Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A dicséret csodaszer

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-12 14:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Tanuljunk meg dicsérni!
Dicsérni tudni kell. Ezt jól tudják az édesanyák és az édesapák, a cégvezetők, a vezető beosztású alkalmazottak és az üzletemberek is. A dicséret ösztönöz, elismerést bizonyít és ápolja az emberi kapcsolatokat. Ám jól dicsérni nem is olyan egyszerű, ezért tekintsük át, melyek a helyes dicséret titkai!

 

A dicséret közvetlenül kövesse a tettet!

Csak az azonnali dicséretnek van maximális hatása. Minél hamarabb megtesszük a tettet követően, dicséretünk annál mélyebbre hatol.

 

Sok cég és nagyvállalat időközönként jutalmazza a dolgozóit. Gyakori eset, hogy a karácsonyi ünnepek előtt tartanak egy úgynevezett évzáró bulit, amikor kiosztanak néhány elismerést a legsikeresebb és legszorgalmasabb kollégáknak. Ám így az okot adó esemény után csak hosszú hónapokkal jutalmazzák a sikeres kollégát, ami miatt az ösztönző hatás szinte teljes egészében elmarad. A késői jutalmazás nem járul hozzá, hogy a kolléga hasznosabbnak érezze magát, nem változtatja az önmagáról alakított énképét és csak minimálisan hat a jövőbeli cselekedeteire.

 

A dicséret mindig legyen konkrét és célzott!

Amennyiben egy jól körülhatárolt cselekedetet vagy egy konkrét viselkedésformát dicsérünk, hathatósabban elősegítjük annak jövőbeli újbóli megismétlődését. Minél pontosabban tudatjuk a megdicsért féllel a dicséret okát, annál pontosabban és motiváltabban törekszik annak ismétlésére.

 

Figyeljünk oda és kerüljük a túl általános dicséreteket. Ha a beosztottunknak azt mondjuk, jól dolgozik, a dicséretünknek aligha lesz pozitív hozadéka. Ellenben ha a konkrét munkáját dicsérjük, az sokkal nagyobb valószínűleg hat rá ösztönzően. Mondjuk neki ezt például: „A délelőtti tervrajz nagyon szép munka volt. Ilyen igényességet várnak tőlünk a feletteseink is.”

 

Ezáltal ösztönözzük a kollégát a hasonló minőségű és precizitású munkavégzésre. Reális az esélye, hogy ezt teljesíteni is fogja, hiszen képes rá.

 

Ám ez az elv nem csak a főnök-munkavállaló felállásban érvényes, hanem az élet minden területén, még a családban és a gyermeknevelésben is. A gyermeknek még inkább szüksége van a folyamatos dicséretre, ezáltal alakul ki egyfajta értékrend a munkájában, ami hatalmas befolyással van arra, milyen emberré válik.

 

A gyermeket sem dicsérjük általánosságban. Ne azt mondjuk neki, hogy „jó fiú vagy”, hanem határoljuk be a dicséretet kiváltó cselekedetet. Például: „Ügyesen elkészítetted a házi feladatod és a szobádat is szépen feltakarítottad délelőtt.”

 

A dicsérés célja és „mechanikája” roppant egyszerű: azokat a cselekedetek, tetteket és viselkedésjegyeket dicsérjük, amelyeket újra és újra szívesen látnánk az adott személytől.

 

Használjuk a nyilvánosság hatalmát a dicséret hatásának növeléséhez!

A dicséret akkor ér célba leghatékonyabban, ha maximális elismerés övezi. Ehhez remek eszköz lehet a nyilvános dicséret. Amennyiben nyilvánosan, például a munkatársai előtt dicsérünk meg valakit, annál nagyobb hatással lesz az önbecsülésére. Ugyanez igaz a nagy hallgatóság előtt átadott díjakra, elismervényekre és diplomákra is, ám ezeknél az azonnaliság szenved hiányt a legtöbb esetben.

 

Soha nem szabad lebecsülni a dicséret jelentőségét és erejét! Az emberek szinte bármire képesek, hogy elismert kollégák és elismert emberek legyenek, ez jelenti számukra a siker egyik összetevőjét. Az emberek ki vannak éhezve az elismerésre és a dicséretre, ne tagadjuk meg ezt tőlük! Ahogyan mi is ki vagyunk éhezve ugyanerre, mi is várjuk az elismerést a környezetünk minden szereplőjétől.

 

A jó vezetők fel vannak készülve, hogy ezzel a praktikával hatékonyan befolyásolják a dolgozók munkamorálját. Dicsérni nem fáj és nem kerül semmibe, ugyanakkor kivételes erejű ösztönzés, ha jól alkalmazzuk.

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

 

Megosztás
Sikeres startup titka: akkor vonzod a befektetőket, ha nincs is szükséged pénzre
Az Insider Blog szavazásán Szabó Balázst választották 2013 legnépszerűbb startup személyiségének. Szabó Balázs 2008-ban a Corvinus Egyetem hallgatójaként alapította az első vállalkozását. Ebből a helyzetből építkezett fel végül odáig, hogy ma már ő ad tanácsot kezdő vállalkozásoknak,...
   2016-01-13    Vállalkozz!
Delegálás művészete 8 pontban
Mindnyájunk életében napi szinten kerülnek elő olyan helyzetek, amikor döntéseket kell hoznunk, és gyakran több, egymásnak ellentmondó információ alapján kell ezt tennünk. Van, hogy a hideg ráció, van, hogy a jó intuíció segít meghozni ezeket a döntéseket.
   2016-01-05    Vállalkozz!
5 Év végi munkaügyi teendők a D.A.S Könyvelőirodával
Munkáltatók figyelem! Közeledik az év vége, így összeszedtük azokat a jogszabályokat, amelyekre ilyenkor érdemes odafigyelni, továbbá amelyekben változás lép életbe 2016-tól.
   2015-12-16    Vállalkozz!