Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

5 mérlegelendő dolog a vállalkozási formák közötti választása kapcsán

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-11 19:55:00
  • Gál Andrea
Ha végleg eldöntötted, hogy belevágsz, még akkor sem érdemes (sőt!) egyből rohannod elintézni a cég alapítás körüli teendőket. Inkább ülj le picit és gondolkodj!Hogy miről?:

 

1. Az indulótőke nagysága

Vannak olyan vállalkozási formák, amelyeket csak meghatározott összeggel lehet indítani (például: Kft., Rt.). Kis összegű (néhány tízezer, maximum százezer forintos) tőkebefektetéssel egyéni vállalkozást, közkereseti társaságot, vagy betéti társaságot célszerű alapítani.

 

2. Finanszírozási lehetőségek

Már az indulásnál gondolni kell arra is, hogy a vállalkozás hosszú távon finanszírozható legyen. Tény, hogy a nagyobb vállalkozások hitelképessége jobb, a bankok sajnos „szívesebben” folyósítanak hitelt számukra, mert biztosabbnak látják a hitel visszafizetését. Ennek oka, hogy a nagy vállalatok törvényi és szervezeti garanciái a bank számára erősebb garanciát jelentenek.

 

3. Adózási szabályok

Az adózási szabályok évről-évre változnak, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy a vállalkozásunk számára a lehető legkedvezőbb formát tudjuk kiválasztani.

 

4. Az anyagi felelősség mértéke

A vállalkozások anyagi felelősségének mértékét a vállalkozás jogi formája határozza meg. Amennyiben korlátlan és egyetemleges felelősséget vállalunk, esetleg elveszíthetjük a magánvagyonunkat is; ellenben, ha korlátolt a felelősségünk, csak a vállalkozásba befektetett pénzünk vész oda.

 

„Mindig egyedül dolgoztam, soha sem voltak társaim az üzletben, azt hiszem azért, mert úgy éreztem, mindig, mindent, mindenkinél jobban tudok csinálni!” - Klapka György

 

5. Részvétel a vállalkozás irányításában

El kell döntenünk, hogy személyesen részt kívánunk-e venni a cég irányításában, vagy inkább szakemberekre bízzuk. Az előbbi esetben személyes rálátásunk, befolyásunk záloga lehet a sikernek, és a kudarcért sem okolhatunk mást. Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor feltétlen bizalmunkat kell, hogy élvezzen a cég vezetősége.

 

Sok Sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
A szervezeti forma megválasztásának szempontjai
Sikeres vállalkozónak lenni olyasmi, ami mindenki szerint jól hangzik, de csak kevesen mernek belevágni a dologba. Pedig egy jó ötletet gyakran így a legegyszerűbb megvalósítani, és a saját kis vállalkozás akkor is jó ötlet lehet, ha például a gyerekek mellett, félállásban keresel...
   2015-12-18    Vállalkozz!
13+1 tanácsom, ha kezdő vállalkozó vagy
Én most végtelenül egyszerű leszek. Filozofálhatnék arról, hogy a sikeres vállalkozók miért lettek sikeresek, elemezhetném a siker-üzleti terv-piaci igény háromszögét is, de nem ezt teszem.
   2015-12-17    Vállalkozz!
7 gyakori kérdés cégalapításkor!
Ahhoz, hogy már a kezdet kezdetén így törj a magasba, nagyon sok mindennek össze kell jönnie, és nagyon sok mindennel tisztában kell lenned, ugyanis cégalapításkor számos kérdés (és annak kapcsán újabb és újabb megválaszolandó „rejtély) merül fel, és kapkodjuk a fejünket a...
   2015-12-01    Vállalkozz!