Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egyéni vállalkozás alapítása és az elektronikus ügyintézés 2. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-17 20:25:00
  • Gál Andrea
Az adóhatósággal kapcsolatos adóügyeiket a vállalkozók elektronikusan is teljesíthetik; 2006. május 1-jétől az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott adózók köre (elsősorban a munkáltatók és kifizetők) a 31.§ (2) bekezdése alapján havonként, a tárgyhót követő hó 12-ig, elektronikus úton az adó- és járulék-bevallási kötelezettségeiket, illetve adatszolgáltatást is, az Ügyfélkapun keresztül teljesíthetik.

 

Bármelyik adózó (aki az adózás rendje törvény alapján nem kötelezett) intézheti adóügyeit elektronikus úton (elektronikus intézésének szabályairól szóló 34/2007. (XII. 29.) PM rendeletben meghatározottak szerint).

 

2010. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos valamennyi eljárás kizárólag elektronikusan folytatható. Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói tevékenységre jegyzőnél vagy okmányirodán bejelentkező nem rendelkezik ügyfélkapuval, az okmányiroda ingyenesen létrehozza azt számára.

 

Az adózók elektronikusan intézhetik:

 

  • adóbevallásukat,
  • adat-bejelentési kötelezettségüket,
  • adatmódosítás bejelentését,
  • adóigazolás kiadási kérelmét,
  • SZJA 1%-os nyilatkozat rendezése,
  • adófizetési könnyítés intézése,
  • adatainak megtekintése, letöltése,
  • adófolyószámlájának nyomon követése.

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók, az adóhatóság szolgáltatását az Ügyfélkapun keresztül vehetik igénybe.

 

Elérhetősége a https://magyarorszag.hu/, a Kormányzati Portálon, az Ügyfélkapun keresztül érhető el.

 

Az Ügyfélkapu, az adózók számára egy biztonságos belépési pontot jelent, ahol az erre kötelezett adózók biztonságosan, egyedileg azonosított módon intézhetik a közigazgatási szervekkel, közintézményekkel elektronikusan a közügyeiket.

 

Az Ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció.

 

Erre személyesen bármely okmányirodában lehetősége van. Regisztrációját indíthatja interneten keresztül is. Amennyiben rendelkezik digitális aláírással, úgy elektronikus úton, okmányiroda felkeresése nélkül is regisztrálhat.

 

Az elektronikus ügyintézés lépései:

 

1. Regisztráljon az Ügyfélkapun!

2. Töltse le az NAV nyomtatványkitöltő programját (ABEV) és a szükséges nyomtatványt gépére az NAV honlapjáról!

3. Regisztráljon az NAV-nál! (T180 és T182 nyomtatványok).

4. A kitöltő programmal töltse ki a szükséges nyomtatvány(oka)t.

5. Indítsa el a szolgáltatást, és jelentkezzen be az Ügyfélkapun. Töltse fel a fájl(oka)t saját gépéről a Java-alkalmazás segítségével.

6. Nézze meg beérkezett és elküldött üzeneteit az értesítési tárhelyen.

7. Ellenőrizze folyószámláját.

 

Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti.

 

Személyes ügyfélkapu nyitásához regisztrációs eljárás szükséges, amelyet az ügyfél kezdeményez bármelyik okmányirodában, ki kell töltenie egy Regisztrációs Adatlapot.

 

Az okmányirodai regisztráció során az ügyfélnek igazolnia kell személyazonosságát, aláírásával hozzá kell járulnia adatainak kezeléséhez, majd ezután a Központi Hivatal a megadott adatokat ellenőrzi.

 

Az ügyfélkapu létesítéséhez személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1. után kiállított kártya formátumú vezetői engedély), e-mail cím szükséges.

 

Ezen adatok mellett kötelezően szükséges az egyedi felhasználói név és egy elektronikus levélcím (e-mail cím) is, mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszeri kódját. Az egyszer használható aktiváló kódot a megadott e-mail címre küldi el a rendszer, jellemzően azonnal, de maximum 24 órán belül.

 

A személyes ügyfélkapu határozott ideig érvényes, alapesetben 5 évig, de kérheti ennél kevesebb időre is.

 

A felhasználói nevet Te választod!

 

A regisztrációt annak a magánszemélynek kell elvégeznie, aki a bevallásokat, adatszolgáltatásokat el fogja küldeni az adóhatósághoz, illetve aki az adóügyeket elektronikusan akarja intézni. Ez a személy lehet az adózó önmaga, képviseleti joggal rendelkező személy (pl.: egy kft. ügyvezetője), valamint valamennyi adózó állandó meghatalmazottja, megbízottja (pl.: könyvelő, adótanácsadó, stb.) is.

Az Ügyfélkaput aktiválni kell a kapott azonosítóval és az ideiglenes, egyszer használatos kóddal. Az aktiválás során a felhasználói név és az aktiváló kód megadását követően jelszót kell választani, majd azt biztonsági okokból meg kell erősíteni.

 

Az aktiváló kód 5 napig érvényes.

A későbbiekben az Ügyfélkapun történő belépéshez már csak választott felhasználói nevére és jelszavára lesz szüksége. Ezzel az azonosítóval az Ügyfélkapu bármely más szolgáltatását is igénybe veheti.

 

Különösen ügyelni kell arra, hogy a valódi e-mail címét adja meg, valamint az ügyfélkapus azonosítóját és jelszavát bizalmasan kezelje, hogy személyes adataival senki ne éljen vissza!

 

Az elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett vagy azt önként választó adózók (ebben az esetben csak, ha képviselő útján intézi adóügyeit) a regisztrációt követő 8 napon belül bejelentést kell tenniük az állami adóhatóság által erre a célra rendszeresített, és kizárólag az NAV internetes honlapjáról letölthető T180 számú adatlapon.

 

Nem kell az adóhatóságnál az okmányirodai regisztrációról bejelentést tennie (T180 számú nyomtatványon) annak a magánszemélynek, akit nem érint a havi adó és járulék bevallási kötelezettség, és saját bevallását saját maga elektronikusan szeretné benyújtani.

 

T180: Bejelentés és adóhatósági regisztrációs adatlap az adóügyek elektronikus intézéséhez az elektronikus adóbevallásra kötelezett, valamint az egyes adóügyek elektronikus intézését képviselő útján teljesítő adózók, illetve képviselőik részére.

Az állandó meghatalmazás visszavonását az adózó illetve képviselője papír alapon, az erre a célra rendszeresített T182-es számú adatlapon jelentheti be.

 

T182: Adatlap az adóügyek elektronikus intézésére adott állandó meghatalmazás, megbízás visszavonásának, felmondásának, vagy az adóügyek elektronikus intézésére jogosító törvényes képviseleti jogviszony megszűnésének bejelentéséhez (elektronikusan is beküldhető).

A NAV eBEV-rendszerében lehetősége van:

 

  • folyószámlájának lekérdezésére,
  • adóbevallások jóváhagyására,
  • nyugta letöltésére (az adóalany kiválasztásánál választható "minden" adóalany nyugtájának egy lapon történő megjelenítése. Továbbra is adott a lehetőség egy konkrét adózó kiválasztására is),
  • üzenetek letöltésére (az adóhatóság által 2007. január 24. után kiküldött összes email-értesítés lekérdezhető),
  • jogosultságok lekérdezésére (ellenőrizheti, mely adóalanyokhoz, milyen jogosultságokkal rendelkezik),
  • hibalista lekérdezésére (hibalista automatikusan előállításra kerül).

 

Bevallási kötelezettségét akkor teljesítetted sikeresen, amikor az eBEV-rendszerében rendben találja a bevallások eredményét.

 

Sikeres cégalapítást!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás