Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Alkalmazottból vállalkozóvá válás... Legyél tisztában a kihívásokkal!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-06-25 12:30:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Akár saját céljaid elérése érdekében, akár azért, mert kényszerítő körülmények hatására lettél vállalkozó, tisztába kell lenned a kihívásokkal. Ugyanis még mindig nagyon sokan vannak, akik elégtelen felkészültséggel és nulla realitással válnak vállalkozóvá.

Vállalkozás indításakor a vállalkozó személy először állástalan lesz.

Erre sokan nem gondolnak, nem készülnek tudatosan. Kezdetben persze felemelő élménnyé válik az, hogy nem kell szoros időbeosztás szerint ugrálni a főnök szavaira, de egy idő után ez átcsap frusztrációba.

Ez akkor válik súlyossá, ha ehhez még egy nagy adag feleslegesség érzet is társul. A hirtelen felszabaduló időtöbblet azok számára különösen stresszes, akiknek az addigi munkahelyükön hetekre előre be volt osztva minden nap.

Ennek elkerülésére kell létrehozni rövid- és középtávú terveket!

Ha minden nap előre tudod, hogy, mint vállalkozó, miért is kelsz fel minden reggel, akkor egyrészt a szorongató érzés messze elkerül, másrészt meg lesznek a feladataid ugyanúgy, mint alkalmazotti korodban... Csak most a saját céljaidért küzdesz.

Az átmeneti munkanélküliség azt jelenti, hogy neked kell munkát szerezned!

Vállalkozóként csak akkor lesz munkád, ha magadnak megszabod, hogy mikor mit tegyél! Nincs olyan ember, aki utasít, aki teendőkkel lát el, kijelöli a kihívásokat, a lehetőségeket.

Minden feladatért te vagy a felelős, te ismered fel a lehetőségeket, a kihívásokat.

Tudnod kell magadról, hogy mennyit bírsz: elviseled azt, hogy – legalábbis kezdetben – te írd meg a saját leveleidet, te járj a postára, telefonokat intézz, figyelj a könyvelésre? Mennyire fontosak neked az olyan státuszszimbólumok, mint az íróasztal vagy bőrfotel?

A vállalkozóvá váláskor azzal is számolnod kell, hogy hirtelen magányos leszel.

Eltűnik a nagy munkahelyi közösség, nincs közösen ünnepelt névnap. Az elválás után a régebbi kollégák egy ideig még keresnek, aztán elmaradoznak.

Ez ellen úgy kell védekezned, ahogy egy vállalkozónak kell: építsd fel saját új közösségedet, keress minél több új ismerőst, akin keresztül a vállalkozásodat sikeressé teheted.

Ezen kívül ismét felveheted az olyan régi ismerőseiddel is a kapcsolatot, akiket a munkahelyi időbeosztásod miatt nem nagyon tudtál megkeresni: velük is szorosabbá válhatnak az emberi kapcsolataid, velük töltheted el a szabadidődet.

Míg beosztott voltál, és megkérdezték, hogy hol dolgozol egy vállalat nevét mondtad el, azt is hozzátéve, hogy milyen munkakörben.

Amikor vállalkozóvá válsz, ugyanerre a kérdésre hirtelen nem is tudod, hogy mit mondj: nincs státuszod, a céged sem ismert még annyira. Ebből az élethelyzetből adódhat az önbizalom hiánya és az önértékelési problémák is, amitől jelentéktelennek érezheted magad.

Dolgozz azért, hogy a céged szerezzen NEKED hírnevet

Ahhoz, hogy valaki vállalkozóvá váljon, kell egy jó adag pozitív gondolkodás, az önbizalmi kérdésekkel sem lehet problémád. Vállald büszkén, hogy te a saját vállalkozásodért dolgozol, ne legyenek kétségeid azzal kapcsolatban, hogy jól tetted-e, hogy vállalkozóvá váltál, otthagyva a biztos munkahelyet.

Kell az önképzés, és a folyamatos tanulás

Míg alkalmazott voltál, kötelezően írtak neked elő képzéseket, fizették helyetted, ráadásul (jó esetben) nőtt is a fizetésed általuk. A vállalkozóvá válás pillanatától már neked kell gondoskodnod erről.

Neked kell kifizetned a továbbképzések díját, neked kell a szükséges időt is előteremteni. Fontos, hogy ezzel is számolj: ha vállalkozóvá válsz, már te finanszírozol mindent!

Vállalkozóként saját magadnak kell olyan munkát találnod, ami a vállalkozásodon keresztül profitot hoz. Hirtelen te leszel a piackutató, az árajánlat összeállító, a beszállító. Tárgyalások feszültségeit is neked kell kibírnod, és számolnod kell azzal is, hogy nem minden tárgyalás lesz eredményes – azaz néha kudarcok érnek.

Meg kell tanulnod kezelni a problémákat, feldolgozni a rossz érzéseket, és építkezned belőlük, majd tovább haladni az általad választott úton! Mert megéri.

Sok sikert, és ha tetszett a cikk, jelezd felénk!

Rácz-Akácosi Attila

Megosztás
Munkahelyet váltanál? Akkor ezeket tudnod kell
Az alábbiakban egy olyan témát boncolgatunk, amely az emberek túlnyomó többségét foglalkoztatja, kit ezért, kit azért. A témánk a munkahely- és karrierváltás.
   2015-12-02    Vállalkozz!
Mentőöv, avagy segítség a vállalkozás alapítás előtti fő kérdésekhez
Sokáig fontolgattuk, hogy a vállalkozási ötletünk megállná-e a helyét a piacon, érdemes-e a tevékenységünkre vállalkozást alapítani, és megszületett a válasz: OKÉ, induljunk el!
   2015-10-27    Tippek
10+1 marketing tanács nyári szezonra!
A nyári szezon sok cégvezető rémálma lehet, hiszen az addigi megszokott forgalom rohamos csökkenést mutathat. A megszokott vásárlói réteg nyaral, a cégvezetők pedig gondolkodhatnak azon, hogy mit is kellene tenniük, hogy eredményesebbé tegyék a „holtszezonként” megélt időszakot....
   2015-07-24    Vállalkozz!