Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egy beduin törzs milliárdosa

  •  Sikersztorik
  • 2015-06-17 10:05:00
Hányszor mondtad már magadnak, hogy neked ez nem fog menni, nem sikerülhet, nem lehet megcsinálni? Ez a sztori pont neked szól! Mohed Altrad álmodott egy nagyot. A szíriai beduin törzs tagjaként született üzletember jelenleg a franciaországi székhelyű Altrad csoport alapító-vezérigazgatója, melynek éves árbevétele 1 milliárd dollár.

Mohed Altrad, aki most frissen bezsebelte az EY: Az év üzletembere nemzetközi díjat, 17 évesen költözött Franciaországba, ahol ösztöndíjasként informatikát tanult, illetve számítógép-tudományból doktorált. 1985-ben üzlettársával megvásárolt egy csőd szélén álló, építési állványzatokat gyártó céget, amely a mai Altrad csoport magja lett. Felvásárlásokkal és organikus növekedéssel továbbfejlesztette a céget, amely 2014-ben egymilliárd dollár közeli bevételt ért el, és 110 leányvállalatán keresztül majdnem 7000 főt foglalkoztat világszerte. Az alapító tervei szerint a cég, amely az állványzatok, betonkeverők, illetve egyéb építőipari gépek és eszközök terén ma már a világ egyik vezető gyártója, 2016-ra eléri az 1,1 milliárd dolláros árbevételt.

Az EY Az év üzletembere nemzetközi díjat minden évben egy választott nemzetközi zsűri ítéli oda, az írásos pályázati anyagok, illetve helyszíni interjúk alapján. A címért 53 ország 65 üzletembere szállt versenybe, köztük a magyarországi győztes, Wáberer György is.

„A nemzetközi nyertes sikerének titka, a magyarországi győztes Wáberer Györgyhöz hasonlóan, az évtizedes kitartó munkában, a folyamatos fejlődésben és a kockázatvállalásban rejlik. Bízunk benne, hogy példájuk számos nemzetközi és hazai vállalkozó számára szolgál inspirációul” – mondta Havas István, az EY Magyarország vezérigazgatója. „Az év üzletembere program azt a gazdasági és szellemi örökséget kívánja bemutatni, amelyet a vállalkozók innovációval, új üzleti lehetőségek felismerésével, illetve munkahelyek létrehozásával teremtenek" - tette hozzá.

Mohed Altrad az egyént helyezi vállalkozásának középpontjába, és a fiatalokat képzési lehetőségekkel és továbbtanulási ösztöndíjakkal segíti. Támogatja az Orvosok Határok Nélkül szervezetet és a Francia Rákellenes Ligát. Megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi címét, majd 2014-ben a rend tisztjévé léptették elő. Ezen felül elismert író is: „Badawi” című, részben önéletrajzi regénye ajánlott irodalmi olvasmány a francia iskolákban.

Mohed Altrad a díjátadót követően elmondta: „Nagy megtiszteltetés számomra ez a rangos elismerés, különösen azért, mert igen erős versenytársaim voltak a kiemelkedő nemzetközi üzletemberek személyében. Az élettörténetem tanulsága az, hogy a sorsunkon képesek vagyunk változtatni.”

A hazai sikertörténet

A 15. alkalommal megrendezett EY Az év üzletembere nemzetközi díj monacói döntőjében hazánkat a magyarországi győztes Wáberer György képviselte. Az általa alapított Waberer’s International Zrt. jelenleg 5500 alkalmazottal és 3500 járművel rendelkezik, kamionjai együttvéve évente a Föld–Nap távolság háromszorosát teszik meg áruval rakottan Európa útjain. A Waberer’s International Zrt. egy eladósodott, állami tulajdonú fuvarcégből, a Volán Tefuból vált - immár magántulajdonban – két évtized alatt Európa egyik legnagyobbjává. Sikerességét jelzi, hogy mostanra már francia, német, olasz, lengyel, román, szlovák és brit leányvállalatokkal is rendelkezik.

Megosztás