Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Birtoklod ezt az 5 tulajdonságot? Akkor Te csúcs szuper vezető vagy!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-15 13:50:00
  • Gál Andrea
Igazi vezető vagy? A lenti tulajdonságok illenek rád?
Vezetőnek nem csak születni lehet, hanem azzá is lehet válni. Ugyanakkor van néhány olyan tulajdonság, ami szinte mindenkiben ott van, csak néha kell egy kis "ráerősítés..." Benned megvan ez?

 

1, Követed az álmaidat

„Az Apple legfőbb értéke, hogy mi hiszünk a szenvedély világmegváltó erejében. És abban is, hogy a szenvedélyes emberek elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék: valóban ők azok, akik ezt meg tudják tenni” – fogalmazott Steve Jobs egy 1997-es vállalati megbeszélésen a Think Different kampány keretében.

 

Amíg mások a taposómalomban őrölnek, te lépésenként váltod meg legalább a saját világodat – és hidd el, ez a legjobb, amit tehetsz!

 

2, Nem félsz a kudarctól

„A győzteseket az különbözteti meg a vesztesektől, ahogy a kudarcot kezelik” – fogalmaz Rosabeth Moss Kanter, a Harvard Egyetem Üzleti Iskolájának professzora. A belenyugvás képessége – hogy képes vagy tudomásul venni a veszteséget, és elengedni a vele járó fájdalmat a jövőbeni sikerek reményében – elengedhetetlen a megfelelő stresszkezeléshez.

 

3, Segítőkész vagy

Adam Grant szervezeti pszichológus szerint háromfajta embert különböztethetünk meg ebből a szempontból. Vannak az „adók”, akiknek a legfontosabb, hogy segítsenek másoknak. Léteznek a „kapók”, akiknél az említett segítség elfogadása áll előtérben. És végül az egyenlőségre törekvők, akik éppúgy szeretik a saját malmukra hajtani a vizet, mint a másik hajóját útnak indítani a végtelenbe.

 

Akármilyen meglepő, Grant kutatási eredményeinek alapján az első csoportba tartozók számítanak a legsikeresebb vezetőnek, mert ők hozzák ki a legjobbat a többiekből. „Több potenciált látnak az emberekben, mint azok saját magukban. Észreveszik a csiszolatlan gyémántokat, és olyan sikerekhez segítik őket, amilyenekről azok nem is álmodtak” – pontosítja az összefüggést a szakértő.

 

4, Szabadságolod magad

Tudod, mi a közös a vezetői szerepre törő férfiakban? Az, hogy nem hajtják túl magukat: ragaszkodnak a rendszeres pihenéshez. A kulcs az, hogy a célod folyamatos szem előtt tartása mellett megadd, ami jár a testednek, a lelkednek és a szellemednek. Találj olyan tevékenységeket, amelyekben elmerülhetsz – az erre szánt idő sokszorosan megtérül, hidd el!

 

5, Figyelmesen hallgatsz

A siker látszólag döbbenetesen egyszerű receptje, hogy képes legyél teljes egészében egy másik emberre irányítani a figyelmed. Amikor viszont megpróbálsz így tenni, rájössz majd: korántsem olyan egyszerű mindez.

 

„Egész életemben odavoltam mások történeteiért. Meg akartam ismerni őket, és érezni, amin keresztülmentek” – írja Bill Clinton a My Life című önéletrajzi könyvében.

 

Az Amerikai Egyesült Államok exelnökét különlegesen karizmatikus személyiségnek ismerik, és valószínűleg ez a fajta nyitottság is szerepet játszott a népszerűségében. Napjaink társadalmában egyébként sokan figyelemhiányban szenvednek, tehát úgy érzik, a sorsuk senkit sem érdekel. Óriási ajándék tehát ezt megadnod bárkinek!

 

Mit gondolsz, a fentiek alapján te is vezetőnek születtél, vagy inkább másokra bízod ezt a szerepet?

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Kötelező belső szabályzatok
A Számviteli Törvény a vállalkozások részére kötelezővé tette a Számviteli szabályzatok elkészítését, amelyeknek meglétét és szabályosságát az Adóhatóság ellenőrzései során vizsgálja, és azok hiánya mulasztási bírságot von maga után.
   2016-01-07    Vállalkozz!
10 tipp a hatékony időbeosztáshoz
Reggel felkelünk és a lelki szemeinkkel látjuk a végelláthatatlan feladatok sorát, és legszívesebben a takarót a fejünkre húznánk, hogy még ne kelljen felkelnünk.
   2015-11-27    Vállalkozz!
A növekvő vállalkozások titka, hogy ne hagyd a dolgokat túlbonyolódni!
Rengeteg menedzser osztja azt a véleményt, hogy a dolgok túlbonyolítása redukálja a teljesítőképességet, és a munkahelyi erkölcsöt is rontja. Ismerni a problémát, és megoldást találni rá azonban két különböző dolog.
   2015-06-28    Adózóna