Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Cégvezetőknek: 10 tipp, hogy ne robbanj fel!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-08 11:30:00
Ha valaki a saját cégét igazgatja, gyakran érzi, hogy minden teher rá hárul. Ha pedig állandóan rohangál, egyfolytában a vállalkozás dolgait intézi és aggodalmaskodik a jövő miatt, akkor bizony nem tudja a legjobb formáját nyújtani.

 

A kisvállalkozások irányítóinál gyakori, hogy mindent saját maguk akarnak megoldani. Teleírják a telefonjukat, naptárjukat teendőkkel és programokkal, soha nem állnak le, még álmukban is a céges dolgokon pörögnek. Ennyi minden mellett érthető, ha néha legszívesebben kimennének egy tó mellé, ahol senki nem látja őket, és csak üvöltenének bele a világba…

A cégvezetők önmaguk hatékonyságát gyakran aszerint mérik, hogy hány tennivalót képesek egy óra leforgása alatt elvégezni, és milyen eredményesen képesek elérni céljaikat; de nem figyelnek oda a rekreációra. Ennek következménye lesz végül az, hogy a kevesebbet dolgozó, többet pihenő konkurens szépen leelőzi őket, egyszerűen azért, mert fáradtan, stresszesen nem lehet jó döntéseket hozni.

A pihenés luxusnak tűnhet egy kisvállalkozó számára, pedig az élet sokkal harmonikusabb, produktívabb és szervezettebb lesz tőle. Ezért olvasd el a pontokat, és nagyon erősen javasoljuk, hogy gondolkodj is el rajtuk!

 

1. Tartsd észben, hogy miért szereted azt, amit csinálsz!

Mindig akadnak olyan pillanatok, amikor egy cégvezető kétségbeesik. Ilyenkor jön el az ideje, hogy visszaemlékezzünk, miért is menedzseljük a saját cégünket, mit szeretnénk vele elérni, mit kedvelünk benne. Szervezzük újra a sorokat és friss erővel kezdjük újra a munkát a saját nemes célunk érdekében!

 

2. Állj meg, és elmélkedj kicsit!

A meditáció teljesen kiüríti és pihenteti az agyat, így koncentráltabban és eredményesebben tudod végezni a feladataidat. Egy 5-10 perces meditáció olyan hatásos tud lenni, mint fél óra alvás délután – sőt az azt követő kómás ébredezést sem kell elviselned...

 

3. Ne csapongj!

A harmadik évezred egyik legnagyobb vívmánya, hogy a közösségi oldalak, hírek, e-mailek mind egy kattintásra érhetőek el, szinte  bárhonnan. Azonban ha ezek nagyon lekötik a figyelmünket, az rontja az elért eredményeket, hiszen alig marad időnk a munkára. Látogasd ritkábban a közösségi oldalakat és nézd kevesebbszer a leveleidet! Üzemelj be feladatszervező programokat (vagy használj to-do listát), hogy ne borítsanak el a feladatok és részleteik!

 

4. Csoportosítsd az egyéni és munkahelyi feladataidat!

Méghozzá egy “kalendáriumba”. Állíts fel fontossági rangsort mindkét oldalon, majd integráld őket! Így nem fogsz mozijegyet vásárolni aznapra, amikor sokáig bent kell maradnod egy találkozó miatt, és nem szakad rád az ég azért sem, mert véletlenül elfelejtesz egy évfordulót a nagy pörgésben...

 

5. Egyél normálisan!

Egyél normális ételeket is, például olyan gyümölcsöt, ami magas természetes cukortartalommal rendelkezik: mint egy alma, egy szelet ananász vagy banán. A fruktóz kiváló energiaforrás az agynak, segít kitisztítani az elmét, és segíti a fókuszálást.

 

6. Írd le a teendőidet, nézz rájuk gyakran!

Bár ma már nem nagy divat papírt használni az irodai munka során, mégis van értelme egy lapra, vagy naptárba belevésni azon dolgok listáját, amiket el kell végezned (hogy állandóan lásd). Fantasztikusan motiváló érzés, amikor az ember végére ér egy projektnek, majd egy megkönnyebbült sóhaj kíséretében határozott mozdulattal kihúzhatja a listáról. Ezt az érzést a “Delete” gomb megnyomása jó ideig még nem lesz képes visszaadni. :)

 

7. Láss az irodán túlra is!

Sétálj a szabadban egy rövidet, vagy ha van elég időd, akkor kirándulj, túrázz egyet! Az új élmények, új távlatok és nézőpontok kreatív ötleteket szülnek, egyszerűen kitépik az agyunkat a jól megszokott napi ritmusból. Ha tudsz odakinn sportolni is, még jobban jársz!

 

8. Tölts sok időt a szeretteiddel!

Mi értelme sok pénzt keresni, ha a szeretteiddel nem tudod megosztani az előnyöket? A család és a barátok könnyítik a napi terheket, segítenek kicsit lelassulni és ellazulni, plusz emlékeztetnek arra, mik is a legalapvetőbb, legfontosabb értékek az életben.

 

9. Szakadj el a munkától!

Eleinte nehezen kivitelezhető, de megtanulható folyamat azoknak, akik nonstop a feladataikon gondolkodnak. Bármilyen nehéz is megválni a munkától, eredj, keress olyan kikapcsolódást, ami ellazít! Legyen szó intenzív sportról, egy vidám (vagy akár egy pörgős) mozifilmről, egy finom vacsoráról, vagy épp egy buliról. Kapcsold ki a robotoló énedet, aludj egy nagyot este, aztán reggel friss lendülettel kezdhetsz neki a feladataidnak.

 

10. !!Szabadsááááág!!!!

A munkájuknak élő vállalkozók számára sok lehetőség van, hogy megálljanak egy pillanatra, de igazi pihenést mégis csak a kiadós szabadság hozhat el. Utazz (utazzatok) el jó messzire néhány napra, néhány hétre, ne érdekeljen, mi lesz az üzlettel (hidd el, nem áll meg nélküled az élet). Amikor sikerül magadat testileg, lelkileg, szellemileg kipihenned, megtelsz új ötletekkel, akkor jössz rá: pont ez a korlátlan szabadságérzet az egyik olyan momentum, amiért megéri vállalkozóként élni ma.

 

Sok sikert! Jó pihenést!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
A siker vezérszava a „NEM!”?
Nem egy olyan tanulmány jelent meg a sikerhez vezető úttal kapcsolatban, melyek azt a témát feszegetik, hogy milyen feltételek kellenek a sikerességhez, milyen emberi tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy cég a sikeres útra lépjen.
   2015-09-06    Lifestyle
Konfliktusok megoldása az alkalmazottakkal:12 egyszerű tipp
Sokszor nehéz konfliktusok nélkül vezetni egy céget, hiszen sok különböző ember dolgozik együtt, néha nem értenek egyet a vezető döntésével, vagy nem megfelelő a kommunikáció esetleg valamely fél hibát követ el és a másik rosszul reagál rá. Nagyon fontos, hogyan kezeld a kialakult...
   2015-08-25    Vállalkozz!
4 bevált ötlet, hogy a szürke hétköznapokon is boldog lehess!
Néha úgy érzed, hogy teljesen kiégtél. Elmennél egy tengerparti kiruccanásra, egy testet-lelket feltöltő wellness hétvégére, ami extra adag boldogsághormonnal látna el, viszont ezt nem engedheted meg magadnak. Ne csüggedj! Van más megoldás, hiszen boldogságot nem csak olyan dolgok...
   2015-08-20    Lifestyle