Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan legyek érdekes a sajtónak?

  •  Vállalkozz!
  • 2015-04-02 07:45:00
Minden vállalkozás tele van jó témákkal, csak meg kell találni őket, és eljuttatni a megfelelő helyekre. A PR tanácsadó ebben segít.

Szerencsére egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a PR-nak milyen nagy szerepe van a külső és belső kommunikációban. A sajtóban való hatékony jelenlét a cég ismertségének növekedésével együtt hoz új vásárlókat és nyitja meg a kapukat új lehetőségek előtt. 

Sok kisvállalat vezetője, aki először találkozik a PR-al, azonnal elveti a dolgot, mert azt hiszi, hogy az ő tevékenysége nem elég érdekes ahhoz, hogy cikkeket írjanak róla és tévéműsorokban szerepeljen. Ez azonban rossz hozzáállás. Inkább fel kell tenni a kérdést: hogyan legyek érdekes a sajtónak? Koczka Máté PR tanácsadó segítségével segítünk választ adni.



Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy nem fizetett PR cikkekről beszélünk, hanem olyanokról, amelyek a saját jogukon érdekesek a médiában. Míg a pénzedért cserébe az előbbi módon szinte bármit leközöltethetsz, az utóbbi erősebb ráhangolódást vár, ám sokkal költséghatékonyabb megoldás.


A rossz téma

- Felejts el minden olyan szöveget, amit egy plakátra nyomtatnál! Az újságírókat nem érdekli, hogy milyen kedvezményeket adsz a termékeidre, hogy ingyenes a parkolás az üzleted előtt, és hogy este tízig nyitva vagy.

- Nem szabad mindennek a cégedről szólnia, a sajtóban legtöbbször a kevesebb több elv érvényesül. Nem szerepelhet minden mondatban a vállalkozásod neve, annak is örülnöd kell, ha egyszer leírják a cikkben - hidd el, így is rátalál akinek kell, és ráadásul nem lesz "reklámszagú" a hír.

- Nem érdemes olyan témát választani, amely csak egy nagyon szűk réteg számára érdekes. Lehet, hogy számodra ez az év híre, de semmit sem érsz vele, ha mások azt sem tudják, miről beszélsz.

 


A jó téma

- A legfontosabb, hogy érdekes és friss legyen. Lehetőleg olyan témával álljunk elő, amely egyedülállósága, hírértéke, tudástartalma, területi lefedettsége miatt sokakat érdekelhet. Fontos, hogy ez a valami egészen friss legyen, vagy valami miatt "most" legyen aktualitása. Olyasmire gondolj, amit a szomszédod továbbmesélne a munkahelyén, miután elolvasta.

- Fontos, hogy a téma teljes mértékben valós legyen, tényeket közöljön, és valaki (lehetőleg te) hitelesen tudjon nyilatkozni róla a sajtóban.

- Néhány kiindulópont jó témákhoz: figyelemfelkeltő kijelentések, valamilyen rekord felállítása, verseny szervezése egy különleges témában, díjak és elismerések kommunikálása, jótékonyság, kutatási eredmények közzététele, érdekes adatok nyilvánosságra hozása, reakció a céget érintő piaci/kormányzati eseményekre, hírességek bevonása, a cég vagy a cégvezető sikertörténete, egy rendezvény, vagy tulajdonképpen bármi, ami az első két kritériumnak megfelel

- Végezetül, de nem utolsó sorban: ne ijedj meg, ha elsőre nem jut eszedbe semmi! Ültesd el a témakereső magot a fejedben, és várj türelmesen az átütő ötletre!

 


A megfelelő témák kiválasztásával azonban még közel sem ért véget a sajtójelenlétre vágyó kisvállalkozó feladata. Ezután a sajtó számára könnyen felhasználható alapanyagot kell biztosítania, majd az információt eljuttatni a megfelelő helyekre. A következő hetekben ezekkel a témákkal is foglalkozunk a vallalkozzitthon.hu-n.

 


Szerző: Koczka Máté 

Ha szükséged lenne tanácsra vagy segítségre, keress bátran a mate.koczka@gmail.com e-mail címemen.

 

Megosztás
Sajtószoba: hogyan használd?
Minden nagyobb cégnek van saját sajtószobája. Ez természetesen nem egy tényleges szoba, hanem egy olyan szekció a weboldalon, ahol az újságírók segítséget kapnak a vállalkozás hiteles bemutatásához.
   2015-07-28    Tippek
Így építs márkát a cégednek!
A márkatudatosság vagy ahogy a leggyakrabban emlegetjük, a brand elsődleges szereplővé lépett elő a cégek marketing tervében. A brand olyan érték, ami hatalmas potenciált jelent minden vállalkozás számára, de a felépítése megfontoltságot, odafigyelést, időt és pénzt követel...
   2015-07-13    Vállalkozz!
A PR a kicsik fegyvere igazán
Nem csak a multiknak, a kisvállalatoknak is helyük van a sajtóban. Természetesen céllal és eredménnyel.
   2015-03-18    Vállalkozz!