Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Céges generációváltás: a magyar családok összetartása példaértékű

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-22 13:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A magyar családi vállalkozások tekintetében a vezető személyek átlag életkorában közeleg a nagy generációváltás hulláma.

Az elkövetkezendő öt évben, több mint 30 százalékánál várható generációváltás, de a kutatások eredményeiből az következtethető, hogy

a fiatalabb korosztály sincs még felkészülve a változásra.

A Bank Gutmann közleményéből az derül ki, hogy ha egy családi vállalkozás idősebb vezetője elmegy nyugdíjba, akkor a vállalkozást valamelyik fiatalabb családtag vezeti majd tovább.A fiatalabb korosztály sincs még felkészülve a változásra.

Varga Szabolcs, a kutatás magyar részének felelőse, egyben a Bank Gutmann magyar irodájának vezetője szerint a generációváltás miatt a családi vállalkozásoknak csak:

  • egyharmada éli túl az első,
  • és minden tizedik a második generációváltást.

A magyar családi vállalkozásokat összehasonlítva a világ más országában jellemző vállalkozói szemlélettel a helyzet pozitív: a vállalkozások 96 százaléka a család tulajdonában marad (Svájcban például ez az arány csak 62 százalék).

A magyar vállalkozásokat 79 százalékban családtag irányítja tovább. A svájci családi vállalkozásokra ez csak 46 százalékban igaz, ha megtörténik a generációváltás.

Nehéz a búcsú

A magyar cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, hogy el tudják engedni a vállalatukat, ez 61 százalékukra igaz.

Csehországban ez könnyebben megy, ott a leköszönő tulajdonosoknak csak 14 százaléka küzd ilyen jellegű problémákkal. Ez azt is jelenti, hogy a fiatalabb korosztály számára az igazi kihívást az „öreg medve” árnyékából való kilépést jelenti.

Szerencsére a magyar családok összetartóak, így képesek arra, hogy a nagy generációváltás hullám ideje alatt is talpon maradjanak cégükkel.

Bulgáriában például minden második fiatal családtagnak esik nehezére az, hogy a saját érdekei elé a családi vállalkozás érdekeit helyezze előtérbe: náluk a generációváltás nem lesz zökkenőmentes.

Generációváltástól ne féljetek!

Facebook

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

 

 

Megosztás
3 milliós piac, akikre szinte senki nem figyel
A hazai, idősebb korosztályba tartozók internetezési szokásaiban még számos lehetőség rejlik, pusztán arra kell rávenni őket, hogy napi rendszerességgel használják az internetet.
   2015-07-22    Webes varázslatok
Telített piacon is naggyá nőni
A világháló igazi szépsége abban rejlik, hogy fáradhatatlan és alázatos munkával akkor is sikeressé válhatunk, ha nem a miénk az úttörő szerep.
   2015-07-20    Sikersztorik
Közös cég: szakíts bátran, ha szakítanod kell
A vállalkozások alapítását egy olyan álom, olyan látomás előzi meg, amit minden áron szeretnél beteljesíteni. Ebben a fázisban minden szép és jó, tetszenek a körülmények, és maximálisan megbízol az üzlettársadban is.
   2015-07-19    Vállalkozz!
"Inkább a biztos állás, a vállalkozás helyett"
Sikerre vagyunk ítélve. Legalábbis a magyar fiatalok 85 százaléka biztos benne, hogy diadalmenet lesz az élete. Érdekes módon sokan gondolkoznak egy saját vállalkozás alapításán, de 10 év múlva azért még alkalmazottak lennének. A Bridge Budapest megbízásából végeztek egy kutatást...
   2015-05-06    Lifestyle