 15:30:00
  • Gál Andrea
Alaposan készüljünk fel az új vállalkozásra, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek. Hat szakaszban és 15 pontban foglaljuk össze, milyen lépéseket kell megtenni az önállósodás útján – vállalkozásunk minél gyorsabb és sikeresebb elindítása érdekében. Ma ismerkedjünk meg az első résszel!

 

I. szakasz: önvizsgálat

1. Személyes célok rendszerezése

Vállalkozóként mit kíván elérni, melyek a személyes céljai? Legfőképpen az önállósodás, a munkavállalói függőség megszüntetése? Vagy elsőrendű szempont egy ötlet, elképzelés megvalósítása? Avagy nagyobb jövedelemre, tekintélyesebb státuszra, önmegvalósításra törekszik? Írja össze erősségeit és gyengeségeit – ez sokat segít a döntésben és az üzleti tervek kidolgozásában.

 

2. Szakmai, anyagi feltételek

Minél alaposabb szakmai és iparági tapasztalatokkal rendelkezik, annál valószínűbb a siker. Végzettsége és képességei mellett vajon szert tett-e már elegendő szakmai gyakorlatra és tapasztalatra?

 

Milyen hivatalos engedélyekre van szükség az adott szakmában, iparágban? Az alapító és/vagy a résztvevők szakképesítése megfelel-e az előírásoknak? Ezek betartása megoldható-e a kiszemelt (vagy meglévő) telephely, üzlethelyiség esetén?

 

Induló tőke: Becsülje fel minél pontosabban, mennyi fedezet áll rendelkezésére a vállalkozás indításához (saját tőke, ingatlanok, értékpapírok, hitelfedezetek). Elegendő lesz ez a kezdeti beruházások és költségek fedezésére, továbbá arra, hogy szükség esetén hat vagy akár 12 hónapig átvészelje az indulást jövedelem nélkül is? Fontos, hogy a későbbi tőkeszükségletnek legalább 15–20 százalékát likvid eszközként kell majd elérnie.

 

3. Társak

Egyedül vág bele a vállalkozásba, vagy társai is lesznek? Ezek csupán tőkét nyújtó csendestársak vagy valódi társalapítók? Milyen támogatásra számíthat partnere/házastársa és a tágabb családja részéről? Kik azok a leendő munkatársak, akikkel már indulás előtt érdemes egyeztetnie? Fontos, hogy az alapító csapat tagjai szavahihető, jó képességű emberek legyenek. Ha nem csak szakmai közreműködést vár tőlük, akkor szervezési és vezetési kompetenciával is rendelkezzenek.

 

Tanácsadó kiválasztása: Idejekorán vonjon be a terveibe egy-két tanácsadót. Ügyvéd és könyvelő segítségét kérje a céljainak leginkább megfelelő vállalkozási forma kiválasztásához, a társasági és munkavállalói szerződés szövegezéséhez. Bérelt telephely, iroda esetén ne feledkezzék meg a bérleti szerződésről, amelyet nézzen át ingatlanszakértő és jogász is.

 

II. szakasz: információgyűjtés

4. Információ

Alapvető információkat gyűjthet be a helyi ipari- kereskedelmi kamaráktól, önkormányzatoktól és a vállalkozásalapításról szóló könyvekből. Mindenképpen fizessen elő az adott ágazat leginkább elismert szakfolyóiratára vagy szakmai hírlevelére! Határozza meg célcsoportját, annak igényeit, és határozza meg, hogy a konkurenciához képest mi mindenben tud többet nyújtani az ön vállalkozása. Milyen megkülönböztető, markáns jellemzői vannak az ön termékeinek (illetve szolgáltatásainak) és melyek ezek a konkurens termékek esetén? Gyűjtsön információt a szaklapokból, az interneten, a vásárokon és szakmai találkozókon.

 

5. Időszerűség

Vajon vállalkozásának terméke, szolgáltatása elég korszerűnek számít? Vagy esetleg már túlszaladt rajta az idő, lekörözte a konkurencia? Ennek eldöntéséhez őszinte számvetésre és nyugodt töprengésre van szükség.

 

Az árat egyrészt úgy kell kiszámítani, hogy biztosított legyen a megtérülés, másrészt a piaci viszonyoknak is meg kell felelnie. Megnöveli a játékteret a termékhez kínált szolgáltatás vagy szerviz.

 

6. Névválasztás

Vállalkozásának neve egyúttal a reklám legolcsóbb formája, ezért ha csak lehet, utaljon egyértelműen fő termékére, szolgáltatására. Jóelőre jegyeztessen be egy „fülbemászó” webcímet, akkor is, ha saját honlapot csak későbbre tervez. A névazonosság elkerülésére használja az internetet (például google.hu, www.nevado.hu, www.cegkivonat.hu/cnkero.php).

 

Holnap jövünk a 2. résszel.

 

Vállalkozásra fel!

Gál Andrea

vallalkozzitthon.hu

Megosztás