Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A legzöldebb cégek és technológiák

  •  Tippek
  • 2015-03-16 07:20:00
A klímavédelem területén az országoknak van a legnagyobb felelősségük. Sőt, elsősorban a gazdaságilag legerősebb nemzeteknek, amelyet jól példáz a „közös, de megkülönböztetett felelősség elve”. Ennek értelmében elsősorban a fejlett országok felelnek a kialakult helyzetért, és így mindenekelőtt nekik kell cselekedniük e veszély mérséklése érdekében, miközben természetesen a fejlődő országoknak is lehetőségeikhez mérten programokat kell indítaniuk a környezetvédelem érdekében.

 

Ugyanakkor az éghajlat változás megállítására tett nemzetközi erőfeszítések finoman szólva sem a legsikeresebbek, elég, ha csak a Kiotói Jegyzőkönyvre gondolunk, amelyet bár 2020-ig meghosszabbítottak, mégis a legtöbben kudarcként tekintenek rá.

Az államok tehetetlensége nem feltétlenül jelenti az abszolút bénulást a kérdésben, hiszen az óriás vállalatok, de még a kisebb cégek is sokat tehetnek a cél érdekében. Ez idáig a legnagyobb visszatartó erő számukra a környezetvédelmi befektetések megtérülésének hiánya volt. Ugyanis a szoros pénzügyi helyzetben egyszerűen nem ruházhattak be környezetvédő technológiákba anélkül, hogy a fennmaradásukat kockáztatnák, mivel túlságosan hosszú idő alatt térültek csak meg ezek a befektetések. Éppen ezért most három olyan céget szeretnénk bemutatni – mintegy folytatva korábbi cikkünket -, amelyek mindenféleképpen odafigyelést érdemelnek legújabb fejlesztéseiknek köszönhetően.

 

A „Windstream” cég „SolarMill” újdonsága tulajdonképpen egy hybrid technológia, amely ötvözi a szél- és naperőműveket, ezáltal nyújtva az egyik leggazdaságosabb zöldenergiát termelő egységet a piacon. Hatékonyságának köszönhetően (már két m/s sebességű szélnél elindul az áramtermelés) nem csak, hogy gyorsabb megtérüléssel lehet számolni, hanem méretének és kialakításának köszönhetően szinte bárhol felállítható. Ezáltal már a kis- és középvállalkozások is olyan zöld energiát termelő fejlesztéshez juthatnak, amely megfizethető ár mellett piacképes megoldást jelent gyors megtérülésének köszönhetően.

 

Az Ener-Core fejlesztésének nagyszerűsége abban rejlik, hogy egy igen komoly problémára nyújt megoldást azáltal, hogy a gyárak, üzemek által kibocsátott káros gázokat „ejti csapdába” és alakítja át energiává, így termelve gyakorlatilag extraprofitot. Hogy hogyan? A gázokat kémia reakciókkal és nyomás segítségével először hővé alakítják, majd ez meghajt egy turbinát, ami elektromosságot termel, amely már felhasználható. A technológia ugyan a nagy vállalatok számára jelenthet versenyelőnyt, ugyanakkor mindenki profitál belőle, hiszen a technológiának köszönhetően a káros anyag kibocsátás csökkentése már nem csak elvi jelentőséggel rendelkezik, hanem profittermelésének köszönhetően hosszútávon gazdasági haszonnal is bír.

 

A harmadik újdonság a ClearSign fejlesztése. A találmány lényegében a káros anyagok elégetésének technológiáját fejleszti tovább. A mostani módszer nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges hőmennyiség szabadul fel; a lángok nagyságukból adódóan kontrolálhatatlanok, így felesleges energia veszik el; illetve méretüket a veszélyes anyagok elégetésekor biztonsági okokból csökkenteni kell, ami ugyancsak a hatékonyság rovására megy. A „ Duplex” technológia lényege abban rejlik, hogy a lángok fölé egy speciálisan kiképzett „csempe sort” raknak, és ezen keresztül égetik el az anyagokat. Így a lángok mérete radikálisan csökken, ennek köszönhetően a hatékonyság nő, illetve az egész folyamat sokkalta jobban irányítható.

 

A klímaváltozás napjainkra tudósok által bizonyított folyamat. Ezért az emberiség számára nincsen más út, mint elfogadva a változás tényét, megpróbál tenni ellene. És a bevezetőben leírtak ellenére ez a harc nem csak az államok, hanem minden ember, vállalat feladata, hiszen a jövőnk közös.

 

Megosztás
Sellőlányokkal az óceánok védelméért!
"A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát." (Mahatma Gandhi)
   2015-04-03    Tippek
Öt forradalmi technológiai újdonság a klímavédelem terén
A klímaváltozás megállítása szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt nyer a technológiai fejlődés területén, a kérdés azonban az, hogy nem történik-e túlságosan későn…
   2015-03-02    Tippek
A 2015-ös év TOP3 fenntartható ellátási lánc trendjei.
Ha a fenntarthatóság eléréséről van szó, akkor a vállalkozások nemcsak termelőként, de fogyasztóként is érintettek, így szerepük is egyre nagyobb jelentőségűvé válik a környezetvédelem terén. Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel a környezet megóvásának fontosságát,...
   2015-02-04    Tippek