Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Csorba Dániel, ingatlanértékesítő

  •  Sikersztorik
  • 2015-01-14 15:00:00
"Kulcsfontosságú tényező az innováció, kreativitás, piaci rés keresése!"

 

Mutasd be röviden a vállalkozásodat! Mikor döntöttél úgy, hogy vállalkozol, mi adta az ötletet?

Utoljára 21 éves koromban voltam alkalmazott, de akkor is egy kötetlen, kreatív munkát végeztem, 22-23 évesen már ingatlanbefektető cégem volt, így mondhatnám: én erre szocializálódtam, nem is tudnám elképzelni máshogy az életemet. Jelenleg is ingatlanokat értékesítek, így azt csinálhatom amit szeretek: láthatóvá teszem az értékeket mások számára.

 

Miért lettél vállalkozó?

Az innováció, a kreativitás, a piaci rés keresése az életvitelem része, azért nem mondanám hobbinak, mert az valami olyasmi, amit az ember kikapcsolódásként végez, én pedig próbálok olyan dolgokat tenni, amit élvezek így teljesen fölöslegessé válik a kikapcsolódás, hiszen folyamatosan azt teszem. A miértre pedig talán ez a válasz, mivel vállalkozóként tudom azt tenni korlátok nélkül, amit szeretek.

 

Milyen kezdeti nehézségekbe ütköztél?

Tudni és tenni két különböző dolog, azt gondolom általában az emberek jól látják azt, hogy egy adott szituációban mi lenne a helytálló, viszont aszerint cselekedni már nem mindig szoktak. Szerintem egy vállalkozás beindításánál, általában a legnagyobb korlát saját magunk korlátai, akár vehemencia tekintetében, akár tudás tekintetében, viszont mindegyiken lehet változtatni, ezt saját tapasztalatból mondom.

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

Hogy nincs az az izzadság szag, hogy muszájból kellene tennem. Ez rengeteg dologra pozitív hatással van. Az ügyfeleim mindegyike, vagy visszatérő, vagy olyan ügyfél, akinek ajánlottak. És a konkurenciához képest én nem 100-200 ingatlannal foglalkozom, hanem csak 10-20 darabbal, így mindegyik tulajdonossal személyes, jó kapcsolatom van, tökéletesen ismerem az ingatlanaimat egytől-egyig, nem kell rohangálnom A-ból B-be, kevesebb az ügyfelem, nem lesz a hónap végére emberundorom, nem égek ki, mint az értékesítőként dolgozók nagy része.

 

Mit jelent számodra, hogy a munkád mellett, egyben az ingatlanos szövetség (MIÉSZ) szóvivője is vagy?

Rengeteg ismeretséget köszönhetek neki, sok más szövetségnek, hálózatnak ismerem személyesen a tulajdonosát, vezetőjét, illetve rengeteg értékes, régi kollégát ismertem meg, akiktől sokat tanultam. Sok sorssal találkoztam, akár beszélhetünk devizaadósokról, vagy a lakásmaffia áldozatairól, akiken a szövetség a saját eszközeivel segíteni is próbál.

 

Hol tart a vállalkozásod? Milyen a jövőképed?

Szeretek lakossági ingatlanokkal foglalkozni, de mostanában kacsingatok a nagyobb értékű ipari, fejlesztési területek felé, már dolgozom egy egyedi üzleti terven, jövő év első felében szeretném az első ilyen tranzakciómat is tető alá hozni. Mellette írom az Ingatlanos Kicsiny Almanachja című blogomat, és a hozzá kapcsolódó youtube csatornámmal is folyamatosan foglalkozom, ahonnan szintén jönnek megkeresések. Szóval minden egy irányba mutat: előre.

 

Mi az az egy amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak?

Tenni, tenni, tenni! Cselekedjenek! Menjenek előre és valósítsanak meg. A tett halála a tétovázás. Rengeteg jó ötlettel találkozom, de még több kifogással, hogy miért nem fog működni. Megint csak egy lősungot tudok felhozni: a lehetetlen nem tény, csupán egy vélemény. Menjenek előre és hozzák működésbe az álmaikat, adjanak nekik életet. És ha esetleg elbuknak, próbálkozzanak újra, már azzal többet tanultak és haladtak egy nagyobb jó irányába, mint bármelyik tétovázó, aki a fotelből akarja megváltani magát, vagy az egész világot.  

 

Csorba Dániel /Ingatlanértékesítő/
http://csorbadaniel.com

 

Megosztás