Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Geotermikus távfűtőrendszer épült Kistokajban

  •  Vállalkozz!
  • 2015-11-29 15:45:00
  • MTI
Agár és ipari létesítményeket fűtenek geotermikus hővel Kistokajban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a miskolci Geo-Wendung Zrt. 1,162 milliárd forintból építette ki hőközponttal együtt a távfűtőrendszert, amelyet pénteken adtak át.

 

A Geo-Wendung Zrt. a környezet és energia operatív program "Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című pályázatán csaknem 712 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre, amely lényegében a PannErgy Nyrt. által kitermelt geotermikus energiát másodlagosan használja fel - mondta Garamvölgyi Attila, a társaság igazgatóságának tagja. 

 

A tőzsdén jegyzett PannErgy Kistokaj és a szomszédos Mályi határában sikeres próbafúrások után geotermikus hőforrásokra talált, az innen kinyert forró vízre alapozva Magyarország és a térség legnagyobb, geotermikus hőt hasznosító rendszerét építette ki. A 2013-ban átadott 7,5 milliárdba került miskolci geotermikus projektnek köszönhetően tízezer miskolci háztartást és több mint száz intézményt látnak el környezetbarát hővel.

 

A Geo-Wendung a rendszerből úgymond visszatérő másodlagos geotermikus hőenergiát vásárolja meg a PannErgy-től, és tovább értékesíti hasznosításra mezőgazdasági, ipari és szolgáltató vállalkozásoknak, és - mint ahogy Garamvölgyi Attila elmondta - arra is lehetőség van, hogy a lakosság is használja a gáztól és a hagyományos tüzelőanyagoktól lényegesen olcsóbb és környezetbarát energiát fűtésre.

 

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a geotermikus energia költséghatékony, megbízható, fenntartható, környezetbarát, és felhasználása révén jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A Nemzeti Energiastratégia egyik fő célja, hogy a jelenlegi 8-9 százalékról 2030-ig 20 százalékra bővüljön a megújuló energia felhasználása - tette hozzá, megjegyezve: Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie a 12 ezer terajoule-t.

 

Forrás: MTI

Megosztás
Biogáz üzem épült Tiszavasváriban
Kétmilliárd forintos beruházással biogáz üzemet épített a budaörsi székhelyű Ferment Hungary Kft. Tiszavasvári külterületén, a megújuló energiát előállító kiserőmű a jövő év első felében kezdi meg termelését - közölte a cég képviselője szerdán az MTI-vel.
   2015-12-17    Tippek
Párizsi klímacsúcs: Dönteni kell a felmelegedés korlátozásáról, a terhek elosztásáról
A Föld hőmérséklet-emelkedésének korlátozása, a terhek nemzetek közti elosztása, a kitűzött célok finanszírozása mind olyan kérdések és témák, amelyek a november 30-án kezdődő párizsi klímakonferencián megvitatásra várnak.
   2015-11-30    Tippek
Geotermikus energiaellátó-központot adtak át Bőnyben
Átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben kedden.
   2015-11-25    Tippek