Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Filmek, amit minden vállalkozónak látnia kéne

  •  Lifestyle
  • 2016-02-25 18:55:00
  • http://hvg.hu/enesacegem/20141117_Filmek_amit_minden_vallalkozonak_latnia_k
Méltatlan módon a filmeket a kikapcsolódás eszközének tekintik, pedig rengeteg olyat találunk közülük, amiből többet lehet tanulni, mint egyes szakkönyvekből. Összegyűjtöttünk párat, aminek megtekintésével csak sikeresebbé válhat az üzleti életben.

 

Glengarry Glen Ross

A Pulitzer-díjas színdarab filmváltozata a Chicagói ingatlanügynökök kíméletlen küzdelmét mutatja be, amint bármi áron megpróbálnak túladni portékájukon. Bár a film az ingatlanpiacra koncentrál az ügynöki tevékenység – a sales – minden iparágban jelen van, így érvényes minden vállalkozóra és jól mutatja, hogy a sikerhez hazugságokon és árulásokon vezet az út. A látottakat nem feltétlenül érdemes alkalmazni, de jó tudni, hogy a piaci verseny kemény, ahol nem válogatnak az eszközökben, ezért jó, ha kellőképpen elszántan és felkészülve érkezünk a csatamezőre. Mindennap újra meg újra taposni, könyökölni, hajtani kell.

 

Tőzsdecápák

Oliver Stone 1982-es klasszikusában a filmtörténet egyik leghírhedtebb negatív hőse, Gordon Gekko kelt életre, aki mintapéldája az erkölcstelen és pénzhajhász vállalkozónak, akinek egyetlen célja, hogy minél vastagabb legyen a tárcája. Ugyanakkor a főhős, az őt példaképnek tekintő Bud Fox, akinek egyetlen célja, hogy olyan rongyosra keresse magát, mint mentora, amihez mindenbe bele megy, ám csakhamar rá kell ébrednie, hogy más fontos dolog is van az életben. Az ambiciózus fiatal vállalkozók is jó ha szem előtt tartják, hogy a vállalkozói életmód választáshoz jóval többre van szükség, mint hogy több pénzt szeretnénk, mint az alkalmazotti bér.

 

A közösségi háló

Ugyan egy igazi hollywoodi stúdiófilmről beszélünk, ki ne lenne kíváncsi a Facebook létrejöttének történetére. Természetesen ne várjuk, hogy bármi olyan trükköt megtudunk, ami segítségünkre lesz a következő világmegváltó ötlet végig vitelében, de arra jó rálátást ad, hogy a tehetség és az elszántság mellett milyen rugalmas és flexibilis hozzáállásra van szükség ahhoz, hogy egy jó ötlet egy jövedelmező vállalkozássá válhasson.

 

Az Aranypolgár

Orson Welles 1941-es mesterművében a sajtómágnás, William Randolph Hearst grandiózus életrajzát ismerheti meg a néző. Az általa hátrahagyott sajtóbirodalom lapjait ma is a világ legtöbb országában megtalálni, ezek közé tartozik az ELLE, a Cosmopolitan vagy a Marie Claire magazin is. Hearst élete azért figyelemreméltó, mert – a film szerint - mindent elért az üzletben, amit szeretett volna – sikertelen politikai próbálkozásait leszámítva – mégis egyedül és boldogtalanul halt meg. Érdemes odafigyelni rá, hogy miközben az ember energiája zömét vállalkozása felépítésére fordítja, azért ne feledkezzen meg magánéletéről.

 

Rocky

Nehéz elképzelni, hogy van olyan, aki nem látta a Sylvester Stallone főszereplésével és tollából(!) származó filmet, azonban érdemes előkotorni és újra megnézni. A Rocky a Dávid és Góliát küzdelem olyan modern és sikeres adaptációja, ami kellő motivációt tud ébreszteni az emberben, pláne akkor, ha vállalkozásának ötletére mindenki azt mondja, hogy nem fog működni és sehonnan sem kap támogatást. A film után nem lesz kétsége, hogy kellő felkészüléssel és akaraterővel minden előzetes várakozás ellenére meglepetést tud majd okozni és sikerülhet véghezvinni azt, amiben senki sem hitt.

 

A HVG innen válogatott: Entrepreneur

HVG Eredeti cikke

Megosztás