Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

9 lépés az üzleti terv készítéshez

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-11 18:20:00
  • Gál Andrea
Számos cikket osztottunk már meg veletek az üzleti terv készítés fontosságáról, tartalmáról, formáiról, de azt gondolom, hogy nem lehet kifogyni a jó tanácsokból.

 

Hétvégéhez közeledve, szeretném megosztani veletek azt a 9 lépést, mellyel valóban megalapozott vállakozást tudtok építeni.

1. lépés: Az első lépés a bevezető oldal (címlap) elkészítése, amely nem igényel különösebb előkészületeket. A szükséges vállalkozási és személyes adatok ilyenkor már rendelkezésre állnak.

 

2. lépés:  A vállalkozás és a szervezet bemutatása (általános bemutatás) lehet a második lépés, mely segít megfogalmazni és formába önteni (jogi, szervezeti stb.) az elképzeléseket, fejlesztési koncepciókat. Ez a lépés arra is alkalmas, hogy számba vegyük a vállalkozás erőforrásait, szellemi tőke kapacitásait, és anyagi lehetőségeit.

 

3. lépés: A piaci, ágazati elemzés (konkurencia és piacelemzés) alátámasztja, illetve igazolja a 4. és 5. lépésben (termelési és pénzügyi tervezés) tervezett termelési volumenek piaci realitását, fizetőképes felvevőképességét. Megalapozza az üzleti tervet.

 

4. lépés:  A termelési terv elkészítése során felvázoljuk a tervezett termelési folyamatot, a szükséges műszaki megoldásokat. Ezeknek az információknak az alapján megtervezhetjük a szükséges eszközök és anyagok jegyzékét és költségét. (Természetesen ez a lépés már a tervezett termelési volumen ismeretében végezhető el, ami előzetes piaci elemzésekre támaszkodik a 3. lépésből.)

 

5. lépés:  A vállalkozás, illetve fejlesztés koncepciójának pénzügyi elemzése, mely megmutatja, hogy a terv reális gazdasági (ökonómiai) alapokon nyugszik-e. Amennyiben a válasz igen, a tervezés tovább folytatható. Érdemes megjegyezni, hogy a pénzügyi tervezés felhasználja a 2.,3. és 4. lépés adatait.

 

6. lépés:  A következő lépés lehet a marketing terv elkészítése, amely bemutatja a 2. lépés (piacelemzés) által megfogalmazott értékesítési volumenek, vagy piaci pozíció, illetve értékesítési ár, stb. elérésének érdekében szükséges marketing eszközöket és tennivalókat.

 

7. lépés: A jó kockázatelemzés elkészítéséhez figyelembe vesszük az eddigi összes lépés és fejezet kockázati tényezőit (erősség, gyengeség, lehetőség, fenyegetettség) és elemezzük, rangsoroljuk azokat, valamint akcióprogramokat dolgozunk ki velük kapcsolatban.

 

8. lépés:  Érdemes az összefoglalással zárni az üzleti terv készítést, így az biztosan tartalmazni fogja az összes fontos és hangsúlyozni kívánt koncepciót.

 

9. lépés: Utolsó lépésnek hagyhatjuk a szükséges kiegészítő részek csatolását, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes igazolások beszerzése időt vesz igénybe, így ezeket a lépéseket már az elején célszerű elindítani.

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás