Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

5 kérdés, ami megmutatja, hogy sikeres otthoni vállalkozónak születtél!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-10-30 11:25:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Sokak álma otthoni környezetben vállalkozni, szabadon beosztani az időt, megszabadulni a nyakunkba lihegő főnöktől és a körmét lakkozó titkárnőtől. De vajon mindenkinek fenékig tejfel az otthoni vállalkozás? Tedd fel magadnak a következő kérdéseket és megtudod!

 

Jó portás lennék?

Számítanod kell arra, hogy a vállalkozásod első időszakában Te leszel az instant szuperhős, mindenki egy személyben: portás, titkárnő, dolgozó, telefonos kisasszony, ügyvezető igazgató.

 

Tedd fel magadnak a kérdést: képes vagy erre? Nem lehet nagy ördöngösség, jól értesz a szakmádhoz, döntéseket is tudsz hozni és még a telefonálás sem haladja meg a képességeid. De vajon felkészültél arra, hogy a céged minden keszekuszaságát az ellenőrzésed alatt tartsd az apró, de annál fontosabb részletekkel együtt?

 

Csapat nélkül is eredményes tudok lenni?

Az ember társas lény, és hát a cégvezető is ember. Ebből megállapítható, hogy a cégvezető is társas lény, ha pedig nem, akkor robot. A viccelődést félretéve sokunknak szüksége van arra, hogy legyen emberi tényező a munkánkban, tudjunk kihez fordulni segítségért vagy véleményért, valakihez lehessen egy barátságos mondatunk, és valaki inspiráljon bennünket a monoton munkafolyamatok elvégzésében. Neked megy enélkül is?

 

Vállalom az anyagi felelősséget magamért?

Egy vállalkozás egyszerre hozza és viszi is a pénzt, a lényeg a különbségben rejlik; mennyivel többet hoz, mint visz. Ezidáig megszokhattad, hogy minden hónapban megérkezik a fizud a számládra, az pedig teljes egészében a Te pénzed.

 

Ha saját vállalkozásra váltasz, ennek a kényelemnek vége, adókat és járulékokat kell fizetned, egyéb felmerülő költségeid lesznek, esetlegesen anyag- és eszközbeszerzésről kell gondoskodnod. Viszont lehetőséged nyílik megugorni a munkahelyi fizetésed összegét. Senki nem mondja, hogy ennyit kerestél, örülj és légy elégedett.

 

Van időm várni a bevételekre?

A legtöbb kisvállalkozás az első hónapokban alig realizál nyereséget, sőt sok esetben veszteséget termel. Arra is fel kell készülni, hogy az első időszakban a megszerzett profitot eszközbeszerzésre, fejlesztésre, bővítésre kell fordítanod!

 

Van elég tartalékod, hogy ez idő alatt is tele legyen a hűtő? Sokat segít, ha meg tudod ítélni, mikorra vársz stabil jövedelmet a cégedtől. Ha ez például három hónap, akkor vizsgáld meg, mennyit költöttél az elmúlt három hónapban! Ez alapján készíthetsz egy durva becslést, mekkora összeg szükséges a saját szükségleteid fedezésére.

 

Megértettem, hogy a vállalkozás nem humanitárius segélyszervezet?

A vállalkozások sikeréhez a jó döntéseken keresztül vezet az út. Ehhez sajnos az is hozzátartozhat, hogy embereknek kell nemet mondanunk vagy olyan kollégáktól kell megválnunk, akik közel állnak hozzánk. Épp a legkisebb vállalkozások esetében fordul elő leggyakrabban, hogy a családi vagy a baráti körből választanak munkaerőt, holott szakmai felkészültségük hagy kívánnivalót maga után. A kisvállalkozások ritkán engedhetik meg maguknak ezt a luxust.

 

Kedves Olvasó! Ha 5 igennel válaszoltál, alighanem minden adott, hogy otthoni vállalkozásba kezdj és idővel szép sikereket érj el!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
Tudd meg Bojár Gábortól, mitől lesz jó egy főnök? Tanulságos sztori, amiből sokat tanulhatsz
A Profession HR Konferencián Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, az Aquincum Technológiai Intézet igazgatója arról beszélt, hogy mitől lesz valaki jó vezető.
   2015-06-25    Vállalkozz!
Családban marad!?
Negyedszázaddal a vasfüggöny lehullása után válaszút előtt állnak a közép- és kelet-európai családi vállalkozások, mivel kritikus döntéseket kell hozniuk a jövőt illetően. A vállalakozások 40 százaléka tervez tulajdonosválást, miután a vezetők nyugdíjba készülnek az elkövetkezendő...
   2015-06-08    Vállalkozz!
Lista azokról a dolgokról, amiket csak azok érthetnek meg, akik otthonról dolgoznak.
Kiszabadulni a reggel kilenctől délután ötig tartó mókuskerékből egy álom megvalósulását jelentheti. Pizsamában dolgozhatsz; te határozod meg a munkaidődet; nincs munkahelyi stressz; dugó, stb…
   2015-02-16    Lifestyle