Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

15 lépés az ötlettől a vállalkozásig 2. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-22 12:25:00
  • Gál Andrea
Vállalkozást indítani sokan akarnak, és még többen álmodoznak róla. A tegnapi napon a vállalkozás indítását megelőző, elsősorban személyes kompetenciákat vizsgáltuk meg, ma térjünk rá a konkrét vállalkozási ötletünk életszerűségének vizsgálatára.

 

III. szakasz: koncepció

7. Üzleti terv készítése

Az üzleti terv önmagunk ellenőrzésére és a projekt áttekintésére, írásbeli rögzítésére szolgál, ez fontos támpontot ad a vállalkozás rövid és hosszabb távú stratégiájához. Emellett az üzlettársak és finanszírozók számára is lényeges dokumentum.

 

Az első három évre szóló, részletes beruházási terv alapvetően fontos ahhoz, hogy kiderüljön a szükséges beszerzések finanszírozhatósága.

 

Az üzleti forgalom tervezése az első három évre szóljon, az első két évre lehetőleg havi bontásban. Csak a tervezett forgalom és költség összevetéséből derül ki, vajon eléggé életképes lesz-e vállalkozása.

 

Finanszírozási terv: Ez a terv minden szükséges beruházás és költség összegzésén alapul. Tartalmazza a saját tőkét és a bevonható külső forrásokat, támogatásokat. (Utóbbiak esetén vegye figyelembe az előteljesítések és a kifizetések határidejét!) Ellenőrizze, milyen eszközöknél kifizetődő a lízing.

 

Likviditási terv: Ez a bevételek és kiadások összevetésén alapul, a fedezet esetleges hiányának megállapításával. Kezdő vállalkozók számára alapvető: a likviditás mindig fontosabb szempont, mint a megtérülés. Az állandó fizetőképesség megtartását nagyban segíti a folyamatosan frissített likviditási előkalkuláció.

 

IV. szakasz: döntés

8. Időzítés

Gondolja át, hogy a vállalkozás tervezgetése közben módosultak-e családi és anyagi körülményei, vagy várható-e ez a közeljövőben. Igyekezzen képet alkotni arról, hogy a válság, illetve a lassú kilábalás melyik szakaszában járnak potenciális ügyfelei, partnerei. Aki alkalmazotti státusát akarja önállósággal felváltani, nézze meg, mennyi a felmondási ideje. Ellenőrizze, hogy szerződésében nincs-e olyan konkurenciatilalom, amely korlátozná új cége jellegét, sőt esetleg 1–3 évig megakadályozza annak működését.

 

Az időzítés átgondolása után tanácsadójával, alapítótársával vagy partnerével beszélje meg az előkészítettség fokát és a további teendőket. Különösen fontos a következők megválaszolása: Figyelembe vettem-e minden üzleti és magánjellegű elkötelezettséget? Milyen alternatívák jöhetnek szóba? Mik a legfontosabb személyes céljaim a vállalkozással?

 

Eljött a pillanat, hogy az esetleges alapítótársakkal együtt ténylegesen elindítsa az új vállalkozást. Tűzze ki ennek időpontját, és részletesen határozza meg az indulás, a megvalósítás menetrendjét. Ilyenkor előnyös, ha minden kulcsszereplő együtt tudja tölteni a nappali órákat, mégpedig nyugodt környezetben.

 

Vállalkozásra fel!

Gál Andrea

 

Megosztás