Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Elöregedő agrárszakma: kellenek a fiatal gazdák

  •  Aktuális
  • 2016-02-11 13:55:00
  • Sonline.hu
Somogy megye a középmezőnyben van a fiatal gazda pályázatok tekintetében.
A középmezőnyben van Somogy a fiatal gazdák által igényelt plusz támogatást tekintve; a beadott kérelemszámot figyelembe véve a 11., az igényelt területet tekintve a 12. helyen helyezkedik el a megyék rangsorában. – írja a Sonline

 

Ezt a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája közölte a lap érdeklődésére, miután Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott: elengedhetetlen az utánpótlás az elöregedő gazdatársadalomban.

 

A probléma Somogyot különösen érinti, Torma Sándor, a Móricz mezőgazdasági szakképző iskola igazgatója számos fórumon kongatta már a vészharangot: a megyében különösen kiöregedett az agrárgazdálkodói szakma. Ezért tehát Somogyban kiemelkedően fontos, hogy a Közös Agrárpolitika első pilléréből a közvetlen támogatásokból normatív úton is részesedhetnek a mezőgazdasági tevékenységbe fiatalon belekezdők: jelenleg az alaptámogatáson valamint a zöldítési komponensen felül – amelyek összege közel 69 ezer forint hektáronként – a fiatal gazdák további mintegy húszezer forinthoz juthatnak, így 90 hektár területi maximumig összesen csaknem 90 ezer forintot kaphatnak hektáronkénti támogatásként.

 

– Somogy megyében 481 ügyfél igényelte a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását – közölte a minisztérium sajtóirodája. – A terület nagysága, amire kérelmet nyújtottak be összesen 11 ezer 621,2 hektár, s amennyiben a 90 hektáros korlátot figyelembe vesszük, akkor a 8 ezer 267,99 hektár. Az adatok alapján az átlagos birtokméret 24,31 hektár, 30 ügyfél jelölt meg 90 hektárnál nagyobb területet. Az FM tájékoztatása szerint az ügyfelek részére a támogatás kifizetését február második felétől kezdi meg az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A támogatás felhasználására vonatkozóan nem határoz meg korlátozást a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló rendelet.

 

A Vidékfejlesztési Program keretében hat kiírásban összesen 87 milliárd forintnyi új vidékfejlesztési pályázat jelent meg az elmúlt napokban a vg.hu beszámolója szerint. A legnagyobb tétel a kertészeti ágazatot érinti, 22 milliárd forint jut üvegházak és fóliasátrak építésére. Ennek keretében lehetőség van energiahatékonysági, illetve a megújuló energiát felhasználó beruházások támogatására is. A támogatásintenzitás 50 százalékos, kivéve Közép-Magyarországon, ahol 40, és a fiatal gazdák esetében, ahol 60 százalék az uniós pénz aránya. Hasonló pályázat indul hűtőházak és gombatelepek létesítésére, valamint az ezekhez szükséges technológia beszerzésére is március 4-től. S most jelent meg az ültetvénytelepítést szolgáló pályázat is, amelyet öntözésfejlesztéssel lehet kombinálni.

Forrás: Sonline.hu

Megosztás