Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Az időmenedzselés alapszabályai

  •  Lifestyle
  • 2015-03-10 07:35:00
Mi is az idő? Két típusa létezik, az egyik tőlünk független, a másik a tőlünk függő.

 

Az elsőben hatvan perc egy óra, 24 óra egy nap, 7 nap egy hét és így tovább. Ez egy állandó, mindenki számára egyformán változó idő. A második viszont saját világunk változó intenzitással múló egysége.

 

Egy a cégünk életében meghatározó fontosságú tárgyalás felkészülésére szánt idő pillanatok alatt eltelik, míg egy unalmas film alatt arra gondolunk, hogy miért is járnak ólomlábakon a percek. Vajon melyik határozza meg jobban életünket? Az idő az egyik legfontosabb értékünk az életben, és az egyetlen olyan dolog, amit biztos, hogy soha nem kapunk vissza. Éppen ezért az idő megfelelő menedzselése a leghasznosabb olyan képességeink közé tartozik, amely elsajátításának csak és kizárólag pozitív hozadéka lehet mind az üzleti-, mind az „civil” életünkben.

 

Ennek ellenére kevesen ismerik fel tudatosan az idő fontosságát, csak csodálkoznak, hogy egyik találkozóról rohannak a másikra; mindig, mindenhonnan elkésnek és soha nincsen idejük semmire.  Pedig mindennapjaink értékessé tételéhez mindenféleképpen szükség van tudatosságra, és ez nem csak a vállalkozói hatékonyságunkra van kedvező hatással, hanem általa életünk is szervezettebb, sikeresebb lesz.

 

 Kevesebb stressz = egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet.

 

De hogyan is érjük ezt el? A rendelkezésre álló idő megfelelő beosztása szerencsére nem atomfizika, így mindenki képes lehet rá. A valódi nehézség abban rejlik, hogy elszántság, tudatosság, odafigyelés és folyamatos következetesség szükséges hozzá. Ez pedig nem kis feladat, éppen ezért segítünk, hogyan oszd be az idődet, hogy elkerülhesd a kapkodást.

 

Kezdésként mindenféleképpen azt ajánljuk, hogy figyeld magad egy-két hétig! Mivel töltöd, és hol pazarolod az idődet? Csak ülsz és merengsz a buszon munkába menet és soha nincs alkalmad olvasni? Miért nem kötöd össze a kettőt? Ha alaposan elemzed napi rutinodat, rengeteg olyan lehetőséget deríthetsz fel, amikor igazság szerint az értékes percek feleslegesen telnek el, és sokkal jobban is eltölthetnéd azokat.

Ezek után határozd meg céljaidat, legyenek azok rövid -, közép -, vagy hosszú távúak. Ez egyrészt könnyebbé teszi azt, hogy pontosan lásd, mit is akarsz elérni, másrészt segít abban, hogy a feladataidat priorizáld, így mindig azokkal a teendőiddel tudsz foglalkozni, melyek éppen a legaktuálisabbak. Ennek köszönhetően nagyrészt egyszerre csak egy feladattal kell törődnöd, ami jelentősen megkönnyíti a dolgodat. Ehhez kapcsolódóan, érdemes lefekvés előtt egy tíz percet arra szánnod, hogy összeállítsd a másnapi teendőidet. A listát kombinálva a céljaiddal pontosan kitűnnek a másnapi legsürgetőbb feladataid, így letisztult formában láthatod teendőid pontos leltárját. Ez pedig segít abban, hogy figyelmed ne aprózódjon el, ami hatékonyabbá teszi a munkavégzésedet. Lehetőség szerint mindig egy dologra koncentrálj, a multitasking ugyanis a legújabb kutatások szerint nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

 

Végezetül, természetesen nem azt mondjuk, hogy minden percedben csinálnod kell valamit, sőt… Vállalkozóként stresszes az életed, ezért soha ne habozz pihenni! Sétálj egyet, menj le egy edzőterembe, vagy csak pihenj otthon, kapcsolódj ki egy könyvvel. A folyamatos nyomás alatti munkavégzés ugyanis nem csak a hatékonyságodat rontja jelentősen, hanem életed minőségére is nagy befolyással van. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy időnként feltöltsük testünket és lelkünket a további kihívásokra, így mindig szakíts időt erre! Ugyanígy, minden ember nagyjából tisztában van vele, hogy mennyi alvásra van szüksége, hogy másnap feltöltődve kezdje a napot. Így hát fektesd le te is azokat a szabályokat, amelyek erre vonatkoznak, és lehetőleg senki kedvéért ne is térj el ezektől!

Megosztás
4D coaching: csak azt keresd, ami jól megy, ne azt, ami nem!
A 4D a coachingban („Appreciative Inquiry” (AI)) szemlélet még a 80-as években indult hódító útjára. Módszerével lenyűgöző fejlődésnek indulhatnak még a szerényebb teljesítménnyel rendelkező szervezetek is.
   2015-08-06    Vállalkozz!
A sikeres cégvezetés titka, avagy így csináld, hogy a legjobb lehess!
Habár a vezetői viselkedés könnyedén megtanulható tankönyvekből is, ám a cégvezetés tipikusan egy olyan műfaj, amelynek elméleti és gyakorlati oldala gyakran szöges ellentétben van egymással.
   2015-07-31    Vállalkozz!
Legyen végre rend az időbeosztásodban!
Akár megy az üzlet, akár éppen áll, mindig annyi a dolgod, hogy szinte ki sem látsz alóluk? Tele vagy a napi feladatokkal, miközben a hosszú távú stratégia elemei is lassan-lassan aktuálissá válnak?
   2015-03-26    Lifestyle