Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Első házasok kedvezménye, családi kedvezmény

  •  Aktuális
  • 2015-04-17 09:45:00
2015-től érvényesíthető az első házasok új adóalap-csökkentő kedvezménye, és jogosultsági hónaponként együttesen havi 5 ezer forint adócsökkenést eredményez. Nincs korhoz kötve. A kedvezmény összege a családi kedvezményhez hasonlóan a házastársak döntése alapján megosztható.

Az adóalap-csökkentő kedvezmény a házasságkötés hónapját követő hónaptól vehető figyelembe 24 hónapon keresztül, de legfeljebb addig a hónapig, amelyet követően a magánszemély családi kedvezményre válik jogosulttá. Igénybevételének a feltétele, hogy legalább az egyik házastárs első házasságát kösse.

A házasságkötést a munkavállalónak kell jeleznie a munkáltató felé (A törvény, a házassági anyakönyvi kivonat bemutatását nem köti ki feltételként.), sőt! A lejárat időpontját is neki kell jelezni! Amennyiben erről elfeledkezik, és jogosulatlanul vesz igénybe kedvezményt, akkor megbüntetik! Ha a felek nem jelzik időben a munkáltató felé a nagy eseményt, akkor is csak az esemény hónapját követő 24 hónapban vehető figyelembe - magyarul, a kieső időt elbukták.

 

A családi adókedvezmény megnövelését és a családi kedvezményre jogosultak körének a kibővítését is megszavazta a parlament. Ez azt jelenti, hogy a kétgyermekes családoknál a jelenlegi gyermekenként havi 10 ezer forintos családi adókedvezmény 2,5 ezer forinttal növekedne 2016-ban, majd évente ugyanezzel a növekedéssel 2019-ben elérné gyermekenként a havi 20 ezer forintos szintet. A jogosultak köre viszont már 2015-től kibővül azzal a nevelőszülővel, aki családi pótlékra egyébként nem jogosult, de közös háztartásban él családi pótlékra jogosult házastársával.

A 2015. december 31-ét követően megtett nyilatkozatokat érinti az az elfogadott módosítás is, mely szerint családi kedvezmény csak az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelének közlése esetén érvényesíthető.

 

Megosztás