Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Magánpraxis

  •  Sikersztorik
  • 2015-02-05 07:30:00
"Régi és elavult klisé, hogy a pszichológusokhoz csak a bolondok járnak. Magánpszichológusokhoz járni nem ciki, hanem igényesség."

 

Honnan jött az ötlet, hogy pszichológusi rendelőt indíts?

Nekem már van egy jól működő magánpraxisom és szerettem volna egy támogató teamet magam mellé, hogy a szakterületemhez képest szélesebb spektrumú szolgáltatást tudjunk nyújtani, például gyermekpszichológia, sportpszichológia, pár és családterápia. Ki akartam válogatni a legjobb szakembereket és velük dolgozni csapatban, mert így sokkal hatékonyabban tudunk segíteni bárkinek, mint egyéniben. A leendő klienseknek a megfelelő szakembert tudjuk biztosítani, ha mindegyikünk külön problémára specializálódott.


Nem ciki hozzájuk fordulni?

Régi és elavult klisé, hogy a pszichológusokhoz csak a bolondok járnak. Magánpszichológusokhoz járni nem ciki, hanem igényesség. Ha a hajadat akarod levágni, azt megteheted otthon is, de általában elmész egy szakemberhez, jelen esetben fodrászhoz. Ha a hajaddal így bánsz, a lelkeddel miért ne tennél hasonlóan. Sokan évekig küzdenek problémákkal, amiket egy rövid terápiával hetek alatt meg lehetne oldani. Az a tapasztalatom, hogy általában többdiplomás értelmes és igényes emberek keresnek fel.  Amerikában mindenkinek van pszichológusa. Ez a trend megjelent nyugat Európában és kezd itthon is. Cikinek én azt tartom, amikor elítélnek valami olyat, amit nem ismernek.

 

Milyen szakterületekben vagytok profik?

Úgy válogattuk össze a teamet, hogy legyen egyéni problémákkal foglalkozó terapeuta, pár és család terapeuta, gyermekpszichológus, sportpszichológus, válási és jogi ügyekkel fogalakozó mediátor, coach, valamint lelki betegségekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus. Tehát csak nagyon speciális szakterületek maradtak ki.

 

Üzleti ügyek kapcsán mikor szoktak, mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Üzleti ügyekben szintén az igényesség dönti el, mikor fordulnak pszichológushoz vagy coachoz. Sajnos gyakran olyankor, amikor már ég a ház, és ha elmúlik a probléma, akkor abba is hagyják. De sok olyan kliens van, aki szeretné fejleszteni a kommunikációs képességeit, asszertivitást tanulni, motiválni, a vezetői képességeit, vagy a szociális készségeit fejleszteni, döntési stratégiákat tanulni, stb. Tehát mindenkinek érdemes, aki fejlődni szeretne és szerencsére mindenki mindig mindenben tud fejlődni.


Ez egy bizalmi jellegű tanácsadás, mi védi az ügyfelet, hogy a megosztott információkat nem adjátok át másnak?

Az ügyfeleket, ha pszichológussal dolgoznak az orvosi titoktartás védi meg. Egy pszichológus nem adhat ki semmilyen információt harmadik félnek. Ez elég jól ki van találva.


Vállalkozók voltak már nálatok?

Voltak startupperek, banki vezetők, vállalkozók, középvezetők informatikusok a legkülönfélébb iparágakból. Mindegyikkel hatékonyan tudtunk dolgozni. A startupperekre külön szakemberünk van. Nagy igény van rá ugyanis sokszor fiatal emberek érnek el hatalmas sikereket és a vállalatépítéshez, üzletkötéshez, emberekkel való bánásmódhoz, tárgyaláshoz, előadáshoz kevésbé értenek, mint az informatikához például. Őket hamar fel kell zárkóztatni a pénzügyi sikereikhez.


Hogy néz ki a folyamata, onnantól kezdve, hogy felhív titeket telefonon?

A kliens felhívja az egyik szakemberünket, egyeztetnek időpontot, találkoznak személyesen. Az első alkalommal megbeszélik, hogy mi az a téma, amivel a kliens foglalkozni szeretne és megbeszélik, hogy milyen  módon és meddig fognak együtt dolgozni. Lezajlik az üléssorozat, majd lezárják a tanácsadást. Átbeszélik, hogy mi volt a cél, elérték e, elégedett-e a kliens, és hogy szeretne e még valamin tovább dolgozni.


Hol képzeled el a cégedet öt év múlva?

Szerencsés esetben  5 év múlva 8-10 ember fog nálunk dolgozni, egy kemény mag, minden szakterületről a legjobb szakember. Nem mennyiségben, hanem minőségben szeretnénk fejlődni.

 


           Ferles Péter
   www.maganpraxis.hu

Megosztás