Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

6 természetes módszer a Stressz kezelésére, használd őket!

  •  Lifestyle
  • 2015-11-22 15:30:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Egy nagyon bölcs tanárom egyszer azt mondta nekem: “Ha egy reggel arra ébredsz, hogy semmi miatt nem stresszelsz, az azért van, mert az éjjel meghaltál.” A mindennapi életünk tele van stressz-helyzetekkel, ami sokszor jár kisebb-nagyobb idegeskedéssel, és rengeteg minden miatt lehet stresszelni: “… jajj, csak reggel el ne aludjak!”, “Vajon örülni fog-e az ajándéknak?”, “Hova tettem megint a kulcsomat?!” “Mi van, ha nem jön ki a folt?” …

 

Számtalan olyan apróság történik napi szinten, ami stresszre adhat okot. Mivel a stressz arra sarkalja az embert, hogy jobban koncentráljon, komolyabb teljesítményt nyújtson például egy vizsgán, ezért létezik pozitív stressz is. Azonban a rosszul kezelt folyamatosan megrövidíti az életedet, amit akár boldogan is eltölthetnél, ha nem idegeskednél ennyit, vagy megtanulnád kezelni a stresszt… Hogy hogyan? Hát így

 

1. Természetes gyógymódok

Sok cikket olvashattál már arról, hogy mit kellene enned és hogyan, de mivel ezek a divathullámok nagyjából félévente változnak, így képtelenség mindet betartani. Mivel az idegeskedés és a stressz a legtöbb embernek a gyomrára és az idegrendszerére megy rá, ha nem kezelik a tüneteket, akkor a későbbiekben komolyabb gyomorbetegségek is kialakulhatnak.

 

Néhány természetes ellenszer:

 

  • Gyömbér: Szinte minden zöldségesnél kapható, apró gumós növény. A gyömbérnek két jó hatása van, egyrészt élénkítő (például a második kávé helyett), illetve megnyugtatja a hasat. Gyomoridegre és fekélyre is jó, kicsit keserű az íze, ezért tanácsosabb inkább belereszelni a teába.
  • Citromfű tea: A citromfű természetes nyugtatószer, ihatod napközben, vagy ha feszültebbek vagy, akkor lefekvés előtt is. További előnye, hogy segít az elalvásban.
  • Zöld tea: Természetes élénkítőszer, akárcsak a gyömbér vagy a kávé. A kávénál azért jobb, mert folyamatosan szívódik fel a tea koffein tartalma, így tovább ébren tart, mint a kávé (és nem is lök akkorát a szervezeten). Emellett a zöld tea tele van antioxidánssal, így segíti a szervezet önregnálódását.
  • Rizs: Szintén gyomornyugtató étel: megnyugtatja a gyomrot és felszívja a felesleges savat.

 

2. Pihenősarok

Érdemes otthon kialakítani egy kis relaxációs sarkot (akár egy babzsákfotellel). Masszírozás, meditálás, nyugtató zene hallgatása, vagy akár a kedvenc  játékunk nyomogatása a telefonunkon is segít a lelki béke visszanyerésében.

 

3. Kibeszélés a barátokkal

Érdemes rendszeresen kibeszélős, laza napokat tartani a barátokkal, barátnőkkel. Értelemszerűen erre a legjobbak a péntek esték, mikor pár üveg/pohár sör/bor/koktél (kinek, mi) mellett kieresztjük a hét közben felgyülemlett sok

 

4. Napi mozgás

Ha megtervezed előre, hogy a nap melyik szakaszában mozogsz kicsit, akkor könnyen beilleszthető a menetrendbe egy kis mozgás/torna. És most nem egy laza kutyasétáltatásról van most szó, hanem aktív mozgásról! Testmozgás közben ellazulunk testileg és szellemileg; égetjük a zsírt, inzulint termelünk és oldjuk a stresszt.

 

Ha nem is tudjuk megoldani a napi testmozgást (napi 10-15 perce mozgásnak azért valljuk be, bele kell férnie a napba) legalább 2-3 naponta menjünk el úszni, kerékpározni vagy futni. Az úszás főleg azoknak jó, akik ülnek munkavégzés közben, ugyanis úszás közben széthúzódnak a csigolyák, ráadásul az úszás segít ellensúlyozni a sok-sok ülést is.

 

5. Hosszabb kirándulások

Nagyon fontosak a hosszabb hétvégi kirándulások, ezért amikor csak tehetjük, menjünk ki a szabad levegőre, kiránduljunk vagy biciklizzünk egy jót. Kell a szervezetnek a friss, oxigén dús levegő, a testmozgás és a távolba nézés (úgyis az időnk nagy részében a monitort nézzük).

 

6. Ha nincs ráhatásod, ne törődj vele!

A stresszes helyzetek egy részére nincs semmiféle ráhatásod, mert például a belvárosi forgalom, a másik emberek ostobasága, vagy éppen az időjárás nem fog csak a Te kedvedért megváltozni. Ha pedig nem tudod befolyásolni, akkor mi értelme idegeskedni? Érzed jól magad, a többi meg úgyis kiderül.

 

Sok sikert és szép napot!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Megosztás
7 dolog, amit az introvertáltaktól meg kellene tanulnod
Az introvertált (befelé forduló) emberek száma az internet térnyerésével együtt már-már lavinaszerűen nő. Az internet személytelen figyelést és információszerzést tesz lehetővé, vagyis semmi nem kényszeríti a zárkózottabbakat arra, hogy bármiféle kényszer kapcsolatot építsenek...
   2015-11-26    Lifestyle
Maga a luxus, mégsem kell senkinek
Az investor.hu tanácsára, ha valakinek van esetleg 75 millió felesleges dollárja, akkor lenne egy tippünk...
   2015-11-19    Lifestyle
10+1 tipp, a hatékony kapcsolatépítéshez
Igen, a cím láttán legyinthetsz, hogy már megint egy bla-bla cikk került a honlapunkra, és amiről szó van, azt mindenki tudja. De tedd a szívedre a kezed, hogy hányszor „bunkózol” le valakit, mert nem köszönt vissza neked, nem reagál az e-mailedre stb
   2015-11-17    Lifestyle