Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Húsvéti vásárlási tanácsok: ökoszemmel

  •  Aktuális
  • 2016-03-25 15:10:00
  • www.febesz.eu; www.tesztplussz.hu
Közeleg a Húsvét, lassan mindenki elkezdi beszerezni a hozzávalókat: sonkát, tojást, édességeket. Érdemes néhány dologra odafigyelni a vásárláskor, illetve az élelmiszerek elkészítésekor. Annyit vásároljunk, amennyi biztosan elfogy! Nézzük meg a termékek címkéjét, ellenőrizzük a minőségmegőrzési idejét!

 

Annyit vásároljunk, ami biztosan elfogy!

A pazarlás egyik vesztese maga a vásárló, hiszen pénzt dob ki az ablakon. De ennél is többet veszít a környezet. Egyrészt a veszendőbe menő élelmiszer-alapanyagot, valamint az előállítás, szállítás során felhasznált nyersanyagot (pl. víz, üzemanyag). A számok megdöbbentőek, ha figyelembe vesszük, hogy egy kilogramm marhahús előállításához 10.000 liter vízre van szükség.

 

Talán kevesekben tudatosul, de a kidobott élelmiszer (nem megfelelő hulladékkezelés esetén) veszélyes gázokká (főleg metánná) bomolva a levegőbe kerül, és nagymértékben hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez, illetve a vízszennyezéshez.

 

Hogyan kerülhetjük el, hogy az élelmiszer a szemétbe kerüljön?

 

  • Ügyeljünk arra, hogy inkább minőségi, egészséges és fogyasztható mennyiségű ételt készítsünk elő, amely valóban jóízűen el is fogy.
  • Már vásárláskor legyünk tudatosak! Készítsünk előre listát arról, hogy mit szükséges valóban megvennünk, és ne dőljünk be az akcióknak.
  • Nézzük meg alaposan a termékek minőségét, minőség-megőrzési, fogyaszthatósági idejét, megfelelően szállítsuk haza és tároljuk otthonunkban.
  • Az eltarthatósági idő lejáratához közelítő termékeket használjuk el előbb.

 

Milyen sonkát vásároljunk?

Eredetileg sertés combból sózással, füstöléssel, érleléssel készült. Az érlelés 3 hónaptól, akár 6 hónapig is tarthat, sőt, a pármai jellegű sonkákat több évig is érlelik. Ma már a sózás gyakran pác-sóval (nátrium-nitrit, E250, nátrium-nitrát, E251, konyhasó keveréke) történik, ezzel csökkenthető a húsmérgezés kockázata, de a sózás, érlelés időtartama nem rövidül. Az idő rövidítése a gyorspácolással lehetséges, a pác-sót vízben oldják, majd befecskendezik a pácolandó húsba, ezzel gyorsítva a só bejutását a termék belsejébe. Majd megfüstölik, és szinte máris mehet a boltok polcaira.

 

Jó, ha ott vásárolunk sonkát, ahol egyébként is vásárolunk húsféléket. Ha az önkiszolgáló bolt polcáról emeljük le a terméket, olvassuk el a címkéjét! Az összetevők listájából kiderül, hogy milyen húsból készült, gyorspácolással vagy hagyományosan. Ha túl sok összetevőt sorolnak fel, inkább ne vásároljuk meg a terméket.

 

Próbáljuk összenyomni, ha könnyedén összenyomható, valószínű, hogy sok páclé van a termékben, tehát vizet is vásárolunk, nem csak sonkát.

 

A főtt, füstölt húst nem szabad megfőzni. Ellenőrizzük a minőség-megőrzési időt, mert a gyorspácolással készült termékek korlátozott ideig tarthatók el. Ha tehetjük, ne gyorspácolt sonkát vásároljunk!

 

A Húsvét slágere főleg a gyerekek körében a csoki tojás, csoki nyúl

Inkább kisebb figurát vásároljunk, de olyat, ami valóban csokoládéból készült. A kereskedők gyakran hibáznak azzal, hogy a polcra „csoki” figurát írnak, de a címke elárulja, hogy miből készült a termék. Ha az van ráírva, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé, akkor az valóban csokoládéból van. Ha tejbevonó vagy étbevonó szerepel, akkor az nem igazi csoki.

 

Kerüljük a „túlcsomagolt” bonbonok, édességek vásárlását, hiszen a csomagolás csak a szeméthegyeket növeli. Mesterséges festékek helyett mi is színezhetjük a húsvéti tojásokat, például hagymahéj, vöröskáposzta, vagy cékla levével.

 

Legyünk Húsvétkor is tudatos vásárlók és környezettudatos fogyasztók!

 

forrás:

www.febesz.eu

www.tesztplussz.hu

 

Megosztás