Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

7 dolog, amit minden álmodozónak tudnia kellene, mielőtt vállalkozni kezd

  •  Tippek
  • 2015-12-22 16:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Vállalkozónak lenni egy életforma. Olyan, mint mondjuk emo-snak, rocker-nek lenni, vagy éppen adrenalinfüggőként veszélyes sportot űzni. Vállalkozónak lenni nem csak annyit tesz, hogy magadnak szerzel munkákat, vagy éppen céget vezetsz, hanem hogy igazán szabad életet élhetsz. De megvannak a maga veszélyei, és a gyengék hamar elhullanak…

 

7 dolog, amit minden álmodozónak tudnia kellene, mielőtt vállalkozni kezd

 

1. Az állam nem segít, sőt minél inkább le akar húzni

Az állam az adókból él. Ha vállalkozó vagy, és sokat keresel, akkor az állam is sokat keres rajtad. Ha ráadásul jól menő céged van, ahova az ügyfelek talicskával hordják be a pénzüket, az állam is minél többet akar ebből megszerezni magának. “Az a lovat ütik, amelyik húz.”

 

Politikai rendszertől függetlenül ahány bőrt csak tudnak, lehúznak rólad. Amíg alkalmazott vagy, addig ezt nem látod át rendesen, hiszen hónapról hónapra megkapod a béredet, esetleg szörnyülködsz a bérpapírodon, de csak vállalkozóként szembesülsz azzal, hogy a megkeresett forintjaidnak nagy része azoknál landol, akik nem tettek a sikeredért semmit.

 

Ezt a békát le kell nyelni, magyar céges háttérrel sokat nem tudsz a helyzettel kezdeni. Persze vállalkozásokat segítő pályázatok vannak, de ezeknek is csak az a célja, hogy még többet keress, és ezzel hosszú távon sokszorosan keressen rajtad az állam is.

 

2. Többet kell dolgoznod, mint most

Többet, mint alkalmazottként. Amíg alkalmazott vagy, bemész a munkahelyedre, majd 8 órával később hazamész és kész. Letudtad a munkát. Vállalkozóként más a helyzet: nem csak hogy el kell végezni azokat a munkákat, amiket szerzel, hanem új megrendelőkről, vevőkről is gondoskodnod kell.

 

Válaszolgatni kell az árajánlat kérésékre, oktatni kell a vevőket, fejleszteni kell a termékedet, szolgáltatásodat, képezned kell magadat, és fel kell építened egy rendszert, ami akár nélküled is működik. Mert amíg te csinálsz mindent, addig nem is vagy igazi vállalkozó, hanem inkább csak egy önfoglalkoztató. Ez pedig nagyon veszélyes helyzet.

 

3. Ha rosszul építed fel a cégedet, és kidőlsz, véged van

Ha beteg vagy, alkalmazottként elmehetsz fizetett szabira, vagy táppénzre. Viszont ha céged van, és csak te dolgozol benne, ha lebetegszel, nem lesz bevételed sem. Honnan is lenne? Ha nem tudod kiszolgálni a megrendeléseket, más nem fogja megcsinálni helyetted.

 

Ezért már az elején kezdd el azt tervezni, hogy ha te nem tudsz dolgozni valamiért, ne omoljon össze minden, mint a kártyavár. A helyes megközelítés az, ha felépítesz egy céget, és aztán kivonod magadat a napi munkák alól.

 

4. Megváltozik a baráti köröd

Ha igazán elkezd futni a szekered, tudsz magadnak venni normális autót. Normális ruhákat, jó napszemüveget, és megváltozik a baráti köröd is: mind gyakrabban fogsz hozzád hasonló beállítottságú küzdős emberekkel lógni.

 

Ez is a vállalkozóvá válás része, a korábbi kollégákkal, barátokkal mind ritkábban találkozol, és a helyüket új emberek veszik át.

 

5. A vállalkozói élet nem cél, hanem eszköz

Ha az a célod, hogy vállalkozó legyél, nagyon rossz úton jársz. A vállalkozói élet ugyanis egy eszköz, hogy akkor dolgozz, amikor akarsz, azt csináld, amit szeretsz. Eszköz, hogy a szeretteidnek megadhasd, amire vágynak, ne legyenek a hó végén viták, hogy telefonszámla legyen befizetve, vagy a közös költség.

 

Ne azért legyél vállalkozó, hogy vállalkozó legyél, hanem azért, annyi pénzt keress, amivel minőségi élete élhetsz. Jó oktatás és magánórák a gyereknek, magánorvos gyors és soron kívüli ellátással, kocsi, amit nem kell havonta szervízelni. Hosszú, boldog családi nyaralások. Erről szól az egész.

 

6. Nem való mindenkinek, a gyengék elhullanak

Nem mindenkinek való a vállalkozói életforma. Hónapról hónapra fenn kell tartanod a céged, ki kell fizetned az alkalmazottaidat, növekedned kell, és a családodat sem hanyagolhatod el. Ha nem vagy talpraesett, kreatív, a konkurenseid lenyomnak.

 

Gyakran kell két rossz közül választani, kellemetlen beszélgetéseket lebonyolítani, vagy éppen a gazdasági érdekeidet keresztülvinni a vetélytársak kárára. Ha ezt nem bírod megtenni, akkor hamar ki fogsz hullani.

 

7. Megéri küzdeni

Alkalmazottként soha nem fogsz normális pénzeket keresni. Nem lesz nagy családi házad, sem luxusautód, és ki leszel mindig szolgáltatva az aktuális piaci helyzetnek, és a munkaadóidnak. Vállalkozóként viszont mindig meglesz a lehetőséged arra, hogy irányt válts, profilt válts. Megéri küzdeni.

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Megosztás
A sikeres vállalkozók 7 jellemzője
Ha beírjuk a Google keresőjébe azt a két szót, hogy „vállalkozók tulajdonságai”, valószínűleg az első néhány találat alatt szerepel majd többek között Steve Jobs, és Bill Gates neve. Ilyen nevek jutnak eszünkbe, hogyha sikeres vállalkozókra gondolunk, olyan ikonikus figurák,...
   2015-12-14    Vállalkozz!