Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A vállalkozás életciklusai, azaz Te magad döntesz az életedről!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-11 13:15:00
  • Gál Andrea
A vállalkozás korszakait gyakran az ember életszakaszainak megfelelően is szokták ábrázolni. Valóban sok hasonlóság van, mely jól szemlélteti hogy vállalkozásunk éppen melyik fejlettségi szakaszban tart, és milyen problémák, megoldásra váró feladatokat vár el tőlünk vállalkozóktól.

 

Életszakaszok:

 

  • fogantatás
  • születés
  • gyerekkor
  • fiatal felnőttkor
  • érett felnőttkor
  • elöregedés
  • halál

 

 

1, A fogantatás rövidebb, hosszabb időszakot ölel fel. Ebben a szakaszban vizionáljuk, majd tervezzük a vállalkozást, gyűjtjük az információkat, dédelgetjük a vállalkozási ötletet. Lelkes időszak ez, de éppen ezért ebben a szakaszban van a racionalitásra a legnagyobb szükség.

 

Előfordul, hogy ekkor merül fel a legtöbb kihívás az ötlet megvalósításához kapcsolódóan, de itt még a legkevesebb költséggel tudunk megoldásokat találni.

 

2, A születés, a világra jövetel pillanatában még nem lehetünk bizonyosak abban, hogy mi lesz a gyerekből. Viszonylag rövid időszak ez, de sok munkába kerül a vállalkozás megalapítása. (pl. cégalapítás, nyitókészlet vásárlás, iroda bérlés.)

 

3, A gyermekkor a vállalkozás első néhány éve. Mindenféle gyerekbetegség támadásának ideje: ha nagy lendületet veszünk, akkor azért, ha stagnálunk, akkor meg azért. Érett és felelős vezetői döntések kellenek a vállalkozás „nevelésére”, támogatására, megóvására. Azzal a veszéllyel is számolnunk kell, hogy könnyen letérhetünk a kijelölt útról. Meggondolatlan döntésekkel végzetes hibákat lehet elkövetni. (pl. túlzó beruházások, kevés lábon állás, stb.) Azonban a bátortalanság is vezethet kudarchoz.

 

4, A fiatal felnőttkor a lendületes vállalkozás időszaka. A bevétel, profit révén biztosított a folyamatos a fejlődés. A vállalkozó legfőbb kihívása, hogy megfeleljen az egyre sokrétűbb feladatoknak.

 

5, Az érett felnőttkor a vállalkozás aranykora. A vállalkozás a korábban kitaposott úton halad a cél felé. Tervezhető a jövő, elérhető a fejlődés újabb foka. A vállalkozás teljesíti a tulajdonosok várakozásait.

 

Az életciklus legnagyobb kihívásai: Úgy fenntartani az aranykort, hogy közben folyamatosan reagáljunk a gazdasági változásokra. Óhatatlan, a szabályozási rendszerek, alapelvek kialakítása, és hierarchia kiépítése, a zökkenőmentes, hatékony működés érdekében.

 

6, Az elöregedés kora akkor következik be, ha a termékek, szolgáltatások kikopnak a piacról, a vásárlók már nem keresik azokat. De értelmezhető úgy is, hogy a vállalkozó maga öregedik ki a tevékenységéből. Ekkor frissítésre van szükség: új erőforrásokra, új termékek kialakítására és bevezetésére, vagy újításokra, amelyekből kiderül, hogy folytatni, vagy inkább megszüntetni érdemes-e a vállalkozást.

 

7, A halál a vállalkozás befejezése, megszüntetése

 

Figyelem! Rajtad múlik, mennyire tudod megörizni vállalkozásod fiatalságát, csakúgy, mint a sajátodat!

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás