Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hallgass a macskára: keress magadnak mindig célt!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-11-10 19:50:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Valószínűleg mindenki ismeri a Lewis Caroll által szerzett, Alice Csodaországban című történetet. A mesében a főszereplő eltéved, ezért egy faágon ülő macskát kérdez meg, arról, hogy merre menjen tovább. A macska azt kéri Tőle, hogy először is azt árulja el, hogy hová szeretne menni?

 

Erre Alice azt feleli, hogy a hová egyáltalán nem fontos számára, csupán annyi a lényeg, hogy eljusson végre valahová. A macska válasza gúnyosan úgy hangzott, hogy: „Akkor teljesen mindegy, merre is mész!”

 

Ez a példa figyelmeztethet arra, hogy céltudatosság nélkül könnyedén járhatsz úgy, mint Alice.

 

Azok a személyek, akiknek van valódi céljuk, és indítékuk, többnyire mindig el is érik a céljaikat. Jó példa erre például az éhező ember, aki  mindent megtenne azért, hogy ételhez juthasson. Az étel iránti vágya olyannyira erős, hogy tenni is kezd is annak érdekében, hogy ehessen.

 

Igazi cél motiválja, amelynek hatására előbb vagy utóbb el is éri azt, hogy ételt szerezzen. Amikor az éhezőnek sikerült ételhez jutnia, úgy kettős győzelmet arathat: hiszen először is csillapítani tudja az éhségét, másodszor pedig átjárja a testét az érzés, hogy sikerült megvalósítania a kitűzött célját. Sikert ér el, amely valójában nem más, mint az egyik legösztönzőbb erő.

 

A siker további sikerre tudja ösztönözni az embert.

 

A sikertelenség hasonlóképpen, további sikertelenségre és kudarcra ítélheti az olyan embereket, akik nem elég céltudatosak, vagy nem rendelkeznek elegendő motivációval.

 

Akik úgy érzik, hogy az elérni kívánt cél túlságosan messze van, vagyis nincs, ami motivációt adna számukra, azok igyekezzenek valami közelebbi célpontot kijelölni, így a korábbi sikerélmény által további erőt lehet meríteni a nagyobb, távolabbi siker elérése érdekében.

 

A helyes cél kitűzése érdekében mindenképpen ajánlott a következő kérdéseket feltenned önmagadnak:

 

  1. A kitűzött célomat valóban el szeretném érni?
  2. Tényleg ezt akarom elérni?
  3. Ez az a dolog, amelyre igazán vágyom? Megfelel-e teljes mértékben az elképzeléseimnek?

 

Ahhoz, hogy helyes célt tudj kitűzni önmagad számára, alaposan le kell tisztáznod a legmélyebbről fakadó álmaidat és vágyaidat. Tudnod kell, hogy mi az, amit valóban szeretnél!

 

Mi az, ami által megvalósíthatod önmagadat? Mi az, amitől azt érezed, hogy beteljesedett az életed?

Mindezek mellett azt is számításba kell vennünk, hogy mi miatt nem tettünk eddig semmit a céljaink megvalósítása érdekében? Mi volt az, ami eddig visszatartott minket a vágyaink elérésétől? Akik képesek mindezt alaposan átrágni önmagukban, azokban szinte automatikusan kirajzolódik azon cselekvéseknek a körvonala, amelyek a céljaik eléréséhez szükségesek.

 

Látni fogják azt az utat, amelyen el kell indulniuk, és képesek lesznek úgy élni, ahogyan élniük kell. A belső, lelkünkben létrejött látomások segítségével megvilágosodhat számunkra az, hogy valóban el szeretnénk-e érni azt a bizonyos célt.

 

Vannak ugyanis olyanok, akik csupán azért szeretnének valamit elérni, mert az a szomszédnak is sikerült. Ezek nem valódi vágyak, elérésükkel nem lesz jobb vagy teljesebb az életünk.

 

Fontos azt megértenie mindenkinek, hogy mi az, amitől a saját élete értelmet nyerhet. Mindenkinek meg kell tudnia azt, hogy hol is van pontosan a helye az életben, mire született, mi a hivatása.

 

Válaszolj ezekre is:

 

  • Milyen napi céljaim vannak?
  • Melyek a részcélok, amiket el szeretnék érni?
  • Mi is pontosan az a cél, amelyet végül el szeretnék érni?

 

A végcél pontosítása fontos, mert ennek segítségével lehet megfogalmazni azt, hogy mik a részfeladatok. Amikor egy-egy napi cél megvalósul, úgy egy részcél is beteljesül, a sok kisebb részcél pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a végső, NAGY cél is valóra válhasson.

 

Tisztázd le magadban, hogy:

 

  • Milyen konklúziót tudok levonni ebből?
  • Mi az, amin mindenképpen változtatnom kell a siker érdekében?
  • Mi az, amit meg kell tennem a célom elérése érdekében?
  • És végül, mi az, amit meg kell majd tanulnom ahhoz, hogy sikeressé váljak?

 

Amennyiben sohasem téveszted szem elől a lelkedben látott képeket, fel fogod ismerni azt, hogy minden változik körülötted. Nem tehetsz meg bizonyos dolgokat a célodért úgy, mint mondjuk néhány évvel korábban. Minél távolabbi egy cél, annál inkább tapasztalod majd ezt, annál nagyobb mértékben kell változtatásokat beiktatnod a mindennapjaidba, a párkapcsolatodba, vagy a munkádba.

 

Amikor egy-egy akadály áll eléd az utadon, fontos, hogy ezekre mind úgy tekints, mintha egy köztes állomás volna a sikerhez való haladás során. Így minden nehézség örömet és jólétet tud majd okozni számodra és ezt fel is kell majd ismerned. Ahhoz, hogy boldogan, hitelesen és felelősségteljesen tudj élni, rá kell terelődnöd arra az ösvényre, amely az életedhez abszolút passzol.

 

Amiről úgy véled, hogy már nem képezi az életed részét, azt engedd el! Ha valami nem felel meg az elvárásaidnak, vagy a belső értékeidnek, akkor arra mondj nemet!

 

Tedd fel magadnak a kérdést:

 

  • Mit kell tennem azért, hogy elérjem a célomat?
  • Mik a legfontosabb teendők, amelyek elősegíthetik a célom megvalósulását?
  • Milyen terv lenne a legmegfelelőbb a gyors és biztos sikerhez?

 

Ha önmagad tudsz maradni, úgy automatikusan olyan dolgokat teszel majd meg, amelyek valóban fontosak a cél elérése érdekében. Olyan cselekedeteid lesznek, amelyek hozzásegítenek a sikerhez, illetve olyan embereket vonzhatsz majd magad köré, akik társaid lesznek az utadon.

 

Ily’ módon terhek nélkül, könnyedén tudsz majd előre haladni a végső célod felé, hiszen, aki megtanulja azt, hogy hogyan kell élnie az életét, azt a mindenség is megjutalmazza.

 

Sohase téveszd szem elől a végső célodat!

Meg kell értened, hogy a végső cél eléréséhez sok idő szükségeltetik. még abban az esetben is időigényes ez a folyamat, ha minden érzéseddel és gondolatoddal maximálisan a sikerre fókuszálsz.

 

Egy csapásra nem változik meg minden, hiszen ha ez megtörténne, egyszerűen nem lenne képes megbirkózni az ember a történésekkel. Muszáj, hogy az energiamezőnk a szerint változzon körülöttünk, hogy be tudjuk fogadni az új körülményeket. Ez az úgymond előkészület elengedhetetlen annak érdekében, hogy a lelkünk harmonikus maradhasson.

 

Éppen ezért, ha sokáig is tart a célod elérése, maradj mindig hű az eredeti elképzelésedhez, igyekezz elegendő energiát és időt arra fordítani, hogy ez az eredeti cél meg tudjon valósulni! Aki következetesen és erős hittel éli az életét, az előbb utóbb sikert könyvelhet el magának.

 

Ezt akár úgy is megfogalmazhatnánk, hogy következetesség és hit nélkül, bárki könnyedén letérhet a helyes útról, a mindennapi események hatására, hittel és következetességgel viszont napról napra előrébb lépünk egyet-egyet azon a bizonyos ösvényen.

 

Tudod azt, hogy mit kell tenned annak azért, hogy beteljesíthesd az életedet és valóban boldoggá válhass: járd hát következetesen az utadat, és még ha hosszúnak is tűnik, és soha veszítsd szem elől a végső célt!

 

Sok sikert!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
5+9 könyv, amely szórakoztatva inspirál és tanít
Alapvetően a személyiségfejlesztő könyveket kétfelé lehet sorolni. Az egyik a „tenni”, a másik az „inspiráció” kategóriába tartozik.
   2015-09-27    Vállalkozz!
Egy 28 éves srác, aki hetente alapított életképes vállalkozásokat.
Colin Grussing – egy huszonnyolc éves New Orleans-i üzletember – 2014-ben meghökkentő maratonra szánta el magát. Úgy döntött, hogy egy teljes éven át minden áldott héten alapít egy céget.
   2015-06-29    Vállalkozz!
A nulláról is el lehet kezdeni
Miért nem vállalkozol? Mert nincsen pénzed, ugye? Általában ugyanis ez szokott felvetődni indokként, mikor, arról kérdeznek egy fiatalt, hogy miért nem vág bele egy saját vállalkozásba…
   2014-12-15    Vállalkozz!