Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Adószakértő: előnyt jelent a cégeknek, ha a megbízható kategóriába kerülnek

  •  Pénzügyek
  • 2015-10-27 20:00:00
  • MTI
Komoly előnyt jelenthet, ha egy vállalkozást a megbízható kategóriába sorol majd az adóhatóság - hívta fel a figyelmet Vámosi Nagy Szabolcs, az EY tanácsadó cég adószakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

 

 A szakember elmondta: a január 1-jén bevezetendő szabályozás megbízhatónak az a társaság minősül majd, amely egyebek mellett nem szerepel az adótartozással, illetve adóhiánnyal érintettek listáján, nem állapítottak meg esetében 3 százaléknál nagyobb adókülönbözetet, nem kapott egy éven belül kétszer mulasztási bírságot.

 

Vámosi Nagy Szabolcs az előnyök közé sorolta, hogy a megbízható adózó vállalkozásoknál az adóellenőrzés nem tarthat tovább 180 napnál. Hozzátette, nagy cégeknél gyakori, hogy a beszállítókat is ellenőrizni kell, kapcsolódó vizsgálatokat kell tartani, ami elhúzódhat, de amíg nem zárul le a vizsgálat, addig az érintett vállalkozás nem kaphat vissza pénzt.

 

Szintén az előnyök között említette az adószakértő, hogy 2017-től a megbízható adózó esetében a kiutalás előtti áfa-vizsgálat nem haladhatja meg a 45 napot, ami jelenleg 75 nap.
 

A szakértő elmondta: a kockázatos kategóriába kerülnek például a nagy adóhiánnyal, a sok adótartozással rendelkező cégek, vagy amelyek szerepelnek a bejelentetlen alkalmazottakat foglalkoztatók listáján.
 

A kockázatosnak minősülőknél egyebek mellett az általános forgalmi adó (áfa) visszatérítése 75 nap lesz. Ha adóhiányt állapítanak meg náluk, akkor a késedelmi pótlék két és félszerese lesz az átlagosnak. A megbízhatóvállalkozásoknál viszont nem lehet több a bírság, mint a törvényi maximális bírság fele - hívta fel a figyelmet Vámosi Nagy Szabolcs.

 

Forrás: MTI

Megosztás
8+1 tanács a Likviditási terv készítéséhez
A kisvállalkozások életében a gyakorlati szempontból legfontosabb pénzügyi tervezési elem a likviditás (cash-flow) tervezés. A likvitástervezés célja, hogy a vállalkozás mindig minden pillanatban fizetőképes tudjon maradni!
   2015-11-30    Pénzügyek
Gyökeresen átalakulhat a biztosítási piac
Alig akad olyan területe az életünknek, amely ne befolyásolná alapjaiban a jelenleg ismert vagyon- és életbiztosítási termékeket – hangzott el a Pénzkultúra Alapítvány megbeszélésén. A szakértők szerint akár pár éven belül tűnhetnek el, vagy alakulhatnak gyökeresen át a ma...
   2015-09-14    Pénzügyek
Felsőoktatási támogatási megállapodás
Már a törvény kihirdetését követően bevezetésre kerül a felsőoktatási támogatási megállapodás intézménye és az ehhez kapcsolódó társasági adóalap kedvezmény.
   2015-04-18    Aktuális