Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

8 dolog, amivel egy rutinos tőkebefektető hozzá tud járulni a vállalat sikeréhez

  •  Pénzügyek
  • 2016-03-04 10:55:00
  • http://blog.szta.hu
Egy növekedés előtt álló vállalkozás manapság a hazai tőkepiacon több aktív befektetőhöz is fordulhat finanszírozási forrásért. Vannak köztük magánbefektetők és tőkealapok, egyesek kisebb, mások nagyobb hozamot várnak el, némelyikük csak bizonyos szegmensekben utazik, vannak friss belépők, és a piacot már jól ismerő szereplők is.

 

Egy bizonyos, minden egyes újabb befektetés jelentős tapasztalatot jelent a további működésre nézve is.

 

Egy tőkét igénylő vállalatnak a befektetők felkeresése előtt legalább hozzávetőlegesen meg kell tudnia határozni a növekedéshez szükséges összeget, ugyanis a befektetők csak bizonyos összegkategóriákban fektet be. A legmegfelelőbb befektető megtalálása érdekében azonban nem csak a saját igényeket szükséges jól ismerni, de a befektető cégportfóliójának is érdemes utánanézni. Ugyanis ha több, a vállalatunk méretéhez, tevékenységéhez vagy korához hasonló céget is találunk benne, a befektető jelentős tapasztalattal és rutinnal tud nekiállni az adott vállalatnak. Ekkor ugyanis már megfelelő mértékű munkát és időt fektetett a piac és a vállalatok működésének megismerésébe, illetve a további potenciális vásárlók megtalálásába.

 

Ha például egy tőkealap 10 portfóliócégéből 9 IT területén tevékenykedő start-up, valószínűleg rutinosabb a magvető szakasz kezelése és az inkubálás terén, mint egy hagyományos iparágban mozgó, több éves múlttal bíró cég esetében. Természetesen a megfelelő hozzáértés nem kérdőjelezhető meg kizárólag ezek alapján, azonban a rutin fontos hozzáadott értéket jelent az adott szegmensben. Ugyanis minden egyes újabb befektetés még hatékonyabbá teszi a befektetői folyamatokat. De milyen gyakorlati előnyei vannak egy rutinos befektetőnek?

 

1. Ismeri a piaci folyamatokat
2. Jobban fel tudja mérni a befektetés kockázatait
3. Könnyebben észreveszi a rejtett lehetőségeket
4. Kiépített releváns kapcsolatokkal rendelkezik
5. Észreveszi az üzleti terv hibáit
6. Nem várt probléma esetén gyorsabban tud reagálni
7. Van gyakorlata exitekben
8. Több ponton is fel tudja gyorsítani a befektetési folyamatot

 

Sikeres tőkebefektető keresést!

Forrás: http://blog.szta.hu

Megosztás