Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

In Dynamics Consulting Kft. - Interjú

 •  Sikersztorik
 • 2015-02-27 09:25:00
Célunk, hogy munkánk által ügyfeleink olyan kulcskompetenciákat sajátítsanak el, illetve olyan eszközök birtokába jussanak, amelyek révén rugalmasan tudnak alkalmazkodni a szűkebb és tágabb környezetükben fellépő változásokhoz és kihívásokhoz.

Kérem, mutassa be röviden a vállalkozását! Mi adta a vállalkozás ötletét?

Az In Dynamics Consulting Kft.-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy üzleti coachokat és vezetőket a coaching művészetére képezzük a hazai piacon német know-how alapján. Számos coach képző cég van Magyarországon, de ezek mind amerikai vagy angol metodikát, szemléletet képviselnek, ezért piaci rést láttunk ezen a területen. Ezt az is erősíti, hogy a magyar gazdaságnak német cégek a hajtómotorjai. A coaching, tréning és a szervezetfejlesztő tanácsadói szakmát magunk is gyakoroljuk már több mint 10 éve. Specialitásunk a csoportdinamikai tréning módszer, melyet Németországban sajátítottuk el és kizárólagos képviselői vagyunk hazánkban. A csoportdinamikai módszeren kívül számos más módszernek is ismerői vagyunk, mint pl. mediáció, szupervízió, pszichodráma, gestalt, Neuro-Lingvisztikus Programozás, action learning, provokatív stílus és coaching.

Célunk, hogy munkánk által ügyfeleink olyan kulcskompetenciákat sajátítsanak el, illetve olyan eszközök birtokába jussanak, amelyek révén rugalmasan tudnak alkalmazkodni a szűkebb és tágabb környezetükben fellépő változásokhoz és kihívásokhoz. Munkánk során mindig szem előtt tartjuk, hogy ügyfeleink kibontakoztathassák kreativitásukat, megtanuljanak segíteni önmagukon, és folyamatosan megújulva, „önjáróan” megfelelhessenek az őket érő kihívásoknak.

 

 

A cég által nyújtott szolgáltatások kiknek szólnak, kik vehetik igénybe őket?

Elsősorban szervezetek és azok vezetői és csapatai. Másodsorban pedig a nyílt képzéseinkre bárki jöhet, aki az adott területen szeretne fejlődni, ezek készségfejlesztő tréningek, illetve coach és tréner képzések és továbbképzések. Mostanra ügyfeleink eloszlását illetően nagyon színes lett a paletta: rendszeresen dolgozunk külföldön és itthon multinacionális cégekkel és nonprofit szervezetekkel is. Emellett a klienseink között vannak magas beosztású vezetők, vállalkozók, trénerek, coachok, de tanárok, mérnökök és lelkészek is gyakran keresnek fel minket. 

 

 

Mi volt a vállalkozás legelső tevékenysége/tréninge, és hogyan bővült a paletta, mi adta az ötletet?

2009-ben hirdettük meg az első csoportdinamikai tréningünket, melyet német kollégánkkal K. Schattenhoferrel tartottuk meg. Már ekkor huszan vettek részt ezen az egyedi képzésen.

2010 óta tartunk folyamatosan évente többször csoportdinamikai tréningeket, amelyre mindig hívunk szakmailag elismert német csoportdinamikai trénereket is, mivel Magyarországon még csak van nekem meg ez a képesítésem.

2012-ban tartottuk meg az első Business és Life Coach képzésünket. Most februárban pedig már a 8. évfolyam kezdte meg képződését. 2015-ben Győrben, Szegeden, Debrecenben és Budapesten is indítunk képzést.

Tavaly egy új, a Tréner-Moderátor-Facilitátor képzést és Pszichodrámás csoportot is elindítottuk. Az említett tevékenységek mellett szupervíziót, illetve egyéni és csoportos coachingot szoktunk tartani ügyfeleinknek.

Emellett rendszeresen rendezünk nyílt szakmai esteket, amelyre általában külföldi szakembereket hívunk előadónak. Áprilisban például a provokatív coachingról tart egy három napos workshopot dr Eleonore Noni Höfner, aki a „Provokatív Rendszerszemléletű Munka (ProSA®)” megalkotója.

 

 

Az In Dynamics Consulting Kft. által nyújtott szolgáltatáscsomagból melyik tevékenységet/tréninget emelné ki,  melyik leginkább a szívügye?

A csoportdinamikai tréning. Cégünk összes képzése a csoportdinamikai szemléleten alapszik.  A módszer segítségével az érzelmi és társas intelligenciát lehet a leghatékonyabban fejleszteni. 2012 óta vagyok kiképző csoportdinamikai tréner és erre a képesítésemre vagyok a legbüszkébb. Ez ugyanis nem óraszám, hanem kompetencia alapú képzés, s ennek a képesítésnek a megszerzése akár 6-10 évet is igénybe vesz.

     Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége elárulja, hogy hogyan kezeljük, és hogyan észleljük saját magunk és mások érzéseit. Hogyan reagálunk az észlelt, illetve a kevésbé tudatos érzésekre, mennyire fejezzük ki, vagy inkább elhallgatjuk, és elnyomjuk azokat. De arra is utal, hogy mennyire értjük meg mások érzéseit és mit kezdünk vele, hogyan reagálunk, valamint milyen mélységű érzelmi kapcsolatokat alakítunk ki az életünk során. Arról is szól, hogyan kapcsoljuk össze az érzéseinket a gondolatainkkal és cselekedeteinket.

A magas érzelmi intelligencia mindannyiunkat kiegyensúlyozottá, érzelmileg stabillá és terhelhetővé tesz. A fejlett érzelmi intelligencia kihat a stressz tűrő képességünkre és immunrendszerünk erősségét is pozitívan befolyásolja. Az érzelmi intelligencia jól fejleszthető készség, így kortól függetlenül “felvehetünk” olyan új mintákat, amelyek révén sikeres és boldogabb életet élhetünk.

 

 

 

Milyen kérdések megoldását várják Öntől/Önöktől, a tréningre látogatók?

A tréning résztvevői elsősorban szeretnének új készségeket elsajátítani, önismeretüket mélyíteni és személyiségüket fejleszteni. A vezetők szeretnék jobban vezetni a munkatársaikat, és eredményesebbek akarnak lenni. Fontos kérdés, hogy hogyan lehet a munkatársakat motiválni és a konfliktusokat eredményesen kezelni.

Felgyorsult világunkban fontos az eredményes kommunikáció, és a személyes hatékonyság is egyre több embert foglalkoztat. Ennek egyik eszköze a visszajelzés, amellyel mások viselkedésére lehet hatni.

A csoportdinamikai tréningeken minden résztvevő saját tanulási és fejlődési szükségletének megfelelően tanul. Nagyon sok visszajelzést kapnak a résztvevők a csoporton belüli viselkedésükre.

 

Nagyon gyakori témák például:

 • Mennyire vagyok tudatában és hogyan bánok a saját és mások érzéseivel?

 • Mit tehetek az érzelmi stabilitásom érdekében?

 • Milyen az önbizalmam, és értékelem-e magamat eléggé?

 • Saját életemet én irányítom-e, vagy mások és a külső megfelelések?

 • Észlelem-e a feszültségeket, és hogyan kezelem a konfliktusokat?

 • Mit kezdek saját és mások agresszivitásával?

 • Tudok-e együttműködni és magamat képviselni?

 • Hogyan hatok másokra és ők hogyan hatnak rám?

 • Azt mondom, amit gondolok és érzek?

 • Hogyan fejezem ki magamat?

 • Hogyan befolyásolom mások viselkedését?

 • Hogyan irányítom egy csoport eseményeit és alakulását?

 • Hogyan alakítom és mélyítem a kapcsolataim intimitását?

 

 

A tréningeket a hallgatók, fiatal vállalkozók hol érhetik el?

Több tematikus honlapunk is van, ahol elérhetnek bennünket az érdeklődők.

Az érzelmi és társas intelligencia, az önirányítás és vezetés tréningjeinkről, valamint a csoportdinamikai módszerről a www.csoportdinamika.hu honlapról lehet információt szerezni.

Mindarról, amit érdemes a caochingról, coach képzséről és coach továbbképzésekről tudni, azt a www.acoaching.hu honlapról lehet megtudni. A szervezeteknek szóló honlapunk a www.indynamics.hu

Az egyetemistáknak és esetenként fiatal vállalkozóknak is kedvezményt biztosítunk, illetve gyakorló coachokkal tudjuk őket kapcsolatba hozni.

 

 

Milyen kezdeti nehézségekbe ütközött?

Ami ismeretlen azt nehéz eladni, és a felgyorsult társadalmunkban ugyanez a helyzet a több napos képzésekkel is. A csoportdinamikai tréningmódszerre mindkettő igaz, ezért sok idő és energia ráfordítással meg kellett ezt ismertetni a potenciális résztvevőkkel. Mára már több százan vettek részt ezzel a módszerrel történő képzéseken és mivel nagyon hatékony, ezért évről évre több ilyen képzést tartunk. Több multinacionális vállalattól is küldenek erre az öt napos tréningre munkatársakat.

Most hasonló helyzetben vagyunk, ugyanis egy a hazánkban újnak számító coaching irányzatot – a provokatív coachingot akarunk elterjeszteni. Itt nem a hossza, ami elrettent, hanem a provokációval kapcsolatos negatív beállítódás. Mert hazánkban a provokációt inkább negatívnak élik meg, miközben a provokatív coaching nagyon hatékony módszer, a humornak köszönhetően oldja a feszültséget, ezért az ügyfél könnyebben tudja megoldani a problémáját.

Erről a Klubrádióban egy beszélgetés is készült, amit online meg is lehet hallgatni (a honlapunkon is elérhető).

 

Mit tart kulcsfontosságúnak a vállalkozás sikerében?

A jó ötletet, amire ráharapnak az emberek. A kitartást. A siker nem jön azonnal, meg kell érte dolgozni, és néha újra kell kezdeni, hogy sikerüljön.

A szenvedélyt. Ha szenvedéllyel csinálod azt, amit teszel, attól másokat is begyújtasz.

Az érzelmi és társas intelligenciát. Nagyon sok vállalkozó azért nem sikeres, mert bár jó ötlete van, szívósan dolgozik, de nem tudja a saját érzéseit kezelni és nem tud csapatjátékos lenni.

 

Mi az az egy, amit javasolna a fiatal vállalkozóknak?

Higgyen saját magában, hogy elég jó! És hogy az élet sikerülni akar!

 

Snír Péter /coach, tréner, tanácsadó/

www.csoportdinamika.hu

www.indynamics.hu

www.acoaching.hu

Megosztás