Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ezt tudtad? Szellemi szabadfoglalkozás

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-16 09:45:00
  • Gál Andrea
Valamely tevékenység kapcsán mindig felvetődik a kérdés, hogy azt milyen formában érdemes végezni. A magánszemélyek a saját nevük alatt kétféle formában végezhetnek gazdasági tevékenységet: egyéni vállalkozásban, vállalkozási igazolvánnyal, vagy – az adójogszabályok által adta lehetőséggel élve az un. önálló tevékenység keretében, amelyet a köznyelv „adószámos magánszemélyként”, ismer, amely vállalkozásszerű tevékenység végzésére ad lehetőséget.

 

Szellemi szabadfoglalkozás

Kizárólagosan szellemi jellegű szolgáltató tevékenység végezhető magánszemélyként, egyéni vállalkozói igazolvány nélkül is, ezt nevezzük szellemi szabadfoglalkozásnak. A szellemi szabadfoglalkozás választását csak bejelenteni kell, azaz nem kell semmilyen vállalkozást alapítani hozzá.

 

 Aki ezt választja, az egy külön adószámot kap, így számlázhat és költséget is elszámolhat.

 

A szellemi szabadfoglalkozás előnye az egyéni vállalkozással szemben, hogy nem igényel külön alapítási eljárást, és költséget, gyorsabban megszüntethető, a működés során kevesebb adminisztrációt igényel, vállalkozói járulék-, helyi adófizetési kötelezettsége nincs, minimálbér utáni – jövedelemtől független - havi járulékfizetési kötelezettsége nincs.

 

Azok az elszámolások – adóelőleg, járulékok - amelyek az egyéni vállalkozót terhelik – a szabadfoglalkozásban a foglalkoztatóra hárulnak – így lényegesen kevesebb adminisztrációval jár, arról nem is beszélve, hogy választható olyan adózási formája is, amelyben nem is kell könyvelni. A személyhez kötődő, nem rendszeresen jelentkező kisebb megbízások teljesítésére ilyen jellemzőinél fogva alkalmasabb, mint az egyéni vállalkozás.

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás