Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ezt tudnod kell, ha egyéni vállalkozói tevékenységedet gyakorolni akarod!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-13 11:10:00
  • Gál Andrea
Talán az egyéni vállalkozás formája a legegyszerűbb vállalkozási lehetőség, ugyanakkor számos olyan dolog van, amiről jó, ha tudunk, ha ezt választjuk. Mutatjuk is, hogy mire kell figyelni:

 

  • tevékenységedet csak akkor kezdheted meg, ha bejegyeztek az egyéni vállalkozók nyilvántartásába.
  • A bejegyzésről az egyéni vállalkozó igazolást kapsz, ezáltal kerül értesítésre - többek között - nyilvántartási számáról és adószámáról is, melyeket tevékenysége során használni köteles.
  • Az egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységet csak akkor kezdheti meg, illetve folytathat, ha az adott tevékenység végzéséhez szükséges végzettségekkel (képesítési követelményekkel) és hatósági engedélyekkel – leszámítva ha azokat önkormányzati rendelet írja elő – rendelkezik.
  • Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is folytathat jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet - eltérő rendelkezése hiányában, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik.
  • Ha az egyéni vállalkozónak több telephelye (fióktelepe) van, a képesítési követelményeket valamennyi telephely (fióktelep) vonatkozásában érvényesíteni kell.
  • Az egyéni vállalkozó közreműködőként alkalmazottat, külön jogszabályban meghatározott bedolgozót, segítő családtagot, és szakiskolai, szakközépiskolai tanulót foglalkoztathat.
  • Az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen, illetve fióktelepen végezheti.
  • Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel.
  • Az egyéni vállalkozónak a gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni.
  • Az egyéni vállalkozó személyes közreműködése a tevékenység során kötelező, de ez nem jelenti a tevékenység konkrét gyakorlását: alkalmazottat, bedolgozót, segítő családtagot, vagy középfokú szakoktatási intézményi tanulót foglalkoztathat.
  • Az egyéni vállalkozó szünetelés tartama alatt nem végezheti az egyéni vállalkozói tevékenységet, nem szerezhet egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot, nem vállalhat új kötelezettséget, azonban tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.
  • Az egyéni vállalkozónak legalább egy belföldi pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkeznie.

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Adatok, mely nélkül nem alapíthatsz gazdasági társaságot
Tapasztalatom alapján, sokan azt gondolják, hogy a vállalkozás alapítás legnehezebb pontja az üzleti ötlet megtalálása és a vállalkozáshoz szükséges tőke előteremtése.Magam részéről, ezekkel a tényekkel nem is akarok vitatkozni, azonban a cégalapításnak is göröngyös útja...
   2016-01-21    Vállalkozz!
Inkubátorház és innovációs központ létesült Miskolcon
Inkubátorház és innovációs központ létesült egy kihasználatlan irodaépületben Miskolcon, a Trekk Invest Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. csaknem kétszáz millió forintból újította fel és alakította át a polgármesteri hivatal egykori ingatlanját - közölte a társaság...
   2015-12-18    Vállalkozz!
A szervezeti forma megválasztásának szempontjai
Sikeres vállalkozónak lenni olyasmi, ami mindenki szerint jól hangzik, de csak kevesen mernek belevágni a dologba. Pedig egy jó ötletet gyakran így a legegyszerűbb megvalósítani, és a saját kis vállalkozás akkor is jó ötlet lehet, ha például a gyerekek mellett, félállásban keresel...
   2015-12-18    Vállalkozz!