Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A Geek paradicsom

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-21 16:20:00
  • Írta: Bozó Ákos/Gál Andrea
Nagy utat járt be a geek kultúra, hiszen a kezdet kezdetén (mint a legtöbb szubkulktúrára) még furcsa szemekkel néztek az olyan emberekre, akik képregényeket gyűjtöttek, számítógépes játékokat játszottak, vagy szuperhősökért rajongtak. Azonban azóta nagyot fordult a világ.

 

Bár a „halandó embereknek még mindig nehéz különbséget tenni a geek/nerd/dork/dweeb közt, ez az ábra talán segíthet valamicskét:

 

(köszönet a Nerdist-nek érte)

 

A lényeg, hogy amennyiben mégsem tudjuk elválasztani egymástól a különféle irányzatokat, egy valami még akkor is nyilvánvaló: Valami történt.

 

Valami megváltozott, hiszen a Marvel filmes univerzumának óriási, dollár milliárdokat hozó sikere után már (Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Bosszúállók, stb) nem ciki rajongani egy kitalált világért, gyűjteni a szobrokat, replikákat és minden olyan apró cuccot, ami kötődik ehhez .  (Persze a DC is építgeti a saját világát, igaz egyelőre ez csak a sorozatokban látszik - Arrow, Flash, Gotham – a mozikban csak jövőre akar robbantani).

 

Ezt a tendenciát vette észre Mészáros István, aki nem kevesebbre vállalkozott, mintsem, hogy kiépíti az igazi geek (az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a fogalomnál) paradicsomot, ahol mindent megtalálsz, amit csak el tudsz képzelni a témában. Bögrék, pólók, figurák, replikák sorakoznak a képzeletbeli polcokon, csak győzd kiválasztani a neked tetszőt.

 

Így hát felkerekedtünk, hogy beszélgessünk egyet a webshop tulajával, elmerülve egy kicsit ebbe a furcsa, ám népszerűtlennek mára már egyáltalán nem mondható világban.

 

A www.geekstore.hu-ra kattintva, egy izgalmas, különleges web áruházat látok a termékek széles választékával. Mi adta az ötletet a vállalkozás elindításához?

A vállalkozás elindításához Öcsém adta az ötletet, aki már olyan generációban nőtt fel, akik még beszélni nem tudtak, de már számítógépen játszottak. Amerikában nagy tradíciója van a gyűjtői figuráknak, képregényeknek és az ehhez kapcsolódó minden egyéb terméknek. Ez a tendencia szép lassan begyűrűzött hozzánk is és már nálunk is van olyan vásárló, aki hajlandó egy adott figuráért tárgyért több 10 ezer forintot kiadni.

 

Valamennyi generáció és nem számára ismert mozifilmekhez kötődő termékekből választhatunk a poszterektől a pólókon, köntösökön, replikákon keresztül szinte a végtelenségig. Mikor indult a vállalkozásod és az induláskor mennyi termékkel voltál a piacon és most mennyinél tartasz?

2015.06.02-án alapítottuk a céget, de a tényleges tevékenység szeptemberben indult. 45 féle termékkel indultunk ma már 524 db-nál tartunk és ez a szám folyamatosan bővül, mert minden bevételt visszaforgatunk az árukészletbe, hogy a vásárlóink minél szélesebb termékpalettából tudjanak választani.

 

 

Tetszik, hogy a hamarosan megjelenő termékek is láthatóak az oldalatokon. A termékek bővítésének a mi a titka? Hogyan épül fel a céged?

A termékek bővítésének és az oldal fejlesztésének relatív egyszerű módszere van, ha tudjuk, hogy megjelenik egy film, játék, sorozatpremier, vagy folytatás, akkor a marketinget és a termékösszetételt megpróbáljuk erre az időszakra, ezekre a termékekre specializálni, ezekből a termékekből minél többet készleten tartani. Egy példát említenék, jelenleg mindenhonnan mondhatni a csapból is az új Star Wars film folyik, ami nekünk előny, mert eddig is és jövőre is számos ilyen terméket fogunk tartani. Sok ilyen termék a film után fog megjelenni, de nem árulok el nagy titkot azzal, hogy már van, aki rendelt tőlünk replika Kylo Ren kardot és maszkot is. Cégem felépítése egyszerű családi vállalkozás, mivel nem vagyok munkanélküli és már 30 éves elmúltam, hiába vagyok kezdő vállalkozó, semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult. Szabadidőmben csinálok mindent, amit tudok, ebben nagy segítségemre van a családom és a barátnőm is.

 

 

A vásárlóitok körébe melyek a legnépszerűbb termékek?

Jelenleg a Star Wars termékek a legnépszerűbbek, még úgy is, hogy az árban a versenyt egy Auchannal vagy Tescoval nem tudjuk felvenni, viszont a minőségben igen!  Örök sláger még a Marvel és DC Comics képregényes termékek, pólók, sapkák, apróságok, hangulatvilágítások.

 

 

Kik a vásárlói célcsoportotok?

A célcsoport meghatározása nehézkes, mert a termékek nagy része inkább gyűjtőknek, felnőtteknek készült, de sok gyerek és szülő is vásárol nálunk.

 

 

Milyen nehézségekkel szembesültél a céged indulásakor?

Hiába van diplomám, sehol nem tanítják a vállalkozások indításának konkrét lépéseit, buktatóit, azt, hogy mennyi helyre kell bejelentkezni, hova kell adatot szolgáltatni, ki tud segíteni, ha valamiben elakad az ember. Minden egyes dolgot saját magamnak kellett kikeresnem, megtanulnom mi hogyan működik, persze cégeket mindig fel lehet kérni, de egy kezdő vállalkozásnak hol van pénze 100 ezer forintért egy ÁSZF-et venni? A járulék és adóterhek nagyon magasak, ha nem lenne főállásom, akkor havi hetvenötezerbe kerülne, hogy elindítottam egy saját céget. A többi költségről nem is beszélve, posta költség, reklámköltség, csomagolóanyag az infrastruktúra beszerzése. Egy, a piacon még ismeretlen cég nehezen tudja ezeket kitermelni. Az áru beszerzése után rögtön likviditási gondba kerül az első évben. Európában nálunk a legrosszabb a helyzet ebből a szempontból szerintem.

 

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

Rugalmasság, kedvesség, és popularitás, globalizáció, fejlődésképesség, akarat. ügyfélbarát hozzáállás.

 

 

Hol tart a vállalkozásod? Hogyan látod a cég jövőjét 2-3 év múlva?

Fejlődő stádiumban vagyunk, amiért keményen dolgozunk és nem állunk le, a cél egy sikeres piacvezető cég létrehozása, később üzlet nyitása, majd európai terjeszkedés.

 

 

Mit javasolsz leendő vállalkozóknak?

Minden kérdést megfelelően járjanak körbe, mert sok olyan dologba futhatnak bele, amire nem is gondolnak. Sok olyan cég van, ami törvénytelenül működik és ezeket nehéz árban legyőzni, de le kell, mert le lehet! Amennyiben teheti lépjen be ide, mert itt tényleges segítséget kaphat az ember.

 

Webshop elérhetősége: www.geekstore.hu
Email cím: info@geekstore.hu
Telefonszám: 06303226386
Facebook: https://www.facebook.com/geekstorehungary

Írta: Bozó Ákos/Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás