Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

El sem hiszed, milyen sok pénzt spórolhatnál az energián!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-26 15:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Szeretnél egy csomó pénzt megspórolni a rezsiden? Akkor ez a cikk neked szól!

Az EDF Energy felmérése szerint a vállalkozások legtöbbjének fogalma sincs az energiatakarékosság fogalmáról, az azzal kapcsolatos lehetséges intézkedésekről, így pedig alkalmazni sem tudják ezeket.

A legtöbben égve hagyják a villanyt, ha véget ért a munkaidejük és hazamennek, a légkondicionáló is feleslegesen működik éjszaka, rendszeresen bekapcsolva hagyják a számítógépet, fénymásolót.

Ez pedig nagyon sok feleslegesen elfogyasztott energiát jelent, amit bizony a vállalkozásnak ki kell fizetnie.

Az  EDF Energy arra is rámutat, hogy hiába van a média tele az energiatakarékos szemlélet fontos kérdéseivel, még mindig nem veszik komolyan az emberek.

Az energiatakarékos intézkedések nem csak a fenntartható fejlődés szempontjából fontosak, hanem rengeteg költségtől kímélik meg a vállalkozás pénztárcáját is.

A takarékosságra kétféle megoldás létezik:

  1. vagy változtatnak a munkatársak a régi, rossz szokásaikon,
  2. vagy olyan energiatakarékos eszközöket szerez be a vállalkozás, melynek fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a villanyszámlát.

Akárhogy is döntesz, vannak általános intézkedések is, melyek kevés pénzből, sokszor egy kis odafigyeléssel is megoldható az energiafelhasználás csökkentésére irányuló elképzelések.Világítás

  • Ott égesd a lámpát, ahol tartózkodsz. Ha kilépsz egy helyiségből (pl. mosdó), akkor kapcsold le a villanyt – úgy mint otthon!
  • Ahol több, mint 15 percen keresztül bekapcsolva kell, hogy legyen a világítás, ott használj energiatakarékos izzókat, azokból is a legjobb minőséget. Ezek élettartama sokkal hosszabb az olcsóbb változatoknál, ráadásul kevesebb energia felhasználással biztosítják a megfelelő fényerőt.
  • Használd ki a természetes fényforrást! Legyen sok ablaka az irodádnak, és az ablakok elé helyezd az íróasztalokat! A természetes fény sokkal jobb az irodai feladatok elvégzéséhez, ráadásul csak az esti órákban kell felkapcsolni a lámpát.
  • Legyen több helyi világítás megoldva az irodában, a nagy központi fényforrás mellett.

Hűtés-fűtés

  • Figyelj arra, hogy nyáron az optimális hőmérséklet 23-24 fok, télen 18-20 fok. Az ennél melegebb, vagy hidegebb hőmérséklet elérése felesleges, többletköltséget eredményez.
  • Párologtass! Nem csak jó illatokat varázsolhatsz az irodádba, hanem a relatív hőérzetedet is kedvezően befolyásolja. Úgy hűtöd magadat, hogy nem használsz egy cseppnyi áramot sem.
  • Légkondicionáló helyett csinálj rövid ideig tartó huzatot, szellőztess naponta vagy akár óránként többször.
  • Éjjel és hétvégén ne fűtsd az irodát, elég, ha a 15 fokot tartja a fűtőrendszer.
  • A fűtőtest elé ne helyezz asztalt, szekrényt, ne lógjon elé a függöny. Mindegyik akadályozza a hő terjedését.
  • A nyílászárók megfelelő szigetelésével is sokat tudsz spórolni az energiaszámláidon. Ha kell, inkább cseréld le az ajtókat, ablakokat – pár év alatt megtérül a befektetés ára.

Elektronikai berendezések

  • Kapcsold ki a nyomtatót, a fénymásolót, ha nem használod. Mielőtt hazamész ellenőrizd le a gépeket, hogy semmi se maradjon bekapcsolt állapotban éjszakára.
  • Használd a készenléti üzemmódot, ha két percnél tovább maradsz távol a gépedtől!
  • Vásárolj ökocímkével ellátott elektronikus gépeket!
  • A tölthető elemek sok energiát takarítanak meg, vagy szeméttől mentesítik a vállalkozásodat, ha használsz még diktafont, vagy sokszor használod a fényképezőgépet.

Papír

  • Amit lehet, intézz el elektronikusan, és csak azokat az iratokat nyomtasd ki, melyek feltétlenül szükségesek! Legyen a célod a papírmentes iroda elérése, mert így sokkal kevesebb lesz az irodaszer költséged, és csökken a hulladék mennyisége is!
  • Alkalmazd a kétoldalas nyomtatást!
  • Gyűjtsd szelektíven a papírhulladékot! Azokat a lapokat, amelyeknek csak az egyik oldalára van nyomtatva, az üres oldalt még fel lehet használni jegyzetlapnak!

Jó spórolást!

Ha pedig hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is!

Facebook

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Csak megújuló energiából fedezte idén szükségleteit Costa Rica
Környezetvédelmi mérföldkövet ért el Costa Rica, a közép-amerikai állam idén csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.
   2015-03-24    Tippek
Öt forradalmi technológiai újdonság a klímavédelem terén
A klímaváltozás megállítása szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt nyer a technológiai fejlődés területén, a kérdés azonban az, hogy nem történik-e túlságosan későn…
   2015-03-02    Tippek
A 2015-ös év TOP3 fenntartható ellátási lánc trendjei.
Ha a fenntarthatóság eléréséről van szó, akkor a vállalkozások nemcsak termelőként, de fogyasztóként is érintettek, így szerepük is egyre nagyobb jelentőségűvé válik a környezetvédelem terén. Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel a környezet megóvásának fontosságát,...
   2015-02-04    Tippek