Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

5 hiba, amivel Te is csak egy statisztikai átlag leszel!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-29 12:10:00
  • Gál Andrea
Tudtad, hogy a vállalkozások fele nem éli túl az első 5 évet! Ugye Te el akarod kerülni azt, hogy Te is ebbe a statisztikai átlagba kerülj bele? Ha az alábbi 5 hibát sikerül elkerülnöd, valószínű, hogy a sikeres vállalkozók közzé fogsz kerülni.

 

1. Hiányos vezetési ismeretek

Ideális esetben valószínű, úgy kezdted el a vállalkozói létedet, hogy ezt megelőzően dolgoztál alkalmazottként. Ugye sokszor kétségbe vontad anno a főnököd döntését, számtalanszor eljátszottál a gondolattal, ha a Te kezedbe lenne a döntés lehetősége, milyen választ adnál egy-egy probléma megoldására.

 

Ha már vállalkozó lettél, emlékezz vissza ezekre a pillanatokra, ha kétségeid támadnának a döntéshozatalban, a szervezet irányításában.

 

Sajnos még így is elkerülhetetlen a folyamatos tanulás, önmagad fejlesztése, mert egy vállalkozás működtetésével már nem csak magadért, hanem alkalmazottaidért is felelős vagy!

 

2. Nem vagy egyedi, nem közvetítesz értéket!

Vállalkozás alapítása előtt mindenképpen nézd meg a versenytársaid által értékesített szolgáltatást/terméket. Ha ezzel végeztél, gondold át, hogy Te a piacon, miben tudsz más lenni. Csomagolás? Design? Más üzenet a termékhez? Esetleg a termékedhez kapcsolódik valamilyen értékközvetítés? pl: termék árának 5%-át a Koraszülött Gyermekekért Alapítványnak utaljuk át!

 

Bármilyen jó is lehet a terméked/szolgáltatásod, ha nem vagy egyedi, bele olvadsz a tömegbe! Bátran tűnj ki, ez lesz a nyereséged kulcsa!

 

Ezt hogyan érheted el? Bizony, a brand építése elkerülhetetlen, amely nem csak a terméket illeti, hanem a saját magadét is!

 

3. Elégedetlen ügyfelek

Gondolom hallottad Te is azt a mondást, hogy egy új ügyfél megszerzése minimum 3-5x többe kerül, mint a régi vásárlók megtartása!

 

Ezt jegyezd meg! Az ügyfeleid a Te Főnökeid, hiába ringatod magad abba a hitbe, hogy Te vállalkozóként a saját magad ura vagy! Ha a Főnökeid kirúgtak, bizony vissza mehetsz alkalmazottnak.

 

Mi tehát a teendőd?

Szedd össze magad és a vállalkozásod sikerének egyik kulcsa a jó ügyfélszolgálat. Hogyan lehetnek elégedett ügyfeleid? Megfelelő egyenletes minőséget biztosíts számukra, kérdéseikre adj választ, adj hasznos tanácsokat és a hírlevelet ne csak értékesítésre használd, hanem adjál hasznos, releváns szakmai tanácsokat is!

 

4. Nincs üzleti terved!

Na jahh, most legyinthetsz akár, hogy minek üzleti terv a folyamatosan változó piac miatt? Ebbe akár igazad is van, de az üzleti terv, nem csak a számok miatt kell, hanem tartalmazza a stratégiai irányokat, hogyan és honnan várható bevétel, milyen üzletpolitikát fogsz folytatni, kik a versenytársaid és nekik mi a üzleti stratégiájuk és még számos kérdésre ad választ az üzleti terv.

 

Az üzleti terv a sikeres vállalkozáshoz vezető úton a mankód, ha elfáradsz, rá támaszkodhatsz!

 

Ha nincs ez a mankód számos rossz döntés sorozatát fogod meghozni, mellyel egyenes út vezet majd a statisztikai átlaghoz tartozók táborához!

 

5. Nem akarod átengedni a gyeplőt, azaz a túl gyors növekedés…

Kívánom Neked, hogy ez legyen a legnagyobb bajod, amit meg kell oldanod! De vigyázz, ha nem hozol helyes döntést, szintén a vállalkozásod végét jelentheti a gyors növekedésed.

 

Tudom, nehéz elengedni a gyeplőt, mert úgy gondolod, az a biztos, amit Te csinálsz! De sajnos vagy szerencsére a növekedéssel elkerülhetetlen, hogy megfelelő képességekkel rendelkező alkalmazottakat vegyél fel!

 

Amennyibe terjeszkedésen, készlet bővítésen gondolkodsz, időben készülj fel rá és elkerülheted a fenti problémát.

 

Bízom, a fenti lista hasznos tippeket, tanácsokkal látott el!

 

Gál Andrea

Megosztás