Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat

  •  Tippek
  • 2015-12-14 10:10:00
  • MTI
A világ egyik legszárazabb helyének tartott Atacama-sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat.

 

A terv az Andok és a Csendes-óceán között fekvő Atacama-sivatag egyedülálló földrajzi tulajdonságait szeretné kihasználni, kiküszöbölve ezzel a megújuló energiaforrások közül a szélre és a napra jellemző legfőbb problémát, az ellátás folyamatosságának hiányát.

 

A nap nem süt mindig, a szél sem fúj mindig, ám a hosszú, keskeny Chilében a hegyek mindig közel vannak az óceánhoz.

 

A Valhalla vállalat elképzelései szerint napenergia felhasználásával vizet lehetne kiszivattyúzni az óceánból két közeli, az Andokban magasan fekvő víztárolóba. Innen engednék a vizet lezúdulni egy 300 megawatt teljesítményű vízerőműbe, amely éjjel-nappal képes lenne árammal ellátni Chile három tartományát.

 

A dél-amerikai ország jelenleg energiaimportőrnek számít, többnyire fosszilis energiahordozókra szorul.

 

"Ez az egyetlen hely a Földön, ahol egy ilyen projektet meg lehet valósítani" - mondta el Francisco Torrealba, a vállalat stratégiai vezetője. A két hegytetőre tervezett tároló nagyjából annyi vizet tudna befogadni, mint 22 ezer olimpiai úszómedence.

 

Francisco Torrealba hozzátette azt is, hogy bár a megvalósításhoz szükséges technológiát számtalan alkalommal tesztelték már a világ minden táján, ebben a kombinációban még sosem próbálta ki senki.

 

Az ötlet zöld utat kapott Chile környezetvédelmi hatóságától, a jelenleg befektetőket kereső vállalat reményei szerint 2016 végén elindulhat a három és fél év hosszúságúra tervezett beruházás.

(http://phys.org/news/2015-12-chile-hydropower-plantin.html)

 

Forrás: MTI

Megosztás
NFM: 2014-2020 között több mint 760 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre
A 2014-2020-as költségvetési időszakban 763 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre, az összegre önkormányzatok és cégek egyaránt pályázhatnak - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért...
   2015-12-04    Tippek
Az Európai Bizottság elfogadta a szorosabb energiaunióval kapcsolatos terveket
Az Európai Bizottság szerdán elfogadta azt a 195 kulcsfontosságú energetikai infrastrukturális projektet tartalmazó listát, amely az európai energia- és éghajlatvédelmi célkitűzéseket tartalmazza, valamint kulcsfontosságú építőeleme az EU energiauniós stratégiájának. A jelentést...
   2015-11-19    Vállalkozz!