Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Amit az üzleti ebédről és vacsoráról tudni kell

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-21 11:30:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A vállalkozói élet velejárói az üzleti ebédek és vacsorák. Szeretjük vagy sem, a kapcsolatépítés és az üzletteremtés fontos eszközei ezek az alkalmak.

Az üzleti ebédek és vacsorák elsősorban a nyugodtabb és kötetlenebb kapcsolatápolást segítik, amelyek az együttműködés kezdeti fázisában igen hasznosak lehetnek. Nem véletlenül honosodtak meg az üzleti életben. Érdemes megismerkednünk az alapvető etikettel, akár vendéglátók, akár vendégek vagyunk.

Mindig a vendéglátó választ helyszínt, hacsak a vendégnek nincs határozott javaslata. Vendéglátóként ne arra törekedjünk, hogy a legpuccosabb vendéglőbe cipeljük el a partnerünket és arra sincs semmi szükség, hogy kaviárt vagy homárt diktáljunk belé. Ne essünk végletekbe!

Ne vigyük a vendégünket egy lepukkant füstös kifőzdébe se, akármilyen finom ott a lecsó! Válasszunk inkább egy ízléses, csendes, nyugodt hangulatú vendéglőt, amely nem hivalkodó ugyan, de kellően igényes!

Az üzleti ebédeknek és vacsoráknak az elsődleges célja az üzleti érintkezés, a kapcsolat ápolása, a közös nevezők megtalálása, egymás személyiségének kiismerése. Mindig válasszunk célt, vagy ha úgy tetszik, egy programtervet! Ezzel elkerülhetőek a kínos hallgatások, illetve fontos kérdésekben juthatunk közelebb egymáshoz.

Az alábbi pontokra érdemes figyelnünk, ha nem szeretnénk rossz pontot begyűjteni az ügyfélnél.

Legyünk pontosak!

Mindennek az alapja az érkezés. Jogos elvárás, hogy az üzleti ebédre időben érkezzünk akkor is, ha dugó van a városban. Legyünk előrelátók és gondoskodjunk róla, hogy mindenképpen időben érkezhessünk!

Amennyiben mégis késünk – egy gátszakadás vagy egy 8.0 erősségű földrengés elfogadható magyarázat –, az esetben értesítsük az ebédet szervező felet vagy magát az ügyfelet és kérjünk elnézést!

Figyeljünk a megjelenésünkre!

Mondani sem kell, az üzleti ebédre vagy vacsorára csakis tökéletesen ápolt külsővel érkezhetünk. A ruhánk is legyen kifogástalan, lehetőleg konzervatív öltözet nyakkendővel. Felejtsük el a Hawaii-mintás ingeket és a sportpólókat!

Hölgyek esetében természetesen ez nem érvényes, de számukra nem is kell elmagyarázni, hogyan illik felöltözni egy ilyen alkalomra.

A fránya evőeszközök és poharak

Kis túlzással protokollszakértőnek kell lenni ahhoz, hogy az evőeszközök körüli etikettet jól alkalmazzuk. Ám nincs gond, van egy aprócska trükk. Ha nincs időnk elmélyülni az evőeszközök használatának tudományában, alkalmazzuk ezt az apró trükköt: haladjunk fogásonként kívülről befelé! Amikor a a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök következnek, fentről lefelé.

A már használt evőeszközöket soha nem tesszük az asztalra és a nyelük sem érintkezhet a terítővel. Ha végeztünk egy fogással, az evőeszközöket úgy helyezzük el, hogy 5 órára mutassanak.

A poharakkal már könnyebb dolgunk lesz, elég azt megjegyeznünk, hogy a vörösboros pohár az öblösebb, a fehérboros pedig a karcsúbb.

Alkoholt csakis mértékkel vagy sehogy!

Az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok sokkal szigorúbbak, mint az evőeszköz használatára vonatkozó előírások, tehát erre kiemelten figyeljünk!

Az új trendek szerint üzleti ebédnél vagy vacsoránál mindennemű alkohol fogyasztása mellőzendő, ám a kissé kötetlenebb, kapcsolatépítési céllal szervezett találkozók esetében legfeljebb két pohár bor megengedett.

Az első korty ital mindig a szervező félé, ugyanez vonatkozik az ételekre is. Amennyiben a vendéglátó nem rendel alkoholt, mi sem tegyük!

Általában nincs szükség pohárköszöntőre és nagy színpadiasságra, ám amennyiben ennek mégis szükségét érezzük, készüljünk fel rá. Elég kínos lenne belesülni a mondandónkba…

Mit rendeljünk?

Ha vendégként mi rendelünk először, akkor válasszunk a középső árkategóriából, de ne az ár legyen az egyetlen szempont. Döntsünk olyan étel mellett, aminek a fogyasztása egyszerű és kényelmes. Egy szálkás keszeg nem a legszerencsésebb választás, ahogy a szaftos, ragacsos ételeket is jobb elkerülni.

Ne feledjük, hogy az elsődleges cél a kapcsolatápolás, így mindenképpen olyan ételt válasszunk, amelynek fogyasztása közben képesek vagyunk figyelni a partnerünkre!

Az ételt lehetőleg apró falatonként fogyasszuk, így egyrészt kulturáltabban táplálkozhatunk, másrészt pedig hamarabb lenyelhetjük, ha épp közbe szeretnénk szólni. Mert tele szájjal nem beszélünk, ugye…

Táplálkozás közben ne legyünk túl teátrálisak és véletlenül sem mutogassunk az evőeszközökkel! Elég kiábrándító egy késsel hadonászó üzleti partner.

Ne rendezkedjünk be otthonosan!

Biztosan jó sok mindent hoztunk magunkkal: kocsikulcsot, pénztárcát, telefont, kabátot, esernyőt, laptopot… De ezek közül semmi sem kerülhet az asztalra! Ne akarjunk berendezkedni, nem otthon vagyunk és nem maradunk hetekig.

A kabátunk és a táskánk részére használjuk a ruhatárat vagy a fogast, vagy amennyiben egyik sem áll rendelkezésre, a szék támláját.

Kerüljük a kínos hallgatást és a kínos párbeszédeket is!

A társalgási témák tekintetében érdemes felkészülnünk. Az üzleti ebéd vagy vacsora sokkal közelebb áll a tárgyaláshoz, mint a tápanyagbevitelhez. Ezt tartsuk fejben!

Készüljünk fel, legyenek témáink, kérdéseink és válaszaink! Törekedjünk a diszkrécióra. Ha a partnerünk nem tesz említést a családjáról, ne tegyünk fel ezzel kapcsolatos kérdéseket! Főleg ne ilyen formában: „Csávókám, hogy állsz a csajokkal?” Szintén kerüljük a politikai, vallási és egyéb hovatartozási kérdéseket!

Ha mi kapunk olyan kérdést, amiről nem szívesen beszélünk, vagy csak nem akarunk valamit az orrára kötni, akkor adjunk kulturált semleges választ. Ebből levonhatja a következtetést, hogy ne faggatózzon erről. Remélhetőleg megérti.

A befejezés

Akár munkaebédről, üzleti ebédről vagy díszvacsoráról van szó, az eseményt a fogadó és meghívó fél fejezi be a kávé után szóban. Ilyenkor fogadó félként megköszönjük, hogy elfogadták a meghívást. Amennyiben nem szeretnénk határozott véget vetni a találkozásnak, nem teszünk fel új kérdést, hanem hagyjuk, hogy egy perc alatt leüljön a beszélgetés. Ha a másik fél sem kezd új témába, következhet az elköszönés.

Sikeres üzletkötést!

Facebook

Rácz-Akácosi Attilától

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Bormarketing: 14 célcsoport, akik felé pozícionálhatod magadat!
Ha bort termelsz, vagy forgalmazol, mindenképpen jól kell ismerned a célpiacodat. Ez elvileg magától értetődő lenne, de mégsem az.
   2015-07-24    Vállalkozz!
Üzleti ebéd: minden, amit tudnod kell róla:Ki fizet, mit egyél, mit igyál, hogyan fizess, stb.?
Fontos üzleti ebédre készülsz, de erős kétségeid vannak a sikerében? Nem tudod, hogy hogyan is kezeld az üzleti ebédet? Ne aggódj, mindenki így kezdte…
   2015-07-22    Vállalkozz!
A tárgyalás illemtana 5 egyszerű pontban
Az üzleti életben az etiketthez és több protokoll ponthoz is alkalmazkodnunk kell, ha megnyerők és komolyak szeretnénk lenni. Nem csak a tárgyalóasztalnál, de az ezt megelőző kapcsolatfelvétel során is elengedhetetlen a megfelelő viselkedés.
   2015-07-19    Tippek
Nyűgözd le a partnered!
Brit tudósok szerint… Najó ezt most speciel tényleg nem ők találták ki, de az tény, hogy ha egy addig ismeretlen személlyel találkozunk, akkor már az első pillanatokban kialakul bennünk egy benyomás a másikkal szemben, ami akár hosszútávon is meghatározó lehet.
   2015-06-02    Vállalkozz!