Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Matekérettségi: mennyi pénz kell?

  •  Pénzügyek
  • 2015-05-04 15:55:00
Kiszámolósdi
Sok pénzt kérsz, vagy annyit, amennyit megadnak? Ne a befektető döntsön az összegről, hanem TE! Íme 8 jótanács.

Egy vállalkozó életében az egyik legnagyobb kérdések egyike, hogy  mennyi pénzt is kérjen a lehetséges befektetőtől. Nem érdemes abban bízva túl nagy összegért lobbiznod, hogy a befektető ezt lealkudja és egy egészséges kompromisszum születik, de túl keveset sem lehet kérni arra apellálva, hogy a karcsún meghúzott számok majd befektetők tömegét fogja vonzani. Két dolgot tudsz ezekkel elérni: egyrészt pénz nélkül és egy beragadt startuppal maradsz egyedül, másrészt amatőrré és hiteltelenné válsz a befektetők szemében. 

A helyes válasz a kérdésre az, hogy pontosan annyi pénzt kell kérned, amennyire valóban szükséged van, és nagyjából egyezik is a potenciális befektető érdekeivel és lehetőségeivel. A pontos összeget neked kell megmondanod, mi nyolc kérdéssel segítünk, hogy ezt a számot megtalálhasd:

1.Kitől is várod a pénzt?

Minden befektetőnek megvan az a komfortzónája, amin belül mozog, és amin felül már csak kivételes esetben fogja megadni a kívánt összeget. Míg például egy üzleti angyaltól általában tíz és százötven millió közti összegre számíthatunk, addig egy klasszikus magvető finanszírozás tízmillió forint körüli összeget jelent. Tehát, amennyiben pénzt szeretnél szerezni, akkor tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy rendesen felkészülsz…

2.Milyen mérföldköveket értél már el?

Ha van egy jó üzleted, de semmi egyebed, akkor a barátaidon, családtagjaidon kívül senki nem fog neked pénzt adni. Ha már van egy prototípusod, esetleg néhány ügyfeled, máris felkeltheted az üzleti angyalok figyelmét. Ha már elértél néhány millió forintot, akkor a következő szint…

3.Pontosan mekkora pénzre is van szükséged az elkövetkező egy, másfél évben?

Ez az a pont, ahol a költségek, az árazás, a cash-flow életbevágó. Amennyiben például ebben az időszakban a költségvetési modelled negatívba csap át, akkor ennek az összegnek a negyedével többet érdemes kérned. Készülj fel a modelledből, értsd is azt, amit mondasz!

4.Igazolni tudod a tőke igényedet?

A professzionális befektetők azt várják el tőled, hogy megmutasd, a felhasznált pénz hogyan befolyásolja céged növekedését. Az olyan „mellékes dolgokat”, mint a fizetések biztosítása, egy épület megvásárlása számukra nem igazán tényező…

5.Mekkora tulajdonrészt vagy hajlandó felajánlani?

Arról van szó, hogy meg tudod-e határozni startupod jelenlegi értékét, ugyanis ha többet kérsz, mint amennyit a céged valójában ér, nem fogsz pénzt kapni!  Kritikus pont, ezért jól fontold meg ezt a kérdést!

6.Rugalmas vagy a feltételekben?

A legtöbb befektető részesedést, helyet a vezetőségben, vagy jogokat kér a következő fordulókban. Amennyiben ezt visszautasítod, vagy hajthatatlanul ragaszkodsz a kitalált feltételeidhez, inkább ott fog hagyni téged, minthogy pénzt adjon neked.

7.Hajlandó vagy mérföldkövekhez kötni a befektetéseket?

Sokan szeretik úgy csökkenteni a kockázatot, hogy egy előzetesen megállapított célok teljesítéséhez kötik a pénz folyósítását. Ezzel csak az a gond, hogy ezáltal kevésbé tudsz védekezni a hirtelen bekövetkezett fordulatokhoz…

8.Előre tudod vetíteni a befektetés megtérülését?

Általában az összeg tízszeresét szeretnék viszontlátni, mivel a legtöbb befektetésük nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Ezt a legjobban úgy tudod biztosítani, ha van exit stratégiád, mint például a tőzsdére vonulás… Vagy bármi egyéb, ami felvillantja a befektető számára a megtérülés lehetőségét.

Azonban a legsikeresebb vállalkozói stratégia az önfinanszírozás, hiszen ilyenkor nem függsz senkitől sem. A Nagy hype ellenére a legtöbb startup még mindig saját pénzből gazdálkodik, elkerülve, hogy a cég bizonyos százaléka „idegen kézbe” kerüljön. Ami biztos, hogy a legsikeresebb és legboldogabb vállalkozók sokkal inkább olyan startup vállalkozásokat indítanak és vezetnek, amik vonzzák a befektetőket, minthogy arra várnának, hogy valaki hozzájuk dobjon pár millió forintot.

Egy másik cikkünkben azzal foglalkozunk, milyen lehetőségek vannak a kockázati tőkén kívül.

Megosztás
Ha gazdag szeretnél lenni, akkor kerüld el ezt a 7 pénzügyi hibát!
Pénz pénz pénz... Talán az egyik legfontosabb dolog az életben, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a pénz nem cél, hanem eszköz, hogy saját és szeretteink boldogsága teljesüljön... Hét tanács, ami hasznos lehet ezzel kapcsolatban.
   2015-10-16    Pénzügyek
Céges pénzügyes tanulságok: jó, ha elolvasod!
Attól függetlenül, hogy nem feltétlenül kell zsáknyi pénz ahhoz, hogy egy vállalkozás elinduljon – gondolj csak a startup cégekre –, valamennyire azért mindenképpen szükség van. A tőke akkor válik igazán fontossá, ha már valóban szerepelsz a piacon, a kezdeti időszakban leginkább...
   2015-09-24    Pénzügyek
Így lesz tökéletes a reklámajándékod: 10 tipp a sikerhez!
Reklámtárgynak azok a reklámeszközök nevezhetők, melyeket ellenszolgáltatás nélkül adunk oda üzleti partnereinknek, célpiacunk tagjainak, megrendelőinknek, potenciális vásárlóinknak. A
   2015-07-23    Vállalkozz!