Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Akár vállalkozó, akár alkalmazott vagy, ezeket jó ha TUDOD!!!

  •  Aktuális
  • 2016-01-15 14:15:00
  • Greguss Kinga
  • Jogszervíz Kft. - D.A.S. Könyvelés
Személyi jövedelemadó 2016-os változása
2016. január 1-től az személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökken, ezáltal a munkavállalók nettó fizetése megnövekszik

 

Változik a gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény összege is: a két gyermekes szülő adóalap-kedvezménye gyermekenként 83.330 Ft lesz, tehát nettó 2 x 12.500 Ft-tal több fizetést vihet haza. 2015-ben ez az összeg gyermekenként nettó 10.000 Ft volt. Ezen a téren a következő években további növekedés várható.

 

Látszólag változik az első házasok adóalap kedvezménye is, mely a jelenlegi havi 31.250 forintról havi 33.335 forintra növekszik. Ez valójában továbbra is havi nettó 5.000 Ft-ot jelent, az adómérték 1%-os csökkenése miatt.

 

Megszűnik az szja-bevallás

2016-tól a NAV készíti el adóbevallást azon magánszemélyek számára, akiknek csak egy munkáltatótól van jövedelme, és nem vesznek igénybe adókedvezményt. Az új rendszer egyelőre csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra és mezőgazdasági őstermelőkre nem. Ezáltal körülbelül másfél millió ember mentesül az adóbevallási kötelezettség alól.

 

A magánszemély bevallási nyilatkozatban kérheti az adóhatóságot az adó megállapítására. Az adóhatóság a magánszemély bevallását a munkáltatók által benyújtott havi 08-as bevallások alapján készíti el. A kész bevallást (bevallási ajánlatot) március 15. után megküldi az adózónak elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, melyet az adózó jóváhagy.

 

2017-től már az adókedvezményt igénybe vevő magánszemélyek bevallását is elkészíti a NAV, így összesen majdnem 4 millió emberét.

 

Társadalombiztosítás

2016. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forintról 7050 forintra nő.

 

Társasági adó: növekedési adóhitel

A 2016-os törvénymódosítási csomaggal bevezetésre került a növekedési adóhitel kedvezmény, amelyet már a 2015-ös adóév vonatkozásában is alkalmazni lehet. Az új rendelkezés célja a növekedésben lévő vállalkozások likviditásának javítása. A „hitel” összege a tárgyévi és az előző évi adózás előtti eredmény különbsége utáni társasági adó, melyet késleltetve, a következő két évben, nyolc részletben lehet megfizetni.

 

A kedvezményt a vállalkozás akkor veheti igénybe, ha a tárgyévi és az előző évi adózás előtti eredmény különbsége legalább ötszöröse az előző évi adózás előtti eredménynek. További feltétel, hogy a társaság legalább három éve adóalany, nem vett részt átalakulásban, egyesülésben, szétválásban, és nem áll végelszámolás vagy felszámolás alatt.

 

A kedvezmény igénybevételéről és előlegéről december 20-ig, az adóelőleg-kiegészítés feltöltéssel egyidejűleg lehet nyilatkozni, majd május 31-ig a ’29-es éves társasági adóbevallásban kell megállapítani az összeget.

 

Megbízható és kockázatos adózó

Bevezetésre kerül az adózók minősítési rendszere, amely alapján minden adózót megbízhatónak vagy kockázatosnak kategorizál a NAV. A minősítéshez vizsgált feltételek többek között az elmúlt évek adóhátraléka, bírságai, eljárásai.

 

A megbízható adózókat a törvény kedvezményekben részesíti, pozitívabb elbírálásban részesülhetnek: például rövidebb időn belül kaphatnak áfa-visszautalást, alacsonyabb a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság összege. Továbbá a nyilvános adatbázis révén üzleti partnerek számára is látható az adózó megbízható státusza. A kockázatos adózókra ezzel szemben szigorúbb határértékek érvényesek, például késedelemi pótlék, adóbírság, valamint mulasztási bírság tekintetében, és hosszabb idő (75 nap) az áfa-kiutalás határideje.

 

A bevezetett intézkedések célja az adózó-centrikus adóztatás, a szolgáltató adóhatóság megteremtése, a magyarországi adózói fegyelem javítása.

 

Enyhül az adminisztrációs hibákra kiróható bírság

A bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén az adóhatóság első alkalommal mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével hívja fel az adózót kötelezettsége teljesítésére, azaz adminisztrációs hibát, tévedést nem büntetnek azonnal.

 

Folyószámla integráció

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016-tól közös nyilvántartássá alakítja az adó- és vám-folyószámlát. Így a köztartozásmentes igazolás a jövőben egykapus rendszerben kérhető a NAV-tól.

 

Elérhetőség:

Greguss Kinga

főkönyvelő

Jogszervíz Kft. - D.A.S. Könyvelés

 

Cím: 1082 Budapest, Futó utca 47-53. VI.em.

Telefon: +36 20 4338280

E-mail: info@daskonyveles.hu

Honlap: www.daskonyveles.hu

Like: https://www.facebook.com/daskonyveles

Megosztás