Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Borban az igazság már 124 éve

  •  Sikersztorik
  • 2015-05-13 11:35:00
Apáról fiúra: a Kaló Pince sikersztorija
"A legfontosabb, hogy bárhol is jár a vállalkozásában, sose adja fel, nagyon sok buktató és rizikó van benne, persze a maga szépségével együtt! Rengeteg komoly vállalkozóval lesz lehetősége találkozni, s mindig úgy tekintsen rájuk, mint potenciális ügyfélre!"

A Kaló Pince édesapád általi alapítása óta komoly fejlődésen ment át. Hogyan és miben fejlődött a Pincészet az elmúlt években?

Maga a pince hivatalosan 1891-től van a család tulajdonában /hivatalos betéti lappal igazolva/. A nagyszüleim (Papp Róza és Kaló József, sajnos mindketten elhunytak az utóbbi években) Novaj községből /Egertől 10 km-re/ származnak. Édesapám 10 éves volt, amikor a család Egerbe költözött. Nagypapám az édesapjától, Édesapám Nagypapámtól, Én Édesapámtól és az én kisfiam Botond, most tőlem tanulja a tradicionális, hagyományos szőlőfeldolgozás és borkészítés alapjait. Sajnos Nagypapám 2010 tavaszán elhunyt, annyit élt meg, hogy a villamos áram be lett húzva a pincébe, 2009-ben még gyertyáztunk. Bizonyára nagyon büszke lenne a mostani állapotokra. A felújítás előtt, a pince tufa homlokfal megomlott, életveszélyes volt előtte tartózkodni. Rozsdás vasajtó volt a bejáraton, s illegális szemétlerakó tündökölt a pince előtti diófa tövében, mondhatni áldatlan állapotok uralkodtak. Az első mostani fogadó rész burgonya tárolóként „üzemelt”, a középső helyiség a Nagypapám bortároló helyiségeként funkcionált, ami jelenleg egy muzeális szőlőfeldolgozást bemutató eszközök kiállítótere illetve a 3 db mosdó innen közelíthető meg. A leghátsó egyben legszűkebb, de leghosszabb traktust Édesapámmal kaptuk meg Papától, azóta is ez szolgál a bor tárolására és érlelésére. Az utóbbi 5 évben komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, első körben a homlokfalat újítottuk, amin gyönyörű kovácsoltvas elemeket is látni. Ezután következett a volt „burgonyatároló-most fogadó rész” renoválása, mintegy 3000 db bontott tégla beépítésével. Az egyik sarokban pult lett kialakítva mosogatóval, mosogatógéppel pohár-tányértárolókkal, borpalack tárolók kialakítása is megtörtént, összesen 50 főre készítettünk a kádár ismerősünkkel tölgyfa asztalokat és padokat. Rengeteg antik dolog került kihelyezésre díszítő elemként, mind a nagyszülői mind a novaji dédszülői házból. a felújítás első évében történt egy mosdó kialakítása is. 2013-ban készült el a rég várt kandalló, amivel így már télen-nyáron fogadóképes a pince, ugyanebben az évben történt az előkert rendezése /sziklakert, gyepesítés, nyársaló és kocsi beálló létrehozása/.

2014-ben mikor bekerültem a TÁMOP képzésre, s sikeres üzleti tervet nyújtottam be, nyár végén elkezdtünk egy komolyabb, harmadik pilléres felújítást. Az összes hatóságnak meg kellett felelnünk, így pl.: ÁNTSZ: kétfázisú mosogató, 1 személyzeti, ill. 1-1 férfi és női wc /külön-külön/ stb. került kialakításra. Ezek függvényében, s az összes engedély beszerzése után 2015-ös évtől nyitottuk meg hivatalosan is a Kaló Pincét.

A Pincészet alapításakor, hány termékkel indultatok és jelenleg hány féle borral vagytok jelen a piacon?

Nagypapám idejében csak folyó borral rendelkeztünk, ezekkel kezdett Édesapám és Nagybátyám kereskedni az Alföldi régióban munka mellett, mivel Édesanyám onnan származik és havonta két alkalommal jártak arra.

A 2000-es évek végén saját részre kezdtünk palackozni borokat. Évente 2-3 féle bort készítettünk. Az idei évben 5 féle bort készítünk /száraz Egri Csillag, félédes Muskotály, száraz Kékfrankos Rosé, száraz Cabernet Sauvignon, félédes Merlot Kékfrankos Cuvee /, melyeket palackozva és lédig is árulunk, illetve ezek kerülnek kóstoltatásra a pincében.

Mely boraitok iránt a legnagyobb igény?

Tapasztalat alapján a legnagyobb mértékben fogyó 2 fajta borunk a Muskotály és a Cabernet Sauvignon.

Elkülöníthető, hogy a hölgyek illetve a férfiak melyik borokat részesítik előnyben?

A nagy átlagot nézve elkülöníthető, hisz a hölgyek általában édesebb szájúak, Ők muskotály típusú borokat kedvelik, míg a férfiak a szárazabb, Csillag-Cabernet fajtákat részesítik előnyben. De nem egyszer fordult elő, hogy egy hölgy csak száraz bort fogyasztott, mint fordított esetben is, édes bort kereső férfi vendégünk is számtalan akadt.

A családon belül, hogyan történik a munkamegosztás?

Édesapám és én egyenlően vesszük ki a borászati és más fizikai munkákból a részünket. A pince marketing vonaláért egyedül én felelek, a vendéglátásban körülbelül 70-30%-os arányban osztozunk az én javamra.

Termékeitekkel hol találkozhat a fogyasztó? Melyek az értékesítési csatornátok?

Hivatalos kereskedelmi forgalomban egyelőre nem forgalmazzuk a termékeinket, a rengeteg adó és jövedéki engedély és költség miatt. A hozzánk ellátogató személyek (jöjjenek akár borvacsorára, vagy csak egy szimpla pincelátogatásra tudnak bort vásárolni és kóstolni), emellett egy nemzetközi cégnek is beszállítói lettünk, anyagi kérdés csupán, hogy mikor tudjuk indítani a hivatalos beszállítást.

Hazai piacon elismertek vagytok, nemzetközi piacon is jelen vagytok?

Hazai piacon inkább a vendéglátás a fő profilunk, mivel hivatalosan az idei évtől nyitott meg a pince, sok munka áll előttünk a megismertetésére, de úgy gondolom megfelelő lesz a marketing stratégiánk, s hamar ismerté válhatunk. Mint említettem, a Duna német folyami hajóira fogunk beszállítani, januártól van élő szerződésem, amint rendelkezésre áll a forrás, indítjuk az első szállítmányt.

Mi az az egy, amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak?

A legfontosabb, hogy bárhol is jár egy vállalkozásban, sose adja fel, nagyon sok buktató és rizikó van benne a maga szépségével együtt! Rengeteg komoly vállalkozóval lesz lehetősége találkozni, s mindig úgy tekintsen rájuk, mint potenciális ügyfél, vagy mint vállalkozó, aki ismer olyat, aki lehet potenciális ügyfél is! S a legfontosabb, akármi is legyen a termék, maximális odafigyelés és minőség, ez mindennek az alapja!

ifj. Kaló József /tulajdonos/

www.kalopince.hu

Megosztás
A romkocsmák, a közösségi média, és a bor kapcsolata
A Hilltop Neszmély Zrt. kutatást végzett a közösségi média szinte valamennyi területén, hogy felmérje a romkocsma kedveltségét és kulturális tényezőként való szerepkörét.
   2015-07-07    Lifestyle