Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Biogáz üzem épült Tiszavasváriban

  •  Tippek
  • 2015-12-17 14:45:00
  • MTI
Kétmilliárd forintos beruházással biogáz üzemet épített a budaörsi székhelyű Ferment Hungary Kft. Tiszavasvári külterületén, a megújuló energiát előállító kiserőmű a jövő év első felében kezdi meg termelését - közölte a cég képviselője szerdán az MTI-vel.

 

Szegedi Katalin elmondta, hogy az évi közel 11 millió kilowattóra megújuló villamos energiát termelő üzem az Új Széchenyi Terv keretében épült. A kétmilliárd forint értékű fejlesztéshez 50 százalékos, egymilliárd forint összegű európai uniós és nemzeti támogatást kapott a társaság.

 

A 2600 négyzetméter alapterületű kiserőmű fermentorait a műszaki átadást követően töltik fel. Az erőmű a három-hat hónap múlva keletkező biogázból állít majd elő áramot és hőt. A technológia az erőmű működése alatt évente 10 ezer tonna, teljes élettartama alatt 250 ezer tonnányi üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést tesz lehetővé.

 

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az üzem főként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros környékének állattartó telepeiről beszállított szarvasmarha- és csirketrágyát, illetve kukoricaszárat, valamint konzervgyári iszapot használ alapanyagként. Az úgynevezett zöld villamos-energia termelés - illeszkedve a napszaki magyarországi fogyasztáshoz - a csúcs- és völgyidőszakban történik.

 

Az üzemben termelődő évi közel 1500 kilowatóra hőt a tervek szerint a közeli vágóhidaknak, vagy más nagyobb hőigényű telepeknek értékesítik.

 

Szegedi Katalin hozzátette: a felhasznált évi több mint hetvenezer tonna alapanyagból melléktermékként évi 24 ezer tonna biotrágya keletkezik majd az üzemben, s azt a mezőgazdasági vállalkozóknak adja át a Ferment Hungary Kft. A gazdálkodók évente 3000-3500 tonna műtrágya használatát válthatják ki a biotrágyával, javítva ezzel a mezőgazdasági terület talajának tápanyag-utánpótlását, szerkezetét.

 

Forrás: MTI

Megosztás
A fenntartható energiabiztonságra vonatkozó csomagot terjesztett elő az Európai Bizottság
Az energiabiztonsági intézkedésekből álló csomagját mutatta be kedden Brüsszelben az Európai Bizottság
   2016-02-17    Tippek
Párizsi klímacsúcs: Dönteni kell a felmelegedés korlátozásáról, a terhek elosztásáról
A Föld hőmérséklet-emelkedésének korlátozása, a terhek nemzetek közti elosztása, a kitűzött célok finanszírozása mind olyan kérdések és témák, amelyek a november 30-án kezdődő párizsi klímakonferencián megvitatásra várnak.
   2015-11-30    Tippek
Geotermikus távfűtőrendszer épült Kistokajban
Agár és ipari létesítményeket fűtenek geotermikus hővel Kistokajban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a miskolci Geo-Wendung Zrt. 1,162 milliárd forintból építette ki hőközponttal együtt a távfűtőrendszert, amelyet pénteken adtak át.
   2015-11-29    Vállalkozz!