Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Most lesz igazán érdemes belevágni a KATÁ-zásba

  •  Pénzügyek
  • 2022-01-20 16:00:00
Magasabb vállalkozási kedv, átláthatóbb ügyintézés, kevesebb feleslegesen futott adminisztrációs kör és több lehetőség. 2017-et a KATA évének tartják a vállalkozók körében, és minden esély megvan, hogy jövőre is így maradjon.

A KATÁ-ban rejlő lehetőségekről és tapasztalatokról a katasleszek.hu ötletgazdáival Molnár Szabolccsal és a szakmai részt koordináló Lakó Enikővel beszélgettünk.

 
Miért és kinek éri meg a KATA? 
 
Enikő:
A KATA elsősorban azoknak éri meg, akik egy kisebb volumenű üzletben gondolkoznak, vagyis ez az adózási forma főként azokat támogatja, akik az évi 12 millió Forintos árbevételt nem fogják meghaladni és az ezzel járó költségeiket szeretnék a minimális szinten tartani. Például míg egy Kft. elindításához 3 millió Forintos alaptőkére, ügyvédre és könyvelőre is szükség van, addig a kisadózó egyéni vállalkozás létrehozásának mindössze párezer Forintos költsége van, és akár saját magunk is el tudjuk intézni. 
 
 
Kikre jellemző leginkább, hogy a KATÁ-t választják? 
 
Enikő: 
A piaci trendekkel összhangban a legtöbb KATÁ-s az IT területén tevékenykedik, de kozmetikusok és személyi edzők is szép számmal élnek a KATA lehetőségével. 
 
Szabolcs:
Így van, elsősorban a szolgáltatási szektorra jellemző. Például még: grafikusok, programozók, fordítók, újságírók. 
 
 
2018-ban milyen változások várhatóak? 
 
Enikő:
A legfőbb változás a nappali tagozatos hallgatókat érinti, mivel 2018 januárjától kikerülnek a főállású KATÁ-sok köréből, így csak 25 ezer forint KATA adót kell majd fizetniük.  
 
Szabolcs:
Ez több szempontból is fontos, de elsősorban azért, mert így nagyon sok hallgató kipróbálhatja magát vállalkozóként a suli mellett. Dolgozhatnak másodállásban, vagy megvalósíthatják saját vállalkozási ötleteiket. Ráadásul mindezt teljesen tisztán, leadózva tudják megtenni. 
 
Enikő:
Ezen felül azért megemlíteném, hogy 2017-es év nagy pozitívuma volt, hogy a kormány megnövelte a KATA bevételi határát. Míg korábban 6 millió Forint volt, addig idén már 12 millió, ami jelentős könnyebbséget jelent a vállalkozók vagy vállalkozni vágyók körében, így még szélesebb rétegnek érheti meg ez az adózási forma. Lényeges, hogy az alanyi adómentesség (amikor ÁFA nélkül számlázunk) határa 8 millió Ft. Vagyis e fölött már az ÁFÁ-val és annak minden adminisztrációjával (pl.: áfa-bevallás) is számolnunk kell. 
 
 
 
 
 
 
Sokaknak a vállalkozás adózásának intézése egyenlő a végeláthatatlan ügyintézéssel... mit gondoltok erről? 
 
Szabolcs:
Korábban ez igaz volt, ám 2013 óta, a KATA adózás bevezetésével lényegesen leegyszerűsítették a vállalkozással járó adminisztrációs teendőket. Anno még rengeteg mindenre kellett figyelni: járulékok, adók, bevallások, melyek mind-mind a vállalkozó idejét rövidítették meg. Ez hatalmas teher volt azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik jellemzően egyedül dolgoznak, akik nagyon jó szakemberek a területükön, viszont nem tudnak és nem is szeretnének a könyveléssel foglalkozni. És valljuk be őszintén a korábbi rendszer bonyolultsága különösen nehézzé tette a tiszta működést. A KATA bevezetésével egyszerűen már nem éri meg a számlával “ügyeskedni”. Olyan minimális ráfordítással lehet bárki vállalkozóként asztalos, grafikus, személyi edző, IT szakember, amelyre korábban nem volt példa.  
 
 
 
 
Enikő:
Ezen felül nagy előnye a KATÁ-s egyéni vállalkozásnak a rugalmasság. Ha mondjuk változik az élethelyzetünk és éppen kapunk egy jó állásajánlatot, amit elfogadunk, akkor a saját vállalkozásunkban kevesebbet kell majd adóznunk, hiszen azt már csak mellékállásban fogjuk csinálni. Ha egy ideig nem tudunk a saját vállalkozásunkkal foglalkozni, akár szüneteltethetjük is, így adóznunk sem kell az adott időszakban. Jó tudni, hogy semmilyen más gazdasági forma nem engedi ezt meg. 
 
Szabolcs:
A vállalkozás egy olyan műfaj, ahol simán megtörténhet, hogy elsőre nem jön be. Kevés a tapasztalat vagy rossz az időzítés, esetleg egyszerűen azon a piacon, abban a pillanatban mások jobbak nálunk. Egy Kft. megszüntetése hónapokig elhúzódik és jelentős költséggel jár, ezzel szemben egy egyéni vállalkozás esetében ez pillanatok alatt megvan. 
 
Hogyan jött a gondolat, hogy online képzést indítsatok KATA adózóknak? 
 
Szabolcs:
Én is KATA vállalkozó vagyok, és rengeteg KATA vállalkozó ismerősöm van. Amikor velük beszélgettem az adózás témájáról azt vettem észre, hogy (ahogy bennem is) bennük is rengeteg kérdés merül fel a témával kapcsolatban. Olyannyira, hogy sokan kifejezetten rettegnek attól, hogy valami hiba miatt azonnal NAV-os büntetést kapnak vagy ki is zárják őket a KATA hatálya alól. Ezt elmeséltem a könyvelőmnek, aki egy jót nevetett ezen, mert egy könyvelő szemszögéből valóban nagyon egyszerű adózási módról van szó, de nekünk vállalkozóknak, akiknek nem ez a szakterületünk, nem is olyan egyszerű átlátni ezt az egészet. Ekkor merült fel, hogy készítsünk egy online tanfolyamot kimondottan KATA adózóknak.
 
Ennek az ötletnek lett a végeredménye, hogy összeálltunk a Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Irodával és kidolgoztunk egy olyan videóanyagot, ami érthető nyelven, mindenféle előképzettség nélkül is érthető módon mutatja be a KATA adózást, egészen az alapismeretektől, a vállalkozás létrehozásán keresztül, a fontos határidőkig és teendőkig. 
 
 
 
Enikő:
Így van és ami azt illeti eléggé rámentünk annak a kommunikálására, hogy ettől a KATA témától egyáltalán nem kell félni. A videós tananyag mindent elmagyaráz egy induló egyéni vállalkozás szemszögéből. Lépésről-lépésre mutatunk be mindent, de a részletes tartalomjegyzék megtalálható a weboldalunkon: www.katasleszek.hu
 
 
 
Mit üzennétek azoknak, akik most gondolkoznak egy KATA vállalkozás indításában? 
 
Szabolcs:
Hajrá, merj belevágni! A KATA adózással minden eddiginél olcsóbban és könnyebben tudod ezt megtenni. Akár főállásod mellett is el tudod kezdeni, így még kisebb a kockázat. Mindezt teljesen legálisan és félelemmentesen. Nagyon jó érzés és izgalmas saját vállalkozáson dolgozni. Talán egy filmben volt a következő mondat: a legtöbb ember mellett elmegy az élet miközben nagy terveket kovácsolnak. Én ezt nem akartam és nézd meg mára saját oktatóanyagot állítottunk össze, amely hozzám hasonló vállalkozóknak segít beindítani az üzletét. Ez nagyszerű érzés. Mindenkinek ezt kívánom! 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
 
 
Most a Vállalkozz Itthon-nak köszönhetően a Katasleszek online tanfolyamát a VALLALKOZZITTHON kupon felhasználása esetén 10% kedvezménnyel vásárolhatod meg, 2017. december 8.-ig. A tananyag ezen a linken érhető el: www.katasleszek.hu 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
 

 

Megosztás