Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egy vállalkozás születése és főbb állomásai 2. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-05-18 16:40:00
  • Gál Andrea
  • vallalkozzitthon.hu
Igazad van, hagyom a rizsát. Számos cikket olvastál arról, hogy hogyan lett valaki sikeres vállalkozó, na meg persze legyél kitartó, legyen jó üzleti ötleted és ezzel az aranyat tojó vállalkozásod meg lesz.

De milyen folyamatokon, fázisokon megy keresztül egy vállalkozás? Egyáltalán, milyen olyan apró tevékenységek őszessége bújik meg a siker mögött,, amiről mindenki csak felületesen beszél?

Mi most ebbe igyekszünk Neked segíteni, az elmúlt évek tapasztalat szerint.

DE lássuk, melyek a vállalkozás szakaszai, főbb állomásai, amire fel kell készülnöd?

Folytatjuk a tegnapi sorozatunkat!

 

6. Üzleti terv

A mondás úgy tartja, hogy ha valamit nem tervezel be az időbeosztásodba, akkor arra valószínűleg nem is fog sor kerülni. A tét ennél sokkal komolyabb egy vállalkozás beindításánál. Az üzleti terv összefoglalja azokat a lépéseket és információkat, amelyeket a fentiekben leírtunk. Egy jól elkészített üzleti tervből nagy valószínűséggel jól megállapítható, hogy érdemes-e belevágni az üzletbe, vagy esetleg még további fejlesztendő részei vannak. Azon túl, hogy az üzleti tervből maga a vállalkozást tervező is sokat profitálhat, bizonyos esetekben elkerülhetetlen az elkészítése. Ha például banki kölcsönre van szükség a vállalkozás beindításához, vagy ha tőkéstárs bevonására lenne szükség, akkor az üzleti terv kerül a figyelem központjába. A bankok és befektetők az üzleti terv alapján döntenek a finanszírozási kérés elfogadásáról vagy elutasításáról.

 

7.Vállalkozási forma eldöntése

Nagyon sokan a vállalkozás tervezésekor elsősorban azon gondolkoznak, hogy Kft, Bt vagy egyéni vállalkozás keretében vállalkozzanak-e? Ez persze fontos kérdés, ám a fenti lépések előrébb valók. A vállalkozási formáról egyáltalán nem érdemes töprengeni, amíg nincs életképes üzleti ötlet és nincs üzleti terv. A vállalkozási formát még a választott üzleti tevékenység és a beindulás módja is befolyásolja. Ha arra kerül a sor, a vállalkozási forma eldöntése és létrehozása egyszerűen megvalósítható, mondhatnánk úgy is, hogy rutin feladat. Ne erre, hanem az üzleti ötletre és az üzleti tervre kell koncentrálnod, ha a vállalkozásodat nyereséggel és sokáig szeretnéd üzemeltetni.
 

8.Jogi és törvényi feltételek ellenőrzése

A tervezett üzleti tevékenységre vonatkozó hivatalos előírásokkal már az üzleti tervben is foglalkozni kell, hiszen lehet, hogy éppen itt jelenik meg olyan akadály, amelyet nem tudsz teljesíteni, és ezért az eredeti ötletet el kell vetned. A tervezett tevékenységre vonatkozó előírások szintén befolyásolhatják a vállalkozási formát, ezért az összes előírás megismerése után még egyszer meg kell nézni, hogy a választott vállalkozási forma megfelel-e a jogi feltételeknek.
 

9. Vállalkozás beindítása

Ennél a lépésnél már jórészt megszűnnek a bizonytalanságok, találgatások és a hosszas mérlegelések. Ekkorra már rendelkezned kell egy részleteiben kidolgozott üzleti tervvel, melyet csak meg kell valósítanod, mind ahogyan a filmeket is létrehozzák a forgatókönyv alapján. Nyilvánvaló, hogy minél jobb, részletesebb és körültekintőbb az üzleti terv, annál nagyobb az esély arra, hogy a vállalkozás tényleges beindítása nagyobb nehézségek nélkül fog megtörténni. Az üzleti terv mellett ajánlatos még a beindulás előtt egy akció tervet is készíteni. Míg az üzleti terv a leendő vállalkozás alapelemeit és körülményeit tartalmazza, addig az akció terv a vállalkozás beindításának fizikai lépéseit teszi logikai és időrendi sorrendbe. Ilyen akció tervet a projektek tervezésénél szoktak készíteni, a mintát tehát a projekt menedzsment elméletéből lehet kölcsönözni.

Holnap folytatjuk!

Megosztás