Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ha rossz számlára utaltam...

  •  Pénzügyek
  • 2015-07-27 09:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Az enpenzem.hu értesülései szerint, ha a megadott bankszámlaszám és a számlatulajdonos neve nem egyezik, akkor is elutalásra kerül a pénzed, ha rossz számlaszámot adtál meg az egyedi átutalási megbízáson

A szakemberek szerint a bankoknak nem kötelességük ellenőrizni a beírt számlatulajdonos nevének és a rendszerben lévő névnek az azonosságát, és azt sem, hogy a számlaszám ahhoz tartozik-e, akinek utalni szeretnénk.

Sajnos a tévesen elutalt pénzt szinte lehetetlen visszaszerezni: ha sikerül is, többnyire fizetni kell érte.

A Magyar Bankszövetség közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időkben elszaporodtak a pénzeltérítési csalások. A visszaélők magukat partner cégek képviselőjének adják ki, és arról tájékoztatják a fizetésre kötelezett vállalkozást, intézményt, hogy a kedvezményezett számlaszáma megváltozott, új számlaszámként pedig a saját számlaszámukat adják meg. A megtévesztett vállalkozás, intézmény által átutalt összegeket pedig gyorsan továbbutalják – rendszerint külföldre.Hogy lehet kivédeni ezeket a csalásokat?

Először is vedd fel a kapcsolatot az eredeti kapcsolattartóval, és ellenőrizd le az információt – ha pedig csalás gyanúja is felmerül, akkor érdemes értesíteni a rendőrséget is!
Ha egyedi utalást indítasz, akkor inkább háromszor nézd meg a számlaszámot, nehogy félremenjen a pénzed.

Egyetlen esetben jön vissza automatikusan az elutalásra szánt összeg: ha annyira rossz számot írtál a fogadó számlaszámhoz, hogy az adott bankszámlaszám nem is létezik.

Az átutalást indító banknál ezt állítólag egyáltalán nem lehet kontrollálni, a fogadó bank azonban – a nemzetközi szabályoknak is megfelelően – nem köteles ezt megtenni. Ezzel együtt akadnak pénzintézetek, amelyek mégis elvégzik az ellenőrzést. Erre azonban kár lenne biztonsággal alapozni.

Ha azonban az utalás indításakor rájöttél, hogy elrontottad, akkor lehetőséged van visszavonatni azt, de csak a megbízás teljesüléséig. Ez viszont nagyon rizikós, hiszen a 2012-ben megváltozott utalással kapcsolatos teljesítésre vonatkozó előírások miatt erre alig van időd.

Tehát inkább figyelj oda, legyél gyanakvó a változtatásokkal szemben és akkor nem érhet anyagi kár a rosszul indított átutalások esetében.

Légy körültekintő!

Facebook

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Hogyan nullázhat le egy teljes céget egyetlen gyenge dolgozó? Tanulságos sztori!
Tény: az elvártnál gyengébb teljesítmény nem kap akkora mértékű büntetést a versenyszférában, mint amit megérdemelne. A munkára alkalmatlan munkatársak sokáig észrevétlenek tudnak maradni, túlélnek, és sok átszervezést is átvészelnek. Ennek viszont szomorú hatásai vannak a...
   2015-06-26    Pénzügyek
Figyelem! Megszívhatod, ha céges pénzt magáncélra használod!
Általában a kis cégek és családi vállalkozások szoktak beleesni abba a hibába, hogy a társaság tagjai úgy bánnak a céges pénzekkel, mintha a sajátjuk lenne. És mi ennek a következménye? Kongó, ámde papíralapon megdagasztott házipénztár, és a kockázat állandó, mert bármikor...
   2015-06-24    Pénzügyek
Így segít a NAV!
Viszonylag közismert, hogy a NAV nyilvántartást vezet az eladott ingatlanok értékéről és ez alapján választja ki ellenőrzésre azon tranzakciókat, ahol feltételezhetően az illetékkiszabásra bejelentett érték alacsonyabb, mint a valós piaci érték. Kevesen tudják azonban, hogy ebből...
   2015-06-03    Aktuális