Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hasznos tippek az eredménytervezéshez!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-01 15:50:00
  • Gál Andrea
Az eredménytervezés célja, hogy adott időpontra megvizsgáljuk a vállalkozási tevékenység egésze nyereséges-e vagy sem.

 

Hasznos információk az eredménykimutatáshoz:

 

  • Az árbevétel volumene, önmagában nem minősíti a vállalkozást. Pl. a kereskedelemmel foglalkozó cégek jóval nagyobb árbevétellel rendelkeznek általában, mint a szolgáltatók, ahol azonban sokkal nagyobb lehet a hozzáadott érték és jövedelmezőség is.
  • A személyi jellegű ráfordítások soron lévő összeg alapján, ha nagyjából tudjuk hány főt foglalkoztat a vállalkozás, tudunk következtetni az átlagos bérszínvonalra a vállakozásnál
  • Fontos tudni, hogy mivel hazánkban a társasági adó fizetési kötelezettség az eredmény arányában fizetendő, így sok vállalkozás igyekszik a kapcsolt vállalkozásai révén minél alacsonyabb adózás előtti eredményt kimutatni ezzel optimalizálva adófizetési kötelezettségeit. Ilyenkor nehéz lehet megtalálni, azt a vállalkozást, ami a valós "profit center" az adott tulajdonosi kör vállalkozásai közül.

 

Mérleg tervezés

Kisvállalkozások gyakorlati szempontjából kevéssé jelentős, inkább számviteli szempontból fontos dokumentuma a pénzügyi tervezésnek. Célja, hogy adott időpontban megmutassa, hogy a vállakozás milyen eszközökkel (mérleg bal oldala) rendelkezik és ezen eszközök milyen forrásokból származnak (mérleg jobb oldala). A mérleg elnevezése is mutatja, hogy a két oldal összegének meg kell egyeznie egymással.

 

Hasznos információk a mérlegből:

 

  • A követelések szintje megmutatja, hogy mennyi kintlévősége van az adott időpillanatban a vállalkozásnak, ha itt túl nagy összeg szerepel, és a pénzeszközöknél túl alacsony, várható, hogy likviditási problémái lesznek a vállalkozásnak
  • Szintén a pénzeszközökkel érdemes összevetni a szállítókkal szembeni kötelezettségek szintjét, mert ha ez jóval magasabb, az arra utalhat, hogy a vállalkozásnak már most problémái lehetnek a likviditással
  • A hosszú lejáratú kötelezettségek magas szintje az eladósodottság mértékére szolgálhat információval

 

 

Finanszírozási lehetőségek

 

Az előző pontokban bemutatott pénzügyi tervezési dokumentumok segítségével könnyen és jól láthatjuk, mikor és milyen mértékű pénzbeli forrásra van szükségünk a vállalkozásunk működtetésére. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány lehetőséget a források biztosítására.

 

Belső forrás (a legszerencsésebb eset, ha a forrásokat saját erőből tudjuk biztosítani ezek lehetnek):

 

  • Saját tőke: magánvagyonunkból, vagy más vállalkozásunkból biztosítunk tőkét a működéshez
  • Tárgyévi nyereség visszaforgatásából: vállalkozásunk önálló nyereségének visszaforgatása a vállalkozás működésének, fejlesztésének érdekében. Általában az osztalék fizetések terhére.

 

Külső forrásból:

 

  • Részesedéses finanszírozással (pl. tulajdonosi kör bővítésével)
  • Rövid lejáratú idegen forrással (pl. rövid lejáratú vállalati kölcsön, folyószámlahitel)
  • Hosszú lejáratú idegen forrással (pl. banki beruházási hitel)

 

Bízom, hogy hasznos segítséget kaptatok az eredménytervezéshez!

 

Sok bevételt kívánok!

 

Gál Andrea

Megosztás
Árképzési stratégiai tippek!
"Soha nem az dönti el, hogy mennyiért vettem, hanem az, hogy mennyi a piaci értéke!" Klapka György
   2016-01-07    Tippek
Bejegyzés arról, hogy hogyan spóroltunk meg 2 millió forintot
Nem is olyan rég már örvendeztünk és elcsodálkoztunk a lányok ötletességén és kreativitásán, ahogy a cirkusz világát szinte szó szerint életre keltik. Most viszont arra is rájöttünk, hogy "webfejlesztőknek" sem utolsók... Ha nem hiszitek, olvassátok el a blogbejegyzésüket!
   2015-10-27    Tippek
Stratégiai terv minta: kérdések a pontos tervezéshez
Sok vállalkozás nem él a stratégiai tervezés lehetőségeivel, mert úgy gondolják, hogy az csak a nagy vállalatoknak szükséges. Pedig a stratégiai tervezés nincs mérethez kötve, alkalmazása bármekkora vállalkozásnak előnyére válik, hiszen kapcsolatot teremt az erőviszonyok és az...
   2015-09-16    Tippek