Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont

  •  Aktuális
  • 2016-02-19 13:20:00
avagy a lehetőségek háza
Előzmények: A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) által működtetett Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központban, (ETIKK) olyan, mindenki számára megoldást nyújtó tervezési módszerrel készült termékekkel ismerkedhetnek meg a tervezők, fejlesztők, ép és fogyatékos emberek, amely az emberi különbözőségekből indul és amely az akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére fekteti a hangsúlyt

 

Ezzel összhangban, a Központ irodájának és konferenciatermének akadálymentesítése mellett, a bútorokra is nagy figyelmet fordítottak, így azok berendezését a Kinnarps biztosította.

 

Az egyetemes tervezés elveinek alkalmazása a berendezés tekintetében is kiemelkedően fontos. Így a Kinnarpsnál, az irodabútor tervezés és gyártás folyamatába automatikusan beépülnek a speciális felhasználók számára történő termékfejlesztések tapasztalatai is. Ennek köszönhetően a termékek az átlagostól eltérő képességű felhasználóknak is megfelelnek.

 

Megoldások: Az ETIKK bútorainak kiválasztásakor az univerzális design alapelveinek megfelelően a legfőbb szempont az volt, hogy a kialakított munkakörnyezet kortól, nemtől, egészségi állapottól, szociális helyzettől, kulturális és szociális státusztól függetlenül mindenki számára jól használható és ergonomikus legyen.

 

A központban kialakított munkahelyekre elevátoros asztalok kerültek, amelyek a motorizált ülő/álló megoldásnak köszönhetően lehetővé teszik, hogy az asztallap egy egyszerű gombnyomással emelkedjen vagy süllyedjen. Az elektronika kábelei a T- lábas fém vázszerkezet cső lábaiba vannak integrálva, így nem akadályozzák a felhasználót a szabad mozgásban.

 

Az elevátoros asztalokhoz, operatív munkaszékként az 5222-es széket választottuk, melynél első ránézésre, először a feltűnő szövetszín tűnik fel. A választott vérnarancs színű szövet borítás a Központ esetében nem csak az esztétikumot szolgálja, hiszen kontrasztos színével kiemeli a munkaszéket, ami biztosítja a könnyebb észlelést és megközelítést. Az állítható ülésmélységnek, ülésmagasságnak, háttámla- magasságnak, valamint a szélességben és magasságban állítható karfáknak köszönhetően pedig az egyedi igényeknek megfelelően is teljesen testre szabható.

 

Az XD rolós szekrényt választottuk tárolásra. Itt a roló fogantyúja, valamint az ajtó kialakítása lehetővé teszi, hogy egy kézzel könnyedén kinyissuk a szekrényt anélkül, hogy az ajtaja belógna a munkatérbe, hiszen fontos szempont volt, hogy semmi ne akadályozza a közlekedést.

 

A tárgyalónál és a közösségi térben is fontos volt egy olyan asztal elhelyezése, ami mindenki számára jól elérhető és funkcionálisan is maximálisan használható. Így az ügyféltérbe egy pillér lábas kerek vendégasztal került, amely lábazatának köszönhetően minden irányból könnyedén megközelíthető. Az asztalokhoz, mind a konferencia terem, mind a közösségi tér esetében, kiegészítésnek szintén kontrasztos színű Sun székek kerültek, melynek lehajtható írópanelje jobb és balkezesek számára is könnyen elérhető és használható. A szék karfa nélküli változata pedig a kerekes székesek számára biztosít könnyebb használatot.

 

Eredmény: A kialakított munkakörnyezetnek és a körültekintéssel kiválasztott bútoroknak köszönhetően egy olyan élhető tér jött létre, mely minden igényt kielégít a könnyű megközelíthetőségen át, egészen a személyre szabhatóságig. Ezáltal könnyebbé és egészségesebbé téve a mindennapi munkavégzést.

Megosztás