Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Koncesszióköteles tevékenységek

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-03 09:30:00
  • Gál Andrea
Kigondoltad a vállalkozásod ötletét? Már csak azt gondolod, hogy a vállalkozás megalapítása van hátra? Érdemes néhány dolgot azonban átgondolnod, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned, mely engedélyek beszerzése nélkülözhetetlen a tevékenységed elindításához, működtetéséhez!

 

A vállalkozás alapításával egy időben meg kell választani a vállalkozásunk fő tevékenységét, melyet meg kell jelölnünk a cégbízósághoz beadásra kerülő dokumentációban.

 

A gazdasági társaságokról szóló törvény a vállalkozások tevékenységét három nagy csoportra osztja:

 

  • tiltott tevékenység
  • korlátozás nélkül, szabadon folytatható tevékenység
  • feltételekhez kötött tevékenységek.

 

De mit jelentenek a fentiek? Az első két pont mindenki részére egyértelmű, de a harmadik? A feltételhez kötött tevékenységet, csak azon gazdasági társaság folytathat, ha bizonyos feltételeknek meg tud felelni.

 

Koncesszióköteles tevékenység

A koncessziós szerződés a kizárólagos állami, önkormányzati vagy önkormányzati társulási tulajdonhoz, vagy a kizárólagos állami, vagy önkormányzati hatáskörbe utalt tevékenységek gyakorlásához kapcsolódik. Az állam vagy az önkormányzat a koncesszió keretében az előbb említett dolgok birtoklásának, használatának, hasznai szedésének jogát, illetve a tevékenység gyakorlásának jogát engedi át a koncessziós pályázat nyertesének. A pályázat nyertese tehát az adott dolog használatára, birtoklására, hasznainak szedésére jogosult. A koncessziós szerződés határozott időre köthető, melynek leghosszabb ideje harmincöt év.

 

Koncessziós szerződés tárgya lehet az országos közutak, közforgalmú vasúti pályák vagy közforgalmú vasúti személyszállítás, nemzetközi kereskedelmi repülőterek, csővezetékes termékszállítás és tárolás, hasadó- és sugárzó anyagok előállítása és értékesítése, postai alapszolgáltatás, valamint szerencsejáték szervezése és működtetése stb.

 

Ennek részletes szabályait lásd:

 

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100016.TV

 

Bízom, hogy a cikk hasznos volt, sok sikert kívánok!

 

Vállalkozásra fel!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Vállalkozást indítok? Ezt tudnom kell!
A vállalkozás alapításával egy időben, meg kell választani a vállalkozásunk fő tevékenységét, melyet meg kell jelölnünk a cégbízósághoz beadásra kerülő dokumentációban.
   2016-01-29    Vállalkozz!
5 tény, amit mérlegelj vállalkozás indítása előtt
Azonban, ezt a mondatot és kijelentést a valóságban számos dolog előzi meg, de most nem a vállalkozás indításához kapcsolódó bürokratikus útról vagy az adózási módok választásáról beszélnék/írnék.
   2016-01-22    Vállalkozz!